Onko äitiys ja opiskelu mahdoton yhdistelmä? - Äitiyden Ihme
 

Onko äitiys ja opiskelu mahdoton yhdistelmä?

Jotkut ovat sitä mieltä, että äidit eivät voi opiskella muiden ihmisten tavoin. Äitiyden ja opiskelun yhdistäminen vaatii sitoutumista ja suunnittelua, mutta kuka tahansa nainen voi saavuttaa opiskelutavoitteensa äidin rooliin rinnalla.
Onko äitiys ja opiskelu mahdoton yhdistelmä?

Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2019

Ovatko äitiys ja opiskelu mahdoton yhdistelmä? Vastaus on ei. Ei ole koskaan liian myöhäistä saavuttaa elämälleen asettamiaan tavoitteita. Monet äidit päättävät suorittaa opintonsa loppuun tai hankkia korkeakoulututkinnon lapsia samalla kasvattaen. 

Jos pohdit, onko äitiys ja opiskelu mahdollista yhdistää, tai jos olet jo aloittanut opinnot lapsen hoidon rinnalla, tiedät, että takaraivossasi tulee aina olemaan pieni ääni, joka väittää sinulle, että et kykene tavoitteeseesi. Ääni väittää, ettei päivässä ole riittävästi tunteja tai että lopulta väsyt taakan alla.

Älä antaudu tällaisen negatiivisuuden vietäväksi. Kukaan ei tunne kykyjäsi, tahdonvoimaasi ja tavoitteen saavuttamisen mahdollistavia olosuhteita  paremmin kuin sinä itse. On kuitenkin selvää, että tavoitteen saavuttaminen ei ole yksinkertaista. Äitiyden ja opiskelun yhdistäminen vaatii aikaa ja vaivaa ja edellyttää monia uhrauksia.

Kuinka yhdistää äitiys ja opiskelu?

Monen päätä huimaa jo pelkkä tämän kysymyksen kuuleminen. On totta, että kaikki lapset eivät ole samanlaisia, eikä kaikilla äideillä ole mahdollisuutta palata koulunpenkille ja saavuttaa tavoitteitaan.

Kaikki on kuitenkin mahdollista suunnitelmallisuudella ja sitkeydellä. Seuraavaksi listaamme muutamia huomioon otettavia vinkkejä ja näkökohtia.

1. Järjestelmällisyys ja kurinalaisuus

On selvää, että pienen lapsen äitinä sinulla ei ole paljoakaan rauhaa, hiljaisuutta tai vapaa-aikaa. Siksi on tärkeää, että käytät kaikki mahdolliset vapaat hetket kotitehtäviin, opiskeluun ja kursseille osallistumiseen.

Monet äidit jättävät vauvansa päiväkotiin tehdäkseen töitä, ja opiskelija voi toimia samoin. Monissa maissa on olemassa eri tyyppisiä apurahoja, jotka tukevat yksityisten ja kunnallisten päiväkotien käyttämistä.

Voit myös luottaa perheen ja läheisten apuun kiireisinä aikoina. Ennen kokeita tai ennalta sovittuina päivinä voit pyytää apua lapsen isovanhemmilta tai ystäviltäsi. Luonnollisesti sinun kannattaa hyödyntää myös niitä hetkiä, jotka vauva viettää isänsä kanssa.

Kuinka yhdistää äitiys ja opiskelu?

2. Halukkuus tehdä uhrauksia

Näin suuren tehtävän suorittaminen ja tavoitteen saavuttaminen on epäilemättä erittäin palkitsevaa. Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan kuitenkin paljon vaivannäköä.

Sinun on myös varauduttava esimerkiksi siihen, että kotona lasta hoitavat äidit eivät useinkaan pysy täysin luokkatovereidensa opiskelutahdissa, eivätkä kykene sitoutumaan opintoihinsa 100-prosenttisesti. Tämä koskee niin akateemisia kuin muitakin opintoja.

Lisäksi sinun tulee valmistautua siihen, että opiskelu tulee viemään suuren osan vapaa-ajastasi. Tämä tarkoittaa vähemmän liikuntaa, elokuvia ja tv-ohjelmia sekä harrastuksia – ja valitettavasti myös vähemmän perhe-aikaa. Älä kuitenkaan luovu kaikista harrastuksistasi, sillä esimerkiksi liikunnan harrastaminen on entistä tärkeämpää jaksamisesi kannalta.

3. On tärkeää pitää taukoja

Vastuiden suuri määrä voi tuntua sinusta ylivoimaiselta ja luoda elämääsi tahdin, johon sinun on alkuun vaikea tottua. Tämän vuoksi sinun kannattaa asettaa itsellesi realistisia tavoitteita ja sisällyttää rutiiniisi myös pakollisia lepohetkiä.

Lepo on paitsi tärkeää terveydelle, myös tarvitsemasi polttoaine, jotta jaksat kohdata sitoumuksesi niiden vaatimalla energialla. Jos et pidä tarpeeksi taukoja, tulet sairastumaan tai hylkäämään opintosi ennemmin tai myöhemmin.

Kukaan ei tunne sinua paremmin niitä kykyjä, tahdonvoimaa ja olosuhteita, joita tarvitaan asetetun tavoitteen saavuttamiseksi.

4. Suostuttelu ja tarpeet

Jos epäilys valtaa mielesi, ja mietit, tuletko onnistumaan tavoitteessasi, muistuta itseäsi, että äitiyden ja opiskelun yhdistäminen on rohkea päätös, ja tavoitteesi on kaiken vaivannäön arvoinen. Jos työskentelet ahkerasti, ei ole epäilystäkään siitä, ettetkö voisi saavuttaa tavoitettasi.

Äitiyden ja opiskelun yhdistäminen tekee mahdottomaksi sen, että erottuisit eduksesi kaikilla osa-alueilla. Älä painosta tai syyllistä itseäsi tästä, vaan pysy rauhallisena ja muista, etteivät opiskelutoverisi joudu kohtaamaan näitä haasteita. Älä vertaa itseäsi muihin; vain sinä tiedät, mikä on paras versio sinusta.

Ovatko äitiys ja opiskelu mahdoton yhdistelmä?

5. Nauti perheestäsi

On täysin ymmärrettävää, että haluat tehdä parhaasi opintojesi suhteen, mutta tämä ei saisi estää sinua nauttimasta myös lapsesi ja kumppanisi seurasta. Pyri välttämään kahta negatiivista ääripäätä:

  • Ei pidä paikkaansa, että sinun täytyisi omistaa 100 prosenttia elämästäsi perheellesi. Sinun ei tarvitse unohtaa omia tavoitteitasi ja pyrkimyksiäsi, eikä omien haaveiden toteuttamisesta saisi kokea syyllisyyttä.
  • Ei myöskään pidä paikkaansa, ettäkö velvoitteet saisivat estää sinua nauttimasta rakkaidesi seurasta. Tasapaino on kaiken avain. Löydät kyllä aikaa kaikelle suunnitelmallisuuden ja järjestelmällisyyden avulla.

Tärkeintä on, että olet tyytyväinen itseesi ja nautit viettämästäsi elämästä. Jos aloitat opiskelun muiden painostuksesta tai saamasi kritiikin vuoksi, et seuraa omia halujasi ja toiveitasi. Kukaan ei tunne toiveitasi ja prioriteettejasi sinua paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cortés-Camarillo, G., & Leo-Peraza, L. G. (2018). RETOS EN EL CAMINO DE LAS MADRES QUE ESTUDIAN. REVISTA DEL CENTRO DE GRADUADOS E INVESTIGACIÓN, 111.
  • Miller, D., & Arvizu, V. (2016). Ser madre y estudiante. Una exploración de las características de las universitarias con hijos y breves notas para su estudio. Revista de la educación superior, 45(177), 17-42. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-27602016000100017
  • Murillo, I. A. (2007). Mujeres que estudian. Iberoforum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana, 2(4), 1-23.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.