6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa - Äitiyden Ihme
 

6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa

6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2019

Jokainen vanhempi tunnistaa tilanteen, jossa joutuu kiertämään totuutta tai siloittelemaan asiaa hieman. Yleensä vanhemmat kertovat tällaisia harmittomia valkoisia valheita suojellakseen lastaan – mutta toisinaan ne toimivat myös tapana saada lapsi tekemään jotain haluttua.

6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa

1. Harkitsen asiaa

Toisinaan, asioiden kieltäminen lapsiltamme on helpompaa silloin, kun emme varsinaisesti tee sitä. Useimmissa tapauksissa reagoimme tällä tavalla pyyntöihin, joita emme tule todennäköisesti toteuttamaan. Muistamme kuinka omat äitimme ovat käyttäneet tätä lausetta lapsuudessamme. Ajan kuluessa pyyntö unohtuu molempien mielestä.

2. Älä huolehdi, olen täysin kunnossa

Jokainen äiti on valmis ennemmin valehtelemaan lapselleen voivansa hyvin, kuin näyttävänsä tälle että jokin on huonosti, tai että äiti on surullinen. On yleistä valehdella silloin, kun tunnemme olomme huonoksi. Me äidit emme saa yleensä paljoa lepoa, ja olemme täällä auttaaksemme perhettämme. Yleensä pidämme ongelmat ja kivut sisällämme, jottemme kuormittaisi niillä muita perheenjäseniämme.

6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa

3. Kun olet sen ja sen ikäinen, voit saada tuollaisen

On olemassa paljon syitä miksi kiellämme asioita lapsiltamme. Joskus, ne ovat asioita joiden pelkäämme satuttavan lastamme, kuten esimerkiksi rullaluistelu. Joskus kyseessä on taloudelliset esteet. Joka tapauksessa, on tärkeää pystyä viivästyttämään keskustelua ja tällöin nopean vastauksen antamiseksi “myöhemmin” auttaa meitä viivästyttämään asioita kunnes meillä on niihin esimerkiksi varaa.

6 valkoista valhetta, jotka jokainen vanhempi kertoo jossain vaiheessa

4. Nouse ylös, olet jo myöhässä

Kellonajasta valehteleminen on taito, jonka kaikki äidit mestaroivat ennemmin tai myöhemmin. Kun haluamme lastemme kiirehtivän aamulla, syövän aamupalaa ennen lähtöä tai ylipäätään valmistautuvan johonkin tapahtumaan hieman kiireettömämmällä aikataululla, on parempi hieman siirtää kelloja eteenpäin.

Joskus tämä taktiikka on hyödyllinen aamulla enne lähtöä, toisinaan taas iltaisin. Kun kello on oikeasti lähempänä kahdeksaa, mutta kerrot sen olevan 11, lapset juoksevat sänkyyn nopeammin kuin koskaan! Kellonajasta huijaaminen on valhe, jonka jokainen äiti kertoo jossakin vaiheessa lapselleen.

5. Me lähdemme nyt heti

Kun olemme lähdössä johonkin, on parempi, että lapset joutuvat odottamaan meitä, ennemmin kuin me heitä. Tästä syystä äidit valehtelevat usein lähtevänsä, saadakseen lapset kiirehtimään.

On myös yleistä huijata lapsia tällä tavalla silloin, kun he haluavat lähteä jo kotiin vaikkapa juhlista. Silloin sanomme, että “lähdemme aivan pian”, vaikka aikaa olisi vielä jäljellä vaikka kuinka. Yleisesti ottaen toistamme lapsille vain “lähtevämme aivan pian” uudelleen ja uudelleen, viivästyttääksemme oleskeluamme.

6. Ota rennosti, tiedän mitä teen

Yksi äidin tehtävistä on rauhoitella lapsiaan, vaikka se tarkoittaisi heille valehtelua. Siksi äidit ottavat vastaan jokaisen haasteen, vaikkeivat tietäisi ollenkaan kuinka siitä suoriutua. Hän saattaa olla täysin hukassa asian kanssa, eikä hänellä ole aavistustakaan kuinka toimia, mutta silti äidiltä löytyy aina lohduttavia sanoja lapselleen, tilanteessa kuin tilanteessa.

Meidän ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea, mutta meidän tulee pystyä kertomaan lapsillemme että kaikki tulee menemään hyvin ja että äiti tietää parhaiten.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.