6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa - Äitiyden Ihme
 

6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa

Englanti, espanja, mandariinikiina, venäjä... Maailmassa on monia kieliä, joilla on valtava määrä puhujia. Kun lapsemme alkavat valmistautua työelämään, kannattaa harkita, olisiko jonkun näistä kielistä opiskelu hyödyllistä.
6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2019

Kielten opiskelua on arvostettu aina, mutta useiden kielten hallitseminen on tänä päivänä yhä arvokkaampaa. Tämä pitää paikkansa niin akateemisessa maailmassa kuin työnhaussa ja työelämässäkin. Mitkä siis tulevat olemaan kuusi eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa? Itse asiassa hyvin pitkälti samat kuin tänäkin päivänä.

Suurimmalle osalle työnantajista ansioluetteloon kirjattu kielitaito ei merkitse mitään, vaan he haluavat varmistaa potentiaalisten työntekijöiden kykenevän puhumaan ja kirjoittamaan tiettyjä kieliä omia standardejaan vastaavasti. Tämän vuoksi monet työhaastattelut suoritetaan tänä päivänä osittain tai kokonaan muulla kuin hakijan äidinkielellä.

Englanti on edelleen tärkein kieli työelämässä ja maailman kolmanneksi puhutuin kieli. Tämä kuitenkin todennäköisesti muuttuu tulevaisuudessa. Alla selvitämme, mitkä ovat kuusi eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa – joko itse puhut näistä useampia tai oletko harkinnut, että lapsesi kannattaisi opiskella niistä jotain?

6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa

Mandariinikiina

Mandariinikiinan eli mandariinin opiskelu on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana ympäri maailman. Mandariini on noin 960 miljoonan ihmisen äidinkieli ja maailman puhutuin kieli.

Tulevaisuudessa mandariinin ennustetaan olevan edelleen puhutuin ja mahdollisesti myös arvostetuin kieli. Tähän on syynä se, että mandariinikiina on maailman väkirikkaimman maan virallinen kieli. Kiinan odotetaan kasvavan maailman suurimmaksi talousmahdiksi.

Asiantuntijat arvioivat, että muutamassa vuodessa mandariinikiina on toiseksi tärkein kieli englannin jälkeen, mitä tulee työntekijöiden palkkaamiseen. Jossain vaiheessa se tulee menemään myös englannin ohi. Kiinan taloudelliset toimet ovat yhä tärkeämpiä jokaisella osa-alueella ja etenkin teknologiakentällä.

Suurin osa kansainvälisissä yrityksissä työskentelevistä kiinalaisista puhuu englantia tai käyttää tulkkia, mutta se, että heidän kanssaan pystyy kommunikoimaan heidän äidinkielellään, on eittämättä etu.

6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa

Englanti

Englanti on myös jatkossa yksi maailman tärkeimmistä ja puhutuimmista kielistä. Englanti on yksi maailmankielistä ­– eli kielistä, joiden asema on erittäin tärkeä ja määräävä kansainvälisessä toiminnassa – ja se on maailman opetetuin ja ymmärretyin kieli.

Englannin kieli on yleisesti käytössä lingua francana eli yleiskielenä, jolla on äidinkielisiä puhujia, mutta jota myös muun kieliset osaavat puhua ja käyttävät keskinäiseen viestintään. Englantia käytetäänkin useammin toisena tai vieraana kielenä kuin mitään muuta kieltä. Lähes 400 miljoonaa ihmistä puhuu englantia äidinkielenään, ja maailmassa arvioidaan olevan 600-1700 miljoonaa englantia osaavaa ihmistä.

Espanja

Espanja on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella. Se on noin 470 miljoonan ihmisen äidinkieli, ja sitä puhutaan Espanjan lisäksi etenkin Etelä- ja Keski-Amerikan valtioissa ja Meksikossa. Espanja on englannin jälkeen maailman toiseksi opiskelluin kieli.

Asiantuntijat uskovat, että pitkässä juoksussa espanjan kielen tärkeys pysyy nykyisellään tai jopa kasvaa. Monien espanjankielisten maiden talous on kasvussa, joten espanja on varmasti jatkossakin maailman puhutuimpien kielten joukossa.

Asiantuntijat arvioivat, että muutamassa vuodessa mandariinikiina on toiseksi tärkein kieli englannin jälkeen, mitä tulee työntekijöiden palkkaamiseen. Jossain vaiheessa se tulee menemään myös englannin ohi.

Arabia

Arabia on lähteestä riippuen maailman neljänneksi tai viidenneksi puhutuin kieli, joka on 23 valtion virallinen kieli, ja jota puhuu äidinkielenään yli 300 miljoonaa ihmistä. Äidinkielisten puhujien lisäksi arabiaa osaa yli miljardi muslimia, sillä arabia on islamin pyhä kieli.

Arabian kielen tulevaisuus vaikuttaa hyvin lupaavalta. Lähi-idän, ja etenkin Dubain, talous on kasvussa, minkä johdosta monet yritykset keskittävät huomionsa tähän osaan maapallosta. Arabian oppiminen ei ole helppo tehtävä, mutta se saattaa olla erinomainen investointi tulevaisuutta ajatellen.

Hindi

Hindi on maailman puhutuimpia kieliä; eri lähteissä sitä pidetään toiseksi, kolmanneksi tai neljänneksi puhutuimpana kielenä. Hindiä puhuu äidinkielenään yli 260 miljoonaa ihmistä ja toisena kielenä satoja miljoonia.

Asiantuntijat arvioivat hindin olevan myös tulevaisuudessa yksi maailman puhutuimmista kielistä, sillä Intian väestö kasvaa nopeasti, minkä lisäksi maalla on erinomainen taloudellinen kasvupotentiaali.

6 eniten puhuttua kieltä tulevaisuudessa

Venäjä

Venäjä on tällä hetkellä maailman seitsemänneksi puhutuin kieli. Se on myös yhden Euroopan ja maailman suurimman talousmahdin virallinen kieli. Venäjän taloustilanteen odotetaan pysyvän vakaana, ja elintason nousu on saanut väestön etsimään liike-, matkailu- ja viihdetoimintaa Euroopasta ja Amerikasta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kun lapsen tai nuoren on aika valita kieli opiskeltavaksi, kannattaa huomioon ottaa monia vaihtoehtoja ja muuttujia. Oikeiden kielten osaaminen on tekijä, jolla voi olla suuri vaikutus lapsen akateemiseen tulevaisuuteensa ja työmahdollisuuksiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.