5 vinkkiä, joiden avulla opettaa lasta välttämään rasismia ja syrjintää
Valitettavasti elämme yhteiskunnassa, jossa rasismi ja syrjintä ovat edelleen läsnä. Lapset ovat syntyjään suvaitsevaisia, mutta sisäistävät kasvaessaan ajatuksia ja ennakkoluuloja ympäriltään olevilta ihmisiltä. Etenkin vanhemmilla on tärkeä rooli hyvän esimerkin näyttäjinä. He voivat omalla käytöksellään opettaa lasta välttämään rasismia ja syrjintää ja osoittaa, kuinka kaikkia ihmisiä tulee kohdella samalla kunnioituksella.
5 vinkkiä, joiden avulla opettaa lasta välttämään rasismia ja syrjintää
Kukaan ei opi suvaitsevaiseksi tai suvaitsemattomaksi yhdessä yöksi, vaan vanhempien on tehtävä johdonmukaisesti töitä päivästä toiseen opettaakseen lapselleen hyviä arvoja.
1. Ole hyvä esimerkki
Lapsesi huomaa kaiken, mitä teet ja sanot, ja toistaa kotona oppimaansa. Hän kasvaa niiden arvojen kanssa, joita sinä välität hänelle, ja sinä olet suurin vaikuttaja hänen elämässään. Tämän vuoksi sinun asenteesi muita kohtaan on avainasemassa siinä, että lapsi oppii suvaitsevaisuutta muita kohtaan. Osoita siis aina kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan heidän alkuperästään, kielestään, ihonväristään, sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan, uskonnostaan, yhteiskuntaluokastaan tai vakaumuksestaan riippumatta.
2. Vietä aikaa erilaisten ihmisten kanssa
Jos sinulla on tuttavia ja ystäviä eri kulttuureista, lapsi oppii näkemään normaalina sen, että eri lähtökohdista tulevat ihmiset voivat toimia yhdessä ja olla keskenään tasa-arvoisia yksilöitä. Tämän myötä hän ei sulje ovia toisista kulttuureista tulevilta ihmisiltä ja tuntee enemmän tapoja nähdä ja tuntea maailmaan.
3. Matkustakaa perheenä
Kuten vanha viisaus sanoo, matkailu avartaa. Yhdessä matkustaminen on hyvä tapa nähdä maailmaa ja tutustua erilaisiin kulttuureihin ja tapoihin elää. Lapselle on normaalia se, mitä hän näkee joka päivä ympärillään, mutta hänen on hyvä oppia, että on lukemattomia erilaisia tapoja toimia ja elää elämää, eikä yksi niistä ole toista parempi. Erilaisista tavoistamme huolimatta olemme kuitenkin kaikki pohjimmiltamme samanlaisia ihmisiä, joilla on samanlaisia tunteita, pelkoja ja tarpeita.
4. Opeta lapselle hyviä arvoja
Kotikasvatus ja kotona opetettavat arvot ovat kaiken a ja o opetettaessa lapselle kaikkien tasa-arvoista kohtelemista. Opeta lapselle, elämä on kuin tikkaat; on heitä, jotka ovat yläpuolellamme, ja heitä, jotka ovat alapuolellamme. Kukaan ei ole toista parempi tai huonompi, elämme vain kaikki erilaisissa konteksteissa.
5. Kiinnitä huomiota omiin sanoihisi ja tekoihisi
Kiinnitä huomiota omaan sanavarastoosi ja käytä aina korrekteja sanoja, jotka eivät syrji muita. Tee lapselle selväksi, että ihonväri, kulttuuri, alkuperä tai muut vastaavat tekijät eivät määritä meitä ihmisinä. Sen lisäksi, että puhut näistä asioista lapsen kanssa, osoita hänelle arjessa pienillä teoilla, että seisot sanojesi takana. Kulttuurinen monimuotoisuus on vain ja ainoastaan vahvuus.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Knauth, L. (2000). Los procesos del racismo. Revista mexicana de investigación educativa, no.4 . Recuperado en 16 de septiembre de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1607-050X2000000200003
- Riedemann, A. (2015). Sobre el racismo, su negación, y las consecuencias para una educación anti-racista en la enseñanza secundaria chilena, Pag. 191-2016, vol.14 no.42 . Recuperado en 16 de septiembre de 2021, de https://scielo.conicyt.cl/pdf/polis/v14n42/art_10.pdf