Vauvan kanssa matkustaminen - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kanssa matkustaminen

Vauvan kanssa matkustaminen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan kanssa matkustaminen ei aina ole aivan yksinkertaista. Monet vanhemmat haluavat odottaa muutaman kuukauden ennen kuin lapsen kanssa matkustetaan pidempiä reissuja, mutta osa perheistä haluaa tai joutuu matkustamaan jo aivan pienen lapsen kanssa. Kuinka matka sitten sujuu mahdollisimman vaivattomasti ja ilman suuria ongelmia?

Vauvan kanssa matkustaminen

Lapsen turvassa pitäminen

Tärkeintä on, että lapsi matkustaa turvallisesti, olipa kulkuneuvo mikä hyvänsä. Autossa tämä tarkoittaa sääntöjen mukaisen turvakaukalon käyttämistä. Lentokoneessa alle 2-vuotiaat lapset istuvat tyypillisesti aikuisen sylissä, erityisellä turvavyöllä kiinnitettynä.

Vauvan ruokkimista kannattaa pyrkiä välttämään kesken matkustamisen, sillä kulkuneuvon liikehdintä voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, aina lapsen huonovointisuudesta alkaen. Lentokoneessa syöminen voi aiheuttaa lapselle korvasärkyä, mutta pitkällä lennolla ruokkiminen on tietenkin välttämätöntä.

Osuipa valinta mihin tahansa kulkuneuvoon, matkalle kannattaa ottaa mukaan ainakin seuraavat asiat:

  • Ruokaa, kuten puuroa tai sosetta, sekä nesteitä, kuten vettä, mehua tai maitoa
  • Satu- ja lastenlaulukirjoja sekä pelejä tai leluja viihdykkeeksi
  • Kosteuspyyhkeitä, joiden avulla vaipanvaihto ja sotkujen siivoaminen helpottuu
  • Ensiapupakkaus
  • Vaihtovaatteet, viltti, tyyny, vaippoja, tuttipullo ja tutti
Vauvan kanssa matkustaminen

Paras tapa ruokkia vauva

Mitä tulee vauvan ruokkimiseen, imetys on helpoin ratkaisu, koska se ei vaadi erityisiä tarvikkeita. Äidin tarvitsee vaan nostaa lapsi mukavasti rinnalleen, mikä onnistuu niin lentokoneessa kuin moottoritien taukopaikallakin.

Jos äiti ei halua tai voi imettää, matkalle tulee ottaa mukaan äidinmaidonkorviketta. Korvikkeen lämmittäminen onnistuu esimerkiksi monilla huoltoasemilla, mutta näppärä perhe ottaa mukaansa oman pullonlämmittimen. Jos matkatavaroissa on tilaa, mukaan voi pakata myös tuttipullojen puhdistamiseen tarkoitettuja tuotteita.

Jos vauva syö jo kiinteitä ruokia, täytyy hänelle pakata mukaan purkkiruokia. Oma lusikka, ruokalappu ja puhdistusliinat kannattaa aina ottaa matkalle mukaan. Kiinteitä ruokia syövä lapsi tarvitsee myös tuttipullon tai nokkamukin juomista varten.

Vauvan kanssa matkustaminen

Vauvan olon hyväksi tekeminen

Vanhempien kannattaa pyrkiä huolehtimaan siitä, että lapsi on hyvin levännyt matkustuspäivänä. Vaunut tai kantokoppa tekevät matkan mukavammaksi sekä vauvalle että vanhemmille. Helistimet, pehmolelut, purulelut ja muut vastaavat pitävät lapsen viihdytettynä pitkän matkan ajan.

Muutos maisemissa voi myös auttaa pitämään lapsen rauhallisena, joten jos mahdollista, hänen kanssaan voi kävellä lentokoneessa tai junassa. Vaihtoehtoisesti automatkalla voidaan pysähtyä säännöllisesti jaloittelemaan ja haukkaamaan happea.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.