4 keinoa stimuloida lukemista kotona - Äitiyden Ihme
 

4 keinoa stimuloida lukemista kotona

Lapsen on hyvä omaksua hyvät lukemiseen liittyvät tavat jo varhain. Mutta mikä on perheen rooli niiden opettamisessa, ja kuinka vanhemmat voivat rohkaista lasta lukemaan?
4 keinoa stimuloida lukemista kotona
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lukeminen on yksi tärkeimmistä kyvyistä, jonka ihminen voi omaksua elämänsä aikana. Lukutaito mahdollistaa kaikenlaisen tiedon yhdistämisen eri oppimisen aloilla. Lapsi oppii usein lukemaan esikoulussa tai alakoulun ensimmäisellä luokalla, mutta häntä kannattaa rohkaista lukemaan myös kotona. Siksi haluammekin tänään jakaa neljä keinoa stimuloida lukemista kotona.

“Kyky lukea ja mielenkiinto lukemista kohtaan tarjoaa meille pääsyn kaikkeen, jonka muut ovat jo aiemmin löytäneet. Lukeminen on yksi avaimista jo ratkaistuihin ongelmiin.”

– Abraham Lincoln

4 keinoa stimuloida lukemista kotona

4 keinoa stimuloida lukemista kotona

1. Rakenna lukunurkkaus

Yksi keino stimuloida lukemista kotona on luoda lapselle oma erityinen nurkkaus lukemista varten tämän omaan huoneeseen. Sinun tulee vain valmistella tila, jossa lapsi tuntee olonsa motivoituneeksi lukemiseen.

Tilan tulee olla puoleensa vetävä, hyvin valaistu ja tarjota lapselle runsaasti erilaisia tarinoita ja kirjoja. Varmista, että kirjat ovat helposti lapsen saatavilla, ja että ne ovat hänen ikäiselleen sopivia. Tämä kannustaa lasta nauttimaan lukemisesta ja kaikkeen siihen liittyvästä.

2. Muista iltasatu

Iltasadun lukemisella on monia hyötyjä lapselle, ja tämä tapa kannattaa aloittaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Lapsi tottuu siihen, että lukemiselle varataan päivittäin pieni hetki aikaa.

“Lukevasta lapsesta tulee ajatteleva aikuinen.”

– Tuntematon

Lapsen ollessa 4-6 kuukauden ikäinen, vanhemmat voivat alkaa lukea lapselle. Lapsi kuuntelee ja katselee kirjan kuvia ja niiden värejä. Pikkuhiljaa lapsi alkaa ymmärtää tarinoita, ja nopeammin kuin huomaatkaan, lapsi lukee jo itse kirjoja.

Tällä tavoin vanhemmat voivat esitellä lukemista lapselleen sekä auttaa kehittämään lapsen lukutaitoa, millä on olennainen merkitys tulevien lukijoiden luomisessa ja siinä, että lapsi oppii arvostamaan lukemista ja sen merkitystä.

3. Vie lapsi kirjastoon

Yksi hyvä tapa stimuloida lukemista kotona on käydä yhdessä lapsen kanssa paikallisessa kirjastossa. Hanki lapselle oma kirjastokortti, ja lapsi pääsee valitsemaan kirjoja, jotka miellyttävät ja kiinnostavat häntä. Lapsi voi lukea kirjoja kirjastossa tai lainata niitä mukaansa, ja rentoutua niiden ääressä kotona. Lisäksi tämä on hyvä tapa opettaa lapselle vastuullisuutta.

“Saatat omistaa konkreettista vaurautta; lippaan täynnä koruja ja arkun täynnä kultaa. Mutta et voi milloinkaan olla rikkaampi kuin minä, sillä minulla oli äiti, joka luki minulle.”

– Strickland Gillian

4. Ole positiivinen esimerkki

Jotta lapsi omaksuisi hyvät lukemiseen liittyvät tavat, on myös tärkeää, että vanhemmat itse lukevat kotona. Ei siis tule unohtaa, että vanhemmat ovat lapsensa suurimmat ja tärkeimmät roolimallit, ja että lapset seuraavat heidän tarjoamaa esimerkkiä. On siis olennaista, että lapsi saa havaita vanhempiensa lukevan. Vanhemmat voivat lukea esimerkiksi romaaneja, aikakauslehtiä, sanomalehtiä tai blogitekstejä.

“Lukeminen tekee mielelle samaa kuin liikunta keholle.”

– Joseph Addison

4 keinoa stimuloida lukemista kotona

Lapsen lukemisen stimuloinnin tärkeys

Perheiden tulisi asettaa lukeminen tärkeälle sijalle elämässään, sekä tarjota lapselleen runsaasti mahdollisuuksia stimuloidakseen ja kehittääkseen tätä taitoa. Kuten jo aiemmin mainitsimme, hyvä lukutaito mahdollistaa elinikäisen oppimisen.

Tämän lisäksi hyvät ja säännölliset lukutottumukset auttavat lisäksi:

  • Parantamaan suullista ja kirjallista ilmaisua.
  • Laajentamaan sanavarastoa.
  • Stimuloimaan mielikuvitusta ja luovuutta.
  • Ehkäisemään mahdollisia oppimisvaikeuksia.
  • Maksimoimaan keskittymis- ja tarkkaavaisuuskykyä.
  • Lisäämään kriittistä ja reflektiivistä ajattelukykyä.
  • Kannustamaan empatiaan sekä kykyyn kunnioittamaan muita näkökulmia.
  • Antamaan lapselle paremman ymmärryksen omista ja muiden tunteista.

Lopuksi voidaan todeta, että hyvien lukemistottumusten vakiinnuttamisella jo varhain on monia etuja. Joten mitä vielä odotat, kannattaa alkaa soveltamaan tarjoamiamme suosituksiamme, ja lapsesi tulee vielä kiittämään sinua!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.