11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella - Äitiyden Ihme
 

11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella

Vanhempien on tärkeää osoittaa lapselleen auktoriteettiaan ohjaamalla ja kasvattamalla lastaan, ja tehdä tämä rakkaudella. Lapsen pitää noudattaa sääntöjä, jotta hän voi olla onnellinen.
11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aivan kuten laiva tarvitsee kapteenin, lapsi tarvitsee vanhempansa ohjaamaan ja opettamaan itseään. Liiallisen kontrolloimisen ja ankaruuden sijaan vanhempien tulisi opettaa lasta rakastavalla tavalla noudattamaan tiettyjä sääntöjä. Tänään listaammekin 11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella.

11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella

Saattaa ottaa aikaa ennen kuin vanhemmat huomaavat menettäneensä hallinnan lapsen kasvatuksessa. Aluksi voi tuntua vaikealta päästä takaisin oikealle polulle, mutta kontrollin palauttaminen ei ole mahdotonta. Yksi tapa siihen on harjoittaa vanhemman auktoriteettia rakkaudella. Ilman rajoja ja sääntöjä elävästä lapsesta saattaa kasvaa epävarma nuori, jolla on huono itsetunto. Lapsi voi myös alkaa käyttäytyä sopimattomasti ja aiheuttaa vahinkoa sekä itselleen että toisille. Tarpeeksi tiukka, mutta samalla hellä ja rakastava kasvatustyyli sen sijaan auttaa kasvattamaan itsevarman lapsen, joka osaa tunnistaa omat kykynsä, heikkoutensa ja vahvuutensa.

Auktoriteetin osoittaminen rakkaudella on hyvin tärkeää lapsen kasvatuksessa
  1. Luota itseesi. Luottamalla itseesi ja puhumalla lapselle jämäkästi ja itsevarmasti parantaa se tapaasi kasvattaa lasta. Jos päätät tehdä näin, sinun pitää olla tiukka etkä saa epäröidä. Jos kohtaat ongelman, yritä löytää siihen ratkaisu.
  2. Luo toimintasuunnitelma. Millaisia aspekteja haluaisit muuttaa lapsessasi? Voi olla hyödyllistä yrittää löytää erilaisia vaihtoehtoja työstää niitä käytöksen muotoja, joita haluaisit muuttaa lapsessasi.
  3. Suunnittele erilaisia koko perheen aktiviteetteja. Yritä etsiä erilaisia perheaktiviteetteja, joissa voit luoda yhteyden lapseesi. Tehkää hauskoja juttuja, jotka tekevät teidät molemmat onnelliseksi. Lapsi tulee iloiseksi, kun hän saa tehdä hauskoja asioita vanhempiensa kanssa.
  4. Kun näet lapsessa muutoksen, ota rennommin. Lasta on tärkeä onnitella muutoksesta ja kertoa hänelle, että luotat häneen.
  5. Älä noudata viidakon lakeja osoittaessasi vanhemman auktoriteettia. Vanhemman ei ole välttämätöntä todistaa valtaansa lapselleen. Sen sijaan sinun tulisi tulla lapsen kanssa yhteisymmärrykseen sekä neuvotella, jolloin kaikki tuntevat voittavansa.
  6. Selitä, miksi asetat rajoja. Näytä lapselle rajojen asettamisen positiivinen puoli.
  7. Kun teet päätöksen, älä muuta mieltäsi. Jos lapsi käyttäytyy huonosti ja olet tehnyt päätöksen sen seurauksista, älä muuta mieltäsi, vaikka lapsi sitä kuinka anelisikin.
  8. Muista osoittaa auktoriteettisi. Vaikka sinulla itselläsi olisi ollut huono päivä, et voi lopettaa vanhemman auktoriteetin osoittamista lapselle.
  9. Löydä balanssi auktoriteetin ja sietokyvyn välillä. Jokaisen perheen tulee löytää oma balanssinsa.
  10. Pidä tekemäsi lupaukset. Jos lupaat lapselle jotain, pidä lupauksesi. Sen lisäksi, että lapsi pitää lupausten rikkomista epäreiluna, tällainen käytös tekee hallaa sinun ja lapsen väliselle suhteelle.
  11. Älä läksytä, vaan kommunikoi aktiivisesti. Lapsi ei pidä siitä, että vanhemmat läksyttävät häntä. Sen sijaan sinun tulisi puhua lapselle ja auttaa lasta ymmärtämään oma näkökantasi.
11 tapaa, joilla vanhempi voi osoittaa auktoriteettiaan rakkaudella

“Mielen kasvattaminen ilman sydämen kasvattamista ei ole kasvattamista lainkaan.”

– Aristoteles

Nyt olet saanut tietää, ettei vanhemman auktoriteetin osoittaminen rakkaudella olekaan niin kovin vaikeaa. Jos noudatat edellä esitettyjä vinkkejä, tulet huomaamaan, että se onkin melko helppoa. Me kaikki haluamme, että lapsemme käyttäytyvät hyvin ja ovat onnellisia. Jos olemme tiukkoja, mutta helliä, kärsivällisiä mutta rakastavia, ei lapsen kasvatuksessa tule ilmenemään juurikaan ongelmia.

Lopuksi on tärkeää muistuttaa, että ei ole milloinkaan liian myöhäistä ottaa kontrollia omiin käsiin. Jos siis sinusta tuntuu, että epäonnistut jossakin, on aika tehdä toimintasuunnitelma. Pystyt tähän kyllä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ballenato, G. (2007). Educar sin gritar: padres e hijos: ¿Convivencia o supervivencia? La esfera de los libros.
  • Martín, I. E., & Caldera, M. I. F. (2013). La familia como herramienta para educar desde la autoridad y no desde el autoritarismo. La capacidad de elegir. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 151-156.
  • Izquierdo, C. (2007). La autoridad hoy, un reto para los padres. Izquierdo, Ciriaco. 1a. Editorial San Pablo.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.