10 tilannetta, jotka vain äiti ymmärtää - Äitiyden Ihme
 

10 tilannetta, jotka vain äiti ymmärtää

10 tilannetta, jotka vain äiti ymmärtää
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmuuteen kuuluu ylä- ja alamäkiä, mutta lapsemme ovat vieneet sydämemme ja täyttävät päivämme kommelluksilla, jotka vain äiti ymmärtää.

Saatat olla jo kyllästynyt lukemaan ja kuulemaan siitä, miten äitiys on ainutlaatuinen ja erityinen kokemus. Lapsi tekee elämästä monella tavalla ihanampaa, mutta lapsen ja vanhemmuuden myötä elämään saapuu myös erilaisia vivahteita.

Lapsesta huolehtiminen voi olla seikkailu itsessään. Ajan kuluessa lapsi havahtuu uusiin taitoihinsa, jotka pitävät vanhemmat varuillaan. Jatka lukemista, kun kerromme kommelluksista ja tilanteista, jotka vain äiti ymmärtää.

10 tilannetta, jotka vain äiti ymmärtää

Äidin tulee osata improvisoida

Elämä lapsen kanssa voi ajoittain olla ennalta-arvaamatonta. Kun löydät itseltäsi kykyjä, joiden olemassaolosta et ole ollut tietoinenkaan, muutut improvisoinnin asiantuntijaksi.

“Yksi onnekkaimmista asioista, joita elämässäsi voi tapahtua, on onnellinen lapsuus.”

– Agatha Christie

Opit loihtimaan upean illallisen puolityhjän jääkaapin antimista, muuntamaan tähteeksi jääneet ruoat juhla-ateriaksi ja luomaan asukokonaisuuden tyhjästä. Ja tässä on vain osa taidoistasi.

  • Julkisen WC:n löytäminen ilman muiden apua. Ennemmin tai myöhemmin lapsesi pitää päästä vessaan silloin, kun sitä vähiten odotat. Ei väliä, missä lapsenne kanssa olette, löydät kyllä tavan pelastaa päivänne.
  • Kouluprojektin improvisointi. Viime hetken tiedeprojektista naamiaisasuun ja koulun myyjäisiin – sinä pystyt hoitamaan kaiken kotoa löytyviä materiaaleja hyödyntäen!
  • Löydät lapselle asun, jonka kaikki muutkin haluavat. Halusi lapsesi sitten olla prinsessa tai supersankari, käytät uudelleen ja kierrätät vanhoja vaatteita niin, että lapsi voi olla, mitä ikinä haluaakaan.

Sanaharkkaa ja sovintoa

Kolmanteen maailmansotaan kotona voi johtaa niin illallis- ja kylpyaika kuin kotiaskareetkin. Lisäksi on monia muita tilanteita, jotka kasvattavat harmaita hiuksia ennen aikojaan. Muistelet kuitenkin hymyillen näitä pieniä sanaharkkoja, joita lapsesi kanssa käyt läpi.

  • Kodista huolehtiminen. “Älä potki palloa ikkunan lähellä!”, “Älä koske siihen, se menee helposti rikki!”. Toistamme näitä lauseita kuin rikki mennyt levysoitin, ja useimmiten kuuroille korville. Kenen tahansa äidin sydän jättää lyönnin välistä lapsen leikkiessä helposti särkyvällä perintökalleudella.
  • Vaatteiden valitseminen. Lapsen kasvaessa lapsi haluaa itse päättää, mitä pukea päälleen, vaikka hänen tyylitajunsa onkin vielä kehittymisvaiheessa. Tämä tarkoittaa tuhansia asujen vaihtoja, pyykkikoria täynnä puhtaita vaatteita sekä sekaista vaatekaappia. Vaatteiden viikkaaminen ja kaappiin laittaminen eivät ole tuttuja käsitteitä lapselle.
Lasten kanssa tapahtuu kommelluksia, jotka vain äiti ymmärtää

Takaisin lapsuuteen

Jossain mielessä äitiys tarkoittaa menneisyyteen palaamista. Vanhemmat katsovat elämää aikuisen näkökulmasta pienellä ripauksella lapsuuden taikaa.

Perhe on toinen mahdollisuus lapsuuteen. Tule siis pois aikuisuuden mukavuusalueelta ja nauti jokaisesta ainutlaatuisesta hetkestä niin kuin lapsesikin.

  • Ole leluasiantuntija. Nykypäivänä on olemassa uudenlaisia leluja, niin nukkeja kuin leikkikeittiöitä, jotka ovat täynnä erilaisia, hauskoja yksityiskohtia. Jos sinulla on poika, on sinulla nyt mahdollisuus leikkiä toisenlaisilla leluilla, joihin et ole tottunut. Pidä siis hauskaa roboteilla ja kauko-ohjattavilla autoilla.
  • Ole prinsessa- ja supersankariasiantuntija. Yksinäinen ratsataja eli The Lone Ranger on ollut jo pitkään poissa muodista, joten päivitä tietosi ja ota selvää hahmoista, jotka kiinnostavat nykypäivän lapsia. Pipsa Possu, Ryhmä Hau ja Hämähäkkimies odottavat sinua!
  • Ole sinut kehosi kanssa. Tulet saamaan lapseltasi kiusallisiakin kysymyksi hymyn kera, kuten “Äiti, miksi pissaat istuen?” ja “Miksi isä pissaa seisten?”. Ja tietenkin suurin kysymys: “Mistä vauvat tulevat?”

2 tilannetta, joihin jokainen äiti voi samaistua

Lapset keksivät mitä hauskempia kommelluksia
  • Tulevaisuudesta murehtiminen. Mikään ei tee sinua onnellisemmaksi, kuin omasta pienokaisestasi huolehtiminen. Jokaista äitiä kalvaa kuitenkin epäilys, joka aiheuttaa ahdistusta. Millainen rooli minulla on lapseni elämässä tulevaisuudessa? Tyhjän pesän syndrooma häämöttää horisontissa, ja alat jo miettiä suhdettasi lapseen, silloin kun hänellä on oma kumppani ja perheensä. Sitten havahdut siihen, että onneksi siihen on vielä aikaa.
  • Olet aina lapsesi sydämessä. Siitä ei ole epäilystäkään: lapsesi ei milloinkaan tule unohtamaan sinua. Sinä olet hänen äitinsä, eikä kukaan maailmassa vedä vertoja sinulle. Olet luonut lapseesi kaikkein vahvimman ja kauneimman yhteyden, joka tulee kestämään ikuisesti. Niistä pienistä käsistä, joista olet kiinni pitänyt, tulet pitämään jatkossakin, myös silloin, kun niitä eniten tarvitset.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.