Vinkit uusien ruokien tarjoamiseen vauvalle - Äitiyden ihme
 

Vinkit uusien ruokien tarjoamiseen vauvalle

Vinkit uusien ruokien tarjoamiseen vauvalle

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2020

Lapsi kasvaa vauhdilla elämänsä ensimmäisten 12 kuukauden aikana, mikä luonnollisesti vaatii paljon energiaa ja ravinteita. Ensimmäisten kuukausien ajan vauvan ruokavalio koostuu pelkästään äidinmaidosta tai sen korvikkeesta, mutta pikkuhiljaa hänelle aletaan esitellä muitakin ruokia, jotka ovat tärkeitä hänen kehitykselleen. Alla esitellyt vinkit uusien ruokien tarjoamiseen helpottavat lapsen ruokavalion laajentamista.

Vinkit uusien ruokien tarjoamiseen vauvalle

Kun vauvalle tarjotaan uusia ruokia, vaatii se paljon kärsivällisyyttä. Uudet maut vaativat useita kokeilukertoja ja vauvan antamien signaalien seuraamista ja huomioon ottamista.

Tärkeintä on pitää mielessä, että uusia ruokia tulee tarjota aina yksi kerrallaan, jotta voi huomata mahdollisia allergiaa aiheuttavia aineita ja jotta lapsella on tarpeeksi aikaa totutella jokaisen uuden ruoan makuun.

Seuraavassa tarkastelemme lähemmin, mitkä ruoat ovat sopivia lapsen eri ikävaiheisiin liittyen. Lisäksi lastenneuvolassa kerrotaan aina ajantasaiset suositukset pienten lasten ruokavaliosta.

Syntymästä 4 kuukauden ikään

Syntymästään lähtien vauva etsii vaistomaisesti päätään kääntämällä äitinsä nänniä aina jonkin koskettaessa vauvan poskea. Tässä iässä on ensisijaisen tärkeää ettei vauvalle tarjota mitään muuta ruokaa rintamaidon tai äidinmaidon korvikkeen lisäksi.

Vauvan ruoansulatuselimistö on tässä vaiheessa vasta kehittymässä, joten hänelle ei tulisi tarjota mitään kiinteitä ruokia ennen kuin hänen ruoansulatusjärjestelmänsä on valmis.

Vauvalle tarjottavat ruoat:

  • Pelkkä rintamaito tai äidinmaidon korvike

4-6 kuukauden iässä

Tässä vaiheessa vauvalle voidaan kokeilla ensimmäisiä kiinteitä ruokia. Ne voivat olla esimerkiksi gluteenittomia muroja tai kaurahiutaleita, jotka ovat yleensä hyvin siedettyjä. Näitä voi liuottaa maitoon tai tarjota puurona.

Vauvalle voi antaa myös hedelmiä ja vihanneksia. Kiinteiden esittelyn voi aloittaa tarjoamalla muiden muassa omenaa, päärynää, banaania, appelsiinia, kurpitsaa, kesäkurpitsaa tai bataattia. Vauva kannattaa totuttaa ensin vihannesten makuun ja vasta sen jälkeen tarjota makeampia hedelmiä. Edellä mainitut ruoat on tärkeä tarjota vähitellen ja ilman lisättyä suolaa tai sokeria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nutrition and Menu Planning for Children in the Child Care Food Program. Florida Department of Health Bureau of Child Care Food Programs. 2013. [Online].
  • Gómez, M. Recomendaciones de la asociación española de pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. 2018. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.