Vauvojen hiuspannat ja -nauhat - käytä asusteita varoen - Äitiyden Ihme
 

Vauvojen hiuspannat ja -nauhat - käytä asusteita varoen

Vauvojen hiuspannat ja -nauhat - käytä asusteita varoen

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvojen hiuspannat ja -nauhat tuovat mukanaan tiettyjä haittoja. Tällaiset päässä käytettävät asusteet voivat tuntua lapsesta epämukavilta, minkä lisäksi niihin liittyy terveysriskejä.

Olipa asusteen pukemisen syy mikä tahansa, selvitä ennen käyttöä, millaisia riskejä vauvojen hiuspannat ja muut asusteet tuovat mukanaan.

Ovatko vauvojen hiuspannat ja -nauhat vaarallisia?

Selvittääksesi, tuntuvatko hiuspannat tai muut asusteet lapsestasi epämukavilta, tai aiheuttavatko ne muuta vahinkoa, tarkkaile vauvan käytöstä huolellisesti. Se, että vauva alkaa itkeä tai yrittää poistaa hiuspannan sitä hänelle pukiessasi, on merkki siitä, että asuste tuntuu lapsesta epämukavalta.

Toinen tapa selvittää, onko näistä asusteita haittaa pienokaisellesi, on tarkkailla lasta nukkumaanmenoaikaan. Jos vauva ei nuku kunnolla tai hänen on vaikea nukahtaa pidettyään asustetta yllään pidemmän aikaa, on asusteesta selvästi haittaa.

On myös tärkeä tietää, että vauvan päähän ei saa kohdistua painetta. Lapsen kallo rakentuu seitsemästä luusta ja niitä ympäröivistä rakenteista. Kallon luiden saumakohdissa on luutumattomia alueita, aukileita, jotka mahdollistavat vauvan aivojen nopean kasvun.

Äiti on tehokkaampi kuin koskaan silloin, kun hän luottaa omiin kriteereihinsä.

– Donald Winnicott

Vauvojen hiuspannat ja nauhat

Vaihtoehtoja hiuspannoille ja -nauhoille

Hiuspantojen ja -nauhojen lisäksi on monia muita asusteita, joita vanhemmat voivat valita lapsilleen. Näitä ovat esimerkiksi rusetit, pienet kukkaset, perhoset ja muut koristeet, jotka kiinnitetään tarrojen tai hiusneulojen avulla. Nämä asusteet eivät ole yhtä rajoittavia tai kiristäviä kuin hiuspannat ja -nauhat.

Nämäkin asusteet voivat kuitenkin olla vaarallisia, vaikka ne eivät puristakaan vauvan kalloa. Vauva, jonka psykomotoriset taidot ovat jo kehittyneet, saattaa irrottaa pienet asusteet, laittaa ne suuhunsa ja niellä ne.

Pidä tämä mielessäsi ennen kuin korvaat hiuspannat ja -nauhat ruseteilla tai muilla pienillä asusteilla.

“Miksi hymyilemme nähdessämme vauvan? Ehkä siksi, että näemme jonkun, joka ei vielä ole rakentanut suojamuuria ympärilleen meille hymyillessään; hänen hymynsä on aito ilman minkäänlaista petosta. Se lapsen sielu, joka vielä elää sisällämme, vastaa vauvan hymyyn pienellä melankolisella kiitollisuuden tunteella.”

– Jack Canfield

Voiko vauva käyttää päässään asusteita?

Vauvojen hiuspannat ja -nauhat

Jokaisen vanhemman on tehtävä itse päätös vauvan asusteiden käytöstä – kuten kaikki muutkin omaan lapseen liittyvät päätökset. Jos harkitset hiuksissa tai päässä käytettävien asusteiden käyttöä, suosittelemme seuraavia vinkkejä:

  • Suosi pehmeitä hiuspantoja, joissa ei ole käytetty kuminauhaa ja venyviä osia. On parempi käyttää pantaa, joka putoaa päästä, kuin tiukkaa pantaa, joka kyllä pysyy paikoillaan, mutta kiristää ja painaa lapsen päätä kuminauhan takia.
  • Käytä muita pieniä asusteita silloin, kun vauvan psykomotoriset taidot eivät vielä ole kehittyneet niin, että hän saa poistettua koristeet. Lasta tulee kuitenkin aina valvoa, kun hänelle on puettu mitä tahansa asusteita.
  • Pue vauvalle hiuspanta tai muu asuste vain erityistilaisuuksia varten, äläkä anna lapsen käyttää asustetta pitkän aikaa. Älä käytä asusteita jatkuvasti, sillä ne eivät ole välttämättömyys.
  • Ole varovainen. Arvioi asusteiden hyvät ja huonot puolet ja huomioi, että vauvan vanhempana ja huoltajana koristeiden käyttö on sinun vastuullasi. Jotkut ammattilaiset suosittelevat käyttämään asusteita vasta lapsen täytettyä puoli vuotta. On myös hyvä kysyä lääkärin neuvoa ennen kuin päätät vauvan asusteiden käytöstä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.