Mitkä mausteet on kielletty imetysaikana?
 

Mitkä mausteet on kielletty imetysaikana?

Jotkut mausteet on kielletty imetyksen aikana. Näitä ovat muun muassa fenkoli, tähtianis, salvia, lakritsi ja persilja.
Mitkä mausteet on kielletty imetysaikana?

Viimeisin päivitys: 18 kesäkuuta, 2023

Tutkimukset osoittavat, että suuri osa syödystä ravinnosta siirtyy suoraan vauvaan äidinmaidon kautta. Siksi imetyksen aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota ruokavalioon. Ja vaikka näyttö onkin velä puutteellista, muun muassa salvian on havaittu sisältävän maidontuotantoa vähentävää yhdistettä. Imettävien äitien onkin tärkeää tietää, mitkä mausteet on kielletty imetysaikana.

Imetyksen aikaisesta mausteiden käytöstä on ristiriitaisia näkemyksiä. Ryhmä tutkijoita suosittelee noudattamaan varovaisuutta käytettäessä voimakkaan makuisia tai tuoksuisia raaka-aineita, sillä niitä on löydetty pieniä määriä äidinmaidosta. Saadaksesi mielenrauhan kerromme tässä artikkelissa, mitkä mausteet tulisi tutkimusten mukaan jättää pois ruokavaliosta imetyksen aikana.

Lue huolellisesti, jotta vauvasi voi hyvin koko imetysajan!

Mitä mausteet ovat?

Mausteet ovat kasveista peräisin olevia aromi- ja makuaineita. Ne voivat olla siemeniä, hedelmiä, kuorta, juuria, versoja tai kukkia. Niitä käytetään pääasiassa parantamaan elintarvikkeiden aromia, makua ja väriä. Jotkut niistä voivat vaikuttaa äidinmaitoon, sen tuotantoon ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.

Erityisesti tulee varoa galaktogogeja. Nämä ovat sellaisia yrttejä, mausteita ja lääkkeitä, jotka lisäävät äidinmaidon tuotantoa, mutta jotka eivät aina ole turvallisia.

Mitkä mausteet on kielletty imetysaikana?

Tutkijat huomattivat jo yli vuosikymmen sitten, että mausteet vaikuttavat pääasiassa äidinmaidon makuun. Niiden tiedetään tosin vaikuttavan myös sen tuotantoon. Katsotaanpa, minkä mausteiden kanssa on syytä olla varovainen imetysaikana.

Naisella on kädessään fenkoli.
Toistaiseksi fenkolin turvallisuutta ei ole varmistettu, joten sitä kannattaa välttää imetyksen aikana.

1. Fenkoli

Fenkolinsiemenet (Foeniculum vulgaresisältävät haihtuvaa öljyä, joka koostuu anetolista, joka on kasviestrogeeni. Sitä käytetään yleisesti ruoansulatushäiriöiden ja virtsatieongelmien hoitoon sekä rintamaidon tuotannon stimuloimiseen.

NIH:n lääke- ja imetystietokannan (2023) mukaan fenkolin väitetään olevan galaktogogi, jota lisätään joihinkin patentoituihin seoksiin tehostamaan äidinmaidon tuotantoa. Näyttö on kuitenkin heikkoa johtuen käytetyistä tutkimustyypeistä ja menetelmistä, joilla tätä vaikutusta on mitattu.

2. Tähtianis

Tähtianis (Illicium verum) on mauste, joka on saanut nimensä tähtimäisestä muodostaan. Se on peräisin idästä ja erittäin suosittu naturopaattisessa lääketieteessä. Sekin sisältää kasviestrogeenina toimivaa anetolia.

Vaikka ei ole olemassa tutkimuksia, jotka osoittaisivat tähtianiksen olevan haitaksi imetyksen aikana, mausteen käyttöön liittyy eräs toinen huoli: se saatetaan helposti sekoittaa tiettyyn lajikkeeseen, Japanintähtianikseen (Illicium anisatum). Jälkimmäinen sisältää anisatiini-nimistä ainetta, joka on myrkyllistä ja erittäin vaarallista äidille ja vauvalle.

Tästä syystä anista kannattaa imetysaikana välttää, tai ainakin on varmistuttava siitä, että kyseessä on nimenomaan tavallinen tähtianis. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston viimeisimmässä versiossa (2023) perinteinen tähtianis todetaan terveydelle turvalliseksi. On kuitenkin parasta olla varovainen ja välttää anista imetyksen aikana.

3. Salvia

Breastfeeding Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että salvia sisältää diterpeenihappoa, jolla on maidontuotantoa vähentäviä ominaisuuksia. Jos siis haluat imettää terveellisesti, käytä salviaa mahdollisimman vähän tai vältä sitä kokonaan.

Salviaa kannattaa välttää imetysaikana.
Salvian runsas käyttö voi johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, alhaiseen kaliumpitoisuuteen ja joidenkin hormonien epätasapainoon.

4. Lakritsi

Lakritsi on ruohokasvi, jota käytetään makeutensa vuoksi pääasiassa leivonnassa. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston vuonna 2021 esittämässä raportissa todetaan, että se sisältää glysyrritsiinihappoa, joka vähentää seerumin prolaktiinia. Se voi siis vaikuttaa maidontuotantoon imetyksen alkuvaiheessa ja on siksi yksi imetysaikana kielletyistä mausteista.

5. Persilja

Persilja on ruohokasvi, jota käytetään paljon ruoanlaitossa. Sen tiedetään kuitenkin sisältävän apioli-nimistä ainetta, joka kykenee vähentämään rintamaidon tuotantoa.

Myös aiemmin mainitussa Breastfeeding Medicine -lehden tutkimuksessa mainitaan persiljan maidontuotantoa vähentävä vaikutus. Siksi sen käytössä on noudatettava varovaisuutta, vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin vielä.

Tiedätkö jo, mitkä mausteet jätät pois ruokavaliostasi?

Vielä ei tiedetä, mitä muita mausteita imetyksen aikana tulisi välttää, joten keskustele asiantuntijan kanssa eri mausteiden käytöstä. Toistaiseksi ainakin fenkoli, tähtianis, salvia, lakritsi ja persilja tulisi jättää pois imettävän äidin lautaselta. Ne voi korvata muilla mausteilla, joilla on samankaltaiset aistinvaraiset ominaisuudet, mutta jotka eivät vaikuta haitallisesti imetykseen ja vauvan kehitykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Fennel. [Updated 2023 Mar 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501793/
    • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Anise. [Updated 2023 Feb 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501776/
    • Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Licorice. [Updated 2021 Apr 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501840/
    • Eglash A. (2014). Treatment of maternal hypergalactia. Breastfeeding medicine : the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine9(9), 423–425. https://doi.org/10.1089/bfm.2014.0133
    • Hausner, H., Nicklaus, S., Issanchou, S., Mølgaard, C., & Møller, P. (2010). Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavour compound. Clinical Nutrition, 29(1), 141-148. doi:10.1016/j.clnu.2009.11.007
    • Innis, S. M. (2014). Impact of maternal diet on human milk composition and neurological development of infants. The American Journal of Clinical Nutrition, 99(3), 734S-741S. doi:10.3945/ajcn.113.072595

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.