Vauvan seitsemäs elinkuukausi
 

Vauvan seitsemäs elinkuukausi

Vauvan seitsemäs elinkuukausi

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2018

Silmänräpäyksessä vauva on seitsemän kuukauden ikäinen ja alkaa varmasti jo hakea hieman itsenäisyyttä. Hän on ehkä alkanut istua itse ja jopa ryömii jonkun verran.

Vaikka kaikkien lasten taidot eivät kehity samaan tahtiin, yksi asia on varma: äidin rohkaisu on välttämätöntä vauvan kehitykselle.

Tässä artikkelissa kerromme, minkälaisia muutoksia vauvan seitsemäs elinkuukausi tuo mukanaan.

Seitsemäs elinkuukausi ja vauvan kokemat muutokset

Paino ja koko

Yleensä tässä iässä olevien lasten paino vaihtelee. Tämä johtuu siitä, että vauvan syömä ruoka aiheuttaa erilaisia muutoksia hänen kehossaan.

On normaalia, että seitsemän kuukauden ikäisten vauvojen paino vaihtelee noin 7 ja 9,5 kilon välissä ja pituus 66 ja 72 cm:n välissä.

Sanojen ja äänteiden toisto

Tämä on se hetki! Edistä lapsen kielellistä kehitystä stimuloimalla sitä. Keskity vuorovaikutukseen ja jaa lapselle kieltä laulujen ja pelien kautta.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä kuulet. Vauvasi saattaa jo toistaa ääniä tai sanoja, etkä halua olla kuulematta hänen ensimmäisiä äänteitään, vaikka ne olisivat vain tavuja.

Yritykset ja epäonnistumiset

Jos vauvasi on jo saanut jonkin verran voimaa jalkoihinsa, hän varmasti haluaa aloittaa ryömimisen. Näet hänen nojaavan käsiinsä ja polviinsa, tai jopa jalkoihinsa, päästäkseen ylös.

Jos et vielä näe ryömimisen merkkejä, älä lannistu. Vauvat kehittyvät eri tahtiin, ja voi kestää hetken ennen kuin oma lapsesi liikkuu itsenäisesti, mutta se päivä koittaa kyllä!

Vauva ryömii lattialla

On aika sanoa EI

Vaikka sitä voi olla vaikea uskoa, tässä kehitysvaiheessa vauvasi pystyy jo tunnistamaan kieltämisen. Hän ymmärtää, kun sanot “ei” tiukasti ja eri äänenpainolla.

Hän on saattanut jo saada ensimmäiset hampaansa ja voi jopa näykkäistä nänniäsi tai ottaa käteensä jonkun vaarallisen esineen, joten opettele sanomaan hänelle ei!

Mitä vauvasi tulisi syödä 7 kuukauden ikäisenä?

Vauvasi ollessa 6 kuukauden ikäinen, sinun olisi tullut aloittaa tiettyjen ruokien, kuten vihannesten, hedelmien ja viljojen, sisällyttäminen lapsesi ruokavalioon. Jos et kuitenkaan ole vielä aloittanut näiden uusien ruokien kokeilemista, seuraavalla neuvolakäynnillä sinua tullaan kehoittamaan tekemään niin.

Seitsemän kuukauden ikäisen vauvan ruokaan voi lisätä kanaa ja vähärasvaisia lihoja hyvin pieninä ja kunnolla kypsennettyinä paloina.

Voit kokeilla myös hyvin jauhettuja jyviä ja lisätä ruokiin viljaa, kuten vehnää tai maissia. Voit myös aloittaa sokerikakun, pehmeiden keksien tai leipäpalojen antamisen.

Ruoka-annos

Suosituksia

Ei ole epäilystäkään siitä, että vauva kehittyy nopealla vauhdilla. Tämän vuoksi on välttämätöntä tukea hänen tarvettaan olla itsenäisempi.

Näiden suositusten avulla voit edistää vauvan motorista koordinaatiokykyä pitäen samalla hauskaa. Käytä näitä vinkkejä hyväksesi ja näet niiden kantavan hedelmää.

  • Tarjoa itsenäisyyttä ruoka-aikoina. Anna vauvalle lusikka ja ohjaa häntä käyttämään sitä auttamalla omalla kädelläsi jonkin aikaa.
  • Yritä saada vauva tuottamaan ääniä kämmeniensä avulla. Voit myös opettaa häntä lähettämään lentosuukkoja tai leikkimään leluilla, jotka tuottavat miellyttäviä ääniä.
  • Luo terveitä nukkumistottumuksia. Huomaat, että lapsesi tottuu nukkumisrutiiniin.
  • Tämä ikä on hyvä aika antaa lapsen alkaa nukkua yksin.
  • Koordinaatiokyvyn kehittämiseksi ota mukaan pelejä, joissa vauva saa tunnistaa värejä ja muotoja sekä kirjaimia. Yritä pelata näitä pelejä peilin edessä.
  • Muokkaa tiettyjä alueita talossa lapsen turvallisuuden varmistamiseksi tai luo paikka, jossa vauva voi leikkiä ilman riskejä.

Vauvan seitsemäs elinkuukausi tarkoittaa vähittäistä itsenäisyyden lisääntymistä. Tämä tarkoittaa, että saat nauttia pienistä rentoutumisen hetkistä katsoessasi lapsesi leikkimistä, syömistä ja jopa itsensä viihdyttämistä jalkojaan tutkimalla.

Jos sinulla on kysyttävää vauvasi ruokavaliosta, neuvolan hoitajien tai lastenlääkärin neuvot ovat välttämättömiä niiden ruokien osalta, joita kannattaa lisätä joka kuukausi.

Esimerkiksi joidenkin lastenlääkärien mielestä vuoden ikäiselle vauvalle voi antaa kalaa, kun taas toiset suosittelevat odottamaan paljon pidempään, sillä kala on mahdollisesti allergiaa aiheuttava ruoka.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.