Vauvan ruokinta ensimmäisinä elinviikkoina - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ruokinta ensimmäisinä elinviikkoina

Vauvan ruokinta ensimmäisinä elinviikkoina

Viimeisin päivitys: 08 kesäkuuta, 2021

Vauvaikä on ihmisen ensimmäinen ikäkausi. Ensimmäisen vuoden aikana lapsi kasvaa ja kehittyy suhteessa enemmän kuin missään muussa elämänsä vaiheessa. Lapsen ruokailuun on kiinnitettävä erityistä huomiota etenkin ensimmäisinä elinviikkoina, jotka ovat ratkaisevia hänen kehityksensä kannalta.

Vauvan ruokinta ensimmäisinä elinviikkoina

Vauvan ruokailuun on kiinnitettävä erityistä huomiota tämän ensimmäisten elinviikkojen aikana. On normaalia, että vastasyntyneen paino putoaa 5–7 % syntymäpainosta ensimmäisten päivien aikana. Joillakin vauvoilla tämä näkyy heikkoutena ja syömisen hankaluutena, mikä altistaa verensokerin laskulle.

Pieni vauva nukkuu suuren osan vuorokaudesta 2-4 tunnin jaksoissa. Tämä johtuu paitsi siitä, että hänen unirytminsä ei vielä ole vakiintunut, myös siitä, että hänen täytyy syödä muutaman tunnin välein. Jos vauva nukkuu liian pitkään, on vanhempien herätettävä hänet syömään. Vauvat syövät kahden kuukauden ikään asti yleensä joka 3.-4. tunti noin 0,5-1,5 dl maitoa kerrallaan. Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvaa on kuitenkin tärkeä syöttää aina, kun hän pyytää ruokaa.

Ruokailun jälkeen lapsi saattaa pysytellä valveilla jonkin aikaa. Jos hän nukahtaa ruokinnan aikana, voi syöttämistä jatkaa siihen saakka, kunnes hän on täydessä unessa tai kun vanhempi on varma, että hän on saanut vatsansa täyteen. Jos lapsi ei saa tarpeeksi ravintoa, hän saattaa herätä ärtyneenä.

Vauvan ruokinta ensimmäisinä elinviikkoina

Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Kun vauva kasvaa, vanhempien täytyy alkaa pitää silmällä, kuinka paljon äidinmaitoa tai korviketta hän kuluttaa. Näin varmistetaan terveellinen painon kehitys. Jokainen lapsi on oma yksilönsä, ja myös tarvittavan maidon määrä vaihtelee tapauskohtaisesti. On kuitenkin olemassa suosituksia, jotka kertovat, mikä on tietyn ikäisen vauvan tarvitseman maidon standardimäärä.

  • 2 kuukauden ikään asti: Vauva syö noin joka 3.-4. tunti noin 0,5-1,5 dl maitoa kerrallaan. Hänet voi tarvittaessa herättää syömään.
  • 3-6 kuukautta: Vauva syö noin 1,2-1,8 dl maitoa kerrallaan. Jos hän nukkuu pitkiä pätkiä tauotta, häntä ei tarvitse herättää syömään.
  • 7-12 kuukautta: Vauva syö 3-5 tuttipullollista maitoa päivittäin ja lähes 2,5 dl maitoa yhdellä syöttökerralla. Jos hän on alkanut harjoitella kiinteän ruoan syömistä, maitoa voidaan tarjota harvemmin.
  • Yli vuoden ikäiset: Lapselle voidaan alkaa tarjota lehmänmaitoa äidinmaidon tai korvikkeen sijaan terveysalan ammattilaisen suostumuksella. Suositeltava maidon määrä on enintään 2 lasillista päivässä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • . Brandon DH, Holditch-Davis D, Belyea M. Nursing care and the development of sleeping and waking behaviors in preterm infants. 1999; 22 (3): 217- 229.
  • Gertner S, Greeenbaum CW, Sadeh A, Dolfin Z, Sirota L, Ben-Nun Y. Sleep-wake patterns in preterm infants and 6 month’s home environment: implications for early cognitive development. Early Human Development 2002; 68 (2): 93-102.
  • Tham, Elaine Kh et al. “Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review.” Nature and science of sleep vol. 9 135-149. 15 May. 2017, doi:10.2147/NSS.S125992

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.