Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena - Äitiyden Ihme
 

Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena

Tuoreet vanhemmat ällistyvät kaikista niistä muutoksista, joita vauva käy läpi ensimmäisenä elinvuotenaan. Tällä kertaa kerromme kaiken tarvittavan pienen lapsen painon kehityksestä.
Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan painon kehitys ensimmäisen elinvuoden aikana on melko ihmeellinen asia. Syntyessään lapsi painaa normaalisti 2,8-4,8 kg, mutta jo vuodessa paino on noussut noin kymmeneen kiloon. Samalla tavalla pituuskasvu on hurjaa tässä elämänvaiheessa.

Tämän vuoksi haluammekin nyt antaa yksityiskohtaisempaa tietoa vauvan painon kehityksestä kuukausi kuukaudelta, ja toivomme, että tämä tieto selkeyttää monia kysymyksiäsi. Samoin pystyt päättelemään, ovatko vauvasi ruoansaanti ja yleinen hyvinvointi niissä puitteissa, joita lastenlääkärit suosittelevat.

Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena

Ihminen kasvaa neljän kuukauden iän ja ensimmäisen syntymäpäivänsä välisenä aikana enemmän kuin milloinkaan muulloin elämässään. Vuoden iässä lapsen paino on kolminkertainen syntymäpainoon nähden. Vauva ei kuitenkaan kasva tasaisesti joka kuukausi, minkä lisäksi jokainen lapsi kasvaa omaa tahtiaan. Itse asiassa joinakin kuukausina vauva voi menettää painoaan, mikä on sekin täysin normaalia.

Alle olemme koostaneet tiedot lapsen painon kehityksestä ensimmäisen elinvuoden aikana, jotta vanhemmat saavat peruskäsityksen siitä, miten vauva kasvaa ensimmäisten kuukausien aikana.

Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena

Vauvan paino ensimmäisellä viikolla

Elämän ensimmäisinä päivinä vauvan paino ei lisäänny, vaan itse asiassa vähenee. Painonlasku on noin 10 % lapsen syntymäpainosta. Jotkut vanhemmat huolestuvat vauvan painon laskiessa, mutta tosiasiassa ilmiö on aivan normaali ja johtuu pääasiassa kahdesta asiasta. Ensinnäkin virtsan ja lapsenpihkan poistumisesta ja toiseksi siitä, että vastasyntyneen vatsa on vain noin viisi senttiä pitkä, joten hän ei voi syödä paljon kerralla.

Vauva saavuttaa yleensä uudestaan syntymäpainonsa 10. elinpäiväänsä mennessä, mistä eteenpäin paino lisääntyy vähitellen.

Mitä tapahtuu ensimmäisenä kuukautena?

Ensimmäisten elinpäivien jälkeen vauvan paino alkaa lisääntyä noin 30 grammaa päivässä, mikä johtuu vatsan vähittäisestä laajenemisesta, kun lapsi saa yhä enemmän ravintoa. Se, että vauva voi syödä yhä enemmän, aiheuttaa äidin rintamaidon tuotannon kiihtymisen.

Ihminen kasvaa neljän kuukauden iän ja ensimmäisen syntymäpäivänsä välisenä aikana enemmän kuin milloinkaan muulloin elämässään.

Viikoittainen painonnousu 3-5 kuukauden iässä

3.-4. elinkuukauden aikana lapsen paino nousee noin 20-30 grammaa päivässä ja 4.-5. kuukauden aikana syntymäpaino on kaksinkertaistunut. Nämä kuukaudet ovat hyvin tärkeät, sillä vauva on täysin rintamaidon tai korvikkeen varassa.

Puolen vuoden jälkeen vauva alkaa kerryttää rasvaa

Kuudes elinkuukausi on usein yksi ihmeellisimmistä, mitä tulee vauvan ulkonäköön. Tämä johtuu osittain siitä, että noin viidennestä kuukaudesta lähtien lapsi alkaa saada enemmän kaloreita, ja kuudenteen kuukauteen saavuttaessa hänellä on maksimaalinen rasvaprosentti.

Tämäkin on normaali ilmiö, joka osoittaa, että vauva saa hyvää, juuri hänen tarpeisiinsa sopivaa ravintoa. Tässä vaiheessa lapsen ruokavaliota aletaan laajentaa niin, että hän saa tutustua uusiin ruokiin maidon rinnalla. Vauvan paino nousee noin 450 grammaa kuukaudessa yhdeksänteen kuukauteen asti.

Vauvan painon kehitys ensimmäisenä elinvuotena

9. kuukauden ja ensimmäisen syntymäpäivän välinen aika

Tässä vaiheessa lapsen painon lisääntyminen hidastuu luonnollisesti, ja hän kerryttää painoa enää noin 200-250 grammaa kuukaudessa. Tästä huolimatta hänellä on takanaan erittäin menestyksekäs ensimmäinen vuosi, sillä hänen painonsa on kolminkertaistunut syntymästä.

Kunnollinen ravinto, hyvä lepo ja vanhempien rakkaus ovat erittäin tärkeitä asioita vauvan kehitykselle. Jos olet huolissasi siitä, että lapsen paino ei nouse tarpeeksi tai jos se nousee liikaa, ota yhteyttä neuvolaan mahdollisimman pian.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.