Kuinka kohdata vauvan kasvupyrähdykset?
Saadessaan lapsensa syliinsä ensimmäistä kertaa, vanhempi tuntee vahvoja tunteita, joista hän haluaisi pitää kiinni loputtomiin. Jokainen lapsi kuitenki kasvaa, ja vanhemmat joutuvat kohtaamaan erilaisia haasteita ja muutoksia, joista kasvupyrähdykset ovat yksi esimerkki.
Mitä ovat vauvan kasvupyrähdykset?
Vauvan kasvupyrähdykset ovat vaiheita, jolloin lapsi kasvaa pituutta. Tästä johtuen vauva saattaa tuntea tyytymättömyyttä – maito ei tunnu riittävän, ja hän vaatii sitä lisää.
Näiden vaiheiden aikana on tavallista, että vauva tuntee olonsa epämukavaksi ja saattaa itkeä paljon osoittaakseen olevansa onneton.
Tämä luonnollinen prosessi saa äidin maidontuotannon kasvamaan täyttääkseen lapsen tarpeet, joten muista, että vauvan maidontarve säätelee äidin rintamaidon tuotantoa. Tämä kaikki tapahtuu täysin luonnollisella tavalla.
Mistä kasvupyrähdykset johtuvat?
Nämä vaiheet vauvan elämässä – kuten nimikin jo kertoo – viestittävät siitä, että lapsi kasvaa. Vauva kasvaa, joten hän vaatii enemmän ruokaa antamaan hänelle enemmän energiaa. Energiaa tarvitaan lapsen hermostolliseen, motoriseen ja psykologiseen kehitykseen.
Äidin keho siis tuottaa enemmän maitoa täyttääkseen lapsensa tarpeet.
Koska kasvupyrähdykset tapahtuvat ja kauanko ne kestävät?
Jokainen vauva on erilainen ja kaikilla on omat erityiset tarpeensa. Näin ollen aikaväli kasvupyrähdysten välillä saattaa vaihdella. Kasvupyrähdyksiä on kuitenkin tapana ilmetä etenkin ensimmäisten kuukausien aikana. Yleensä kasvupyrähdyksiä esiintyy:
15-20 päivän välillä
Vastasyntyneellä on enemmän tai vähemmän säännölliset tarpeet ja ennustettava unirytmi. Kuitenkin noin kolmen viikon iässä tämä rytmi kokee muutoksia, samaten vauvan olemus.
Kahden-kolmen päivän ajan vauva saattaa haluta syödä jopa puolen tunnin välein. Vauva saattaa myös hermostua, jos häneltä otetaan maito pois.
6-7 viikon välillä
Noin 40 päivää syntymän jälkeen maidon maku muuttuu suolaisemmaksi. Tämä muodostaa vauvalle pienimuotoisen kriisin: vauvasta tulee jännittynyt ja ärtynyt totutellessaan tähän muutokseen. Tämä vaihe kestää yleensä noin viikon verran.
Kolmen kuukauden kohdalla
Näihin aikoihin moni äiti lakkaa imettämästä vauvaansa, sillä lapsi saattaa alkaa torjua rintaa. Tässä vaiheessa vauva alkaa ymmärtää, miten syödä nopeasti. Ulkoiset ärsykkeet saattavat häiritä vauvan ruokailuhetkeä ja vauva saattaa lakata syömästä.
Tässä vaiheessa vauva myös tajuaa, että äidin keho tuottaa maitoa aina kun vauva vain sitä pyytää. Näin tapahtuu monien äidin kehon prosessien johdosta. Tämä vaihe saattaa kestää kolmesta neljään viikkoa.
Kuuden kuukauden kohdalla
Kuuden kuukauden jälkeen kasvupyrähdykset harvenevat. Tämä johtuu siitä, että vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia. Vauvan tarpeet on helpommin hallittavissa ja äiti pystyy paremmin ymmärtämään, mitä vauva tarvitsee.
Vauva kasvaa, joten hän vaatii enemmän ruokaa antamaan hänelle enemmän energiaa. Energiaa tarvitaan lapsen hermostolliseen, motoriseen ja psykologiseen kehitykseen.
Yhden vuoden jälkeen
Vuoden ikäisestä lähtien lapsen kasvupyrähdykset näkyvät niin, että lapsi haluaa olla enemmän sylissä. Näin tapahtuu usein, ja lapsi hakeekin lohtua ja tukea äidiltään.
Kuinka toimia kasvupyrähdysten aikana?
Nämä vaiheet saattavat turhauttaa äitiä ja saamaan hänen olonsa huonoksi ja toivottomaksi. Äidin on tärkeää keskittyä näiden vaiheiden aikaansaamiin psyykkisiin ongelmiin. Yritä kohdata vauvan kasvupyrähdykset kärsivällisyydellä, kiintymyksellä ja rakkaudella.
Joitakin asiantuntijoiden vinkkejä ovat seuraavat:
- Imetä vauvaa aina kun hän sitä tarvitsee. Jos tavoitteenasi on täysimetys, vältä pullon antamista lapselle. Jos vauva syö tuttipullosta, saattaa maidontuotanto vähentyä.
- Syö enemmän ruokaa. Näin saat tarpeeksi energiaa ja kaloreita tuottaaksesi tarpeeksi maitoa vauvallesi.
- Muista, että kasvupyrähdys on vain väliaikainen vaihe – se kestää vain lyhyen aikaa.
- Jos lapsesi ei halua syödä, älä pakota häntä syömään. Äläkä anna hänen itkeä nälkäisenä. Jos lapsi on surullinen, hän ei välttämättä halua syödä.
Pidä mielessä, että luonnollinen kasvuprosessi pitää sisällään myös stressiä ja itkua. Kun ymmärrät tätä prosessia paremmin, pystyt käyttämään oikeita välineitä ja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Kasvupyrähdys tarkoittaa sitä, että vauva kasvaa terveeksi lapseksi. Kun olet valmistautunut siihen, et turhaudu niin helposti tämän kehitysprosessin aikana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Naveed M et al. (1992). An autopsy study of relationship between perinatal stomach capacity and birth weight. Indian J Gastroenterol. 1992;11(4):156-158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1398786
- Núñez, K. P. (2008). Lactancia en el infante: materna, artificial y sus implicancias odontológicas. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA, 7(02).
- World Health Organisation. (2018). Child growth standards http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/