Vauvan ensimmäiset hampaat: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Tavallisesti vauvan ensimmäinen hampaat alkavat näkyä noin neljän kuukauden kohdalla. Joissakin tapauksissa ne puhkeavat vasta yhden vuoden iässä.
Ei ole mitään syytä olla huolissaan, jos niiden puhkeaminen kestää pidempään, sillä jokainen vauva on erilainen.
Missä järjestyksessä hampaat tulevat?
Useimmilla vauvoilla maitohampaat puhkeavat sellaisessa järjestyksessä, mikä noudattaa heidän ruokavalionsa muuttumista. Ensimmäiset näkyvät hampaat ovat etuhampaat, jotka ovat erittäin hyödyllisiä vihannesten ja pehmeiden ruokien pureskeluun. Myöhemmin ilmestyvät poski- ja kulmahampaat, jotka auttavat lihan hienontamisessa.
Kuten aiemmin mainitsimme, hampaiden puhkeamisen prosessi vaihtelee, mutta se päättyy yleensä 20-30 kuukauden iässä.
Tietenkin voi olla joitakin poikkeuksia. On otettava huomioon, että on olemassa jopa tapauksia, joissa lapsi syntyy hammas suussaan, mutta tämä on melko harvinaista.
Kun maitohampaat alkavat näkyä, vauvat saattavat kuolata enemmän ja pureskella enemmän monenlaisia tavaroita. Jotkut käyvät prosessin läpi ilman kipua, kun taas toiset kokevat ärtyneisyyden hetkiä sekä itkua ja häiritsevyyttä nukkuessaan ja syödessään.
Kyllä, vauvojen hampaat voivat reikiintyä, ja pikkulapsilla onkin erittäin usein reikiä hampaissaan.
Hampaiden puhkeamisen oireet
Kun vauvan ensimmäiset hampaat tulevat esiin, oireet ovat yleensä lieviä, ja jotkut vauvat eivät edes huomaa hampaidensa puhkeamista. Sitä vastoin toisille saattaa nousta kuume tai tulla ripuli.
Seuraavassa on oireita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
- Vauvasi ensimmäiset hampaat saattavat olla piilossa ikenien alla viikojen ajan kerrallaan, tai ne voivat puhkaista ikenet yhtäkkiä ilman minkäänlaista varoitusta.
- Kun hammas on puhkeamaisillaan, ikenen ulkomuoto muuttuu turvonneeksi ja siinä tuntuu kova, valkoinen ulkonema. Tämä voi olla tuskallinen ja ärsyttävä tilanne pienokaiselle.
- Yleensä vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyy lievää epämukavuutta, kuten kuumetta ja nuhan oireita, mutta ripulia ja ärtyneisyyttä voi myös esiintyä.
Miten lievittää hampaiden puhkeamiseen liittyvää kipua?
Riippumatta siitä iästä, jolloin vauvan hampaat tulevat näkyviin, niiden puhkeamisesta seuraa useita tärkeitä toimenpiteitä hampaiden tuloon liittyvän kivun lieventämiseksi (mikäli sitä on).
Seuraavassa on joitakin suosituksia:
- Kierrä steriiliä sideharsoa sormesi ympärille ja hiero varovasti ikeniä. Tämä on erittäin tehokas keino lievittää hampaiden puhkeamisesta aiheutuvaa kipua.
- Toinen vaihtoehto lievittämään hampaiden puhkeamisesta aiheutuvaa kipua on hieroa ikeniä jääpalalla, joka on samoin kääritty steriiliin sideharsoon.
- Erityinen kova kuminen purulelu voi myös olla erittäin hyödyllinen, sillä se tarjoaa helpotusta ikenille ja on muotonsa ja värinsä ansiosta vauvan mielestä houkutteleva – se kääntää hänen huomionsa samalla pois kivusta.
- On olemassa erityisiä puuduttavia ja luonnonmukaisia voiteita, jotka lievittävät kipua.
Miten puhdistat vauvasi ensimmäiset hampaat?
Ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista voit ajoittain varovasti puhdistaa vauvasi ikenet kostealla liinalla, jotta hän tottuisi tuon alueen käsittelemiseen.
Kun ensimmäiset hampaat tulevat näkyviin, puhdista ne edelleen kostealla liinalla. Kuitenkin, jos olet jo aloittanut kiinteiden ruokien antamisen, voit käyttää erityistä pienikokoista vauvoille tarkoitettua hammasharjaa, jossa on erittäin pehmeät harjakset.
Tämä on erittäin tärkeää 18:n kuukauden iästä lähtien, jolloin ensimmäiset poskihampaat tavallisesti tulevat, sillä hampaiden väliin voi kertyä ruoanmurusia. Lapsen hampaita suositellaan pestävän 2-3 kertaa päivässä, erityisesti ennen nukkumaanmenoa.
Euroopan lasten hammaslääkäreiden järjestö (European Academy of Paediatric Dentistry, EAPD) suosittelee hampaiden harjaamista kahdesti päivässä erityisesti lapsille tarkoitetulla hammastahnalla. Tämä ei saa olla aikuisten hammastahnaa, johtuen fluoroosin riskistä. Alle 2-vuotiaiden lasten tahnassa kyseistä ainetta on oltava 500 ppm.
On tärkeää korostaa jälleen kerran, että jokainen vauva on erilainen, ja hampaat tulevat esiin, kun ne ovat valmiit. Jos sinulla on kysyttävää, voit aina jutella lastenlääkärin tai hammaslääkärin kanssa.