Vauvan 8. kuukausi: on aika tutkimiselle ja kokeilemiselle - Äitiyden Ihme
 

Vauvan 8. kuukausi: on aika tutkimiselle ja kokeilemiselle

Vauvasi kahdeksas elinkuukausi on muutoksia täynnä. Pikkuinen haluaa tutkia talosi  jokaisen nurkan sekä kokeilla uusia makuja ja elämyksiä. 
Vauvan 8. kuukausi: on aika tutkimiselle ja kokeilemiselle

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2018

Kun vauvasi täyttää kahdeksan kuukautta, on aika ladata akkusi, sillä meno muuttuu pian vauhdikkaaksi. Vauvasi tutkimisvietti alkaa herätä, ja käytös muuttuu levottomammaksi.

Tässä iässä vanhemmista usein tuntuu, että he tarvitsisivat ylimääräiset silmät selkäänsä. Älä ylläty, jos käännät selkäsi hetkeksi, ja yhtäkkiä huomaat lapsesi seisomassa huonekaluun nojaten tai heittämässä kalliita koriste-esineitä lattialle.

Muutokset kahdeksannen kuukauden aikana

Vauvan elämän ensimmäiset kuukaudet ovat muutoksia täynnä, jotka on yhä helpompi huomata ajan kuluessa. Kun vauvasi on iältään kahdeksan kuukautta, jalat ovat jo kehittyneet voimakkaiksi, ja hän voi vetää itsensä ylös.

Vauvan kahdeksas kuukausi on erityinen useista syistä:

Koko talon tutkiminen

Jos vauvasi alkaa ryömiä, on tavallista, että hän haluaa liikkua ympäri koko taloa. Hän epäilemättä seuraa sinua mihin tahansa menetkin.

Vauva myös rakastaa piilotettujen esineiden etsimistä. Piilota hänen lempilelunsa ja anna hänen etsiä se. Tämä on vauvastasi todella hauska leikki!

Lapsesi syö neljä kertaa päivässä

Tässä kuussa on hyvä alkaa sisällyttää illallinen lapsen päivärutiiniin täydentämään hänen ruokavaliotaan.

Tähän ei ole olemassa mitään erityistä sääntöä. Oman lapsesi mieltymyksistä tulee ohjenuorasi. Moni vauva pitää maidosta ja muroista, kun taas osa sopeutuu nopeasti liha- ja kasvisruokiin.

vauva 8 kuukautta

Kiukunpuuskat ja itkupotkuraivarit

Tämä vaihe lapsesi elämässä on täynnä toimintaa ja tutkittavia asioita. Pikkuisestasi voi olla vaikea käsittää, milloin on nukkumaanmenoaika. Sinun tulisikin valmistella häntä etukäteen luomalla tietty iltarutiini.

Muussa tapauksessa joudut usein kokemaan itkemistä, huutamista ja kiukunpuuskia, kun yrität saada lasta nukkumaan – hänen mielestään kun hauskanpidon aika ei vielä ole ohi.

vauva 8 kuukautta

Paino ja koko

8-kuisen vauvan keskimääräinen paino ja koko vaihtelevat sukupuolen mukaan, poikien ollen usein isompia kuin tyttöjen. Painohaarukka on ylensä reilun seitsemän ja vajaan kymmenen kilon välillä. Keskipituus taas vaihtelee noin 66 cm:n ja 74 cm:n välillä.

Mitä ruokaa tarjota 8-kuisille vauvoille?

Tässä iässä on hyvä jättää soseet ja prosessoidut ruoat pois. Voit alkaa sisällyttää puolikiinteitä ruokia lapsesi ruokavalioon, mutta varmista, että ruoat ovat riittävän pehmeitä pureskeltaviksi. 

Jos olet tähän asti tarjonnut kasviksia tehosekottimella soseutettuna, voit nyt alkaa tarjota hänelle isompia, mutta hyvin keitettyjä kasvisten paloja.

Vauvasi on voinut jo alkaa kehittää hampaita. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, jos hampaat eivät ole vielä puhjenneet ienten läpi. Joillakin lapsilla hampaiden tulossa kestää pidempään, eikä se ole mitenkään epätavallista.

Voit alkaa lisätä keitettyjä kananmunia, vaaleaa leipää, pehmeitä hedelmiä, tortilla-leipiä ja kalkkunaa pienokaisesi ruokavalioon. Uusia ruokia ei kuitenkaan tulisi lisätä illallisaikaan, sillä et voi seurata mahdollisia yliherkkyysreaktioita vauvan nukkuessa.

Suositukset kahdeksannelle kuukaudelle

Vauva on kasvanut ja kehittynyt huimasti aiempien kuukausien aikana, ja hän on alkanut liikkua ympäriinsä. Alat myös ymmärtää hänen elekieltään.

Hän avaa käsivartensa halaukseen, takertuu sinuun kiinni nähdessään vieraita ihmisiä, ja hän heilahtelee innoisaan nähdessään rakkaan sukulaisen.

Kahdeksan kuukauden iässä lapsesi painaa noin 7-10 kg ja on noin 66-74 cm pitkä.

Auta vauvaasi saavuttamaan koko potentiaalinsa – on niin paljon asioita, mitä tehdä! Alla on muutama vinkki, joilla pääset alkuun:

  • Osta opettavaisia leluja, kuten värillisiä palikoita, isoja rakennuspalikoita, jne.
  • Auta pienokaistasi ymmärtämään rutiininsa. Kerro hänelle, mitä seuraavaksi tapahtuu, kuten: “nyt syödään”, “aika käydä kylvyssä” tai “on nukkumaanmenoaika”. 
  • On aika alkaa opettaa vauvallesi sanan “ei” tarkoitus. Tässä iässä on monta asiaa, joita vauvan ei tulisi tehdä tai koskea, kuten myös paikkoja, joihin hänen ei tulisi mennä. On tärkeää opettaa hänelle nämä asiat.
  • Jos lapsesi istuu jo itsenäisesti ja pysyy tässä asennossa useita minutteja, rohkaise häntä nousemaan itse seisomaan. Ota häntä käsistä ja nosta hänet ylös seisoma-asentoon, ja auta häntä kävelemään huonekalun luota toiselle.  
  • Muista tarjota uusia ruokia päivisin ja tarkkailla mahdollisia haitallisia reaktioita. Kun olet varma, että pienokaisesi sietää uusia ruokia, voit alkaa tarjota niitä myös illallisaikaan.

Kuten näet, vauvasi elämän kahdeksas kuukausi on täynnä uusia kokemuksia. Tästä eteenpäin vauvasi alkaa muodostaa omaa yksilöllistä “tyyliään”.

On tärkeää vahvistaa hänen kykyjään, kuten myös fyysistä ja henkistä kehitystä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.