Vauva itkee öisin - mitä tehdä?
Mitä voin tehdä, kun vauva itkee öisin? Tätä pohtii moni vanhempi, kun pieni lapsi alkaa itkeä yhä useammin illan koittaessa ilman mitään selkeää syytä. Miksi vauva itkee, jos hän ei ole nälkäinen tai kylmissään, eikä tunne kipua tai tarvitse vaipanvaihtoa?
On olemassa teorioita, jotka saattavat saada sinua ymmärtämään paremmin, miksi vauva itkee öisin. Kun opit niistä lisää, saattavat myös lapsen säännölliset itkukohtaukset vähentyä.
Miksi vauva itkee öisin?
Vauva itkee ilmaistaakseen tarpeitaan. Itku on pienen lapsen ainoa tapa kommunikoida vanhemmille, että jokin ei ole hyvin. Tärkeimmät tekijät, joita vauva ilmaisee itkullaan, ovat nälkä, ihmiskontaktin kaipuu, kylmyys tai kuumuus, fyysinen epämukavuus ja kipu.
Itkun syyt vaihtelevat lapsen iästä riippuen. Esimerkiksi muutaman kuukauden ikäisillä vauvoilla on taipumus itkeä öisin ilman sen kummempaa syytä.
Jotkut asiantuntijat liittävät tämän ilmiön vauvan ahdistuneisuuteen yöaikana. Sanotaan myös, että kohdussa ollessaan vauva on aktiivisimmillaan ja levottomimmillaan öisin. Vaikka tämä saattaakin kuulostaa oudolta, pienen lapsen on vaikea päästää irti tietyistä tavoista, joita hän on noudattanut kohdussa kasvaessaan.
Saattaa siis olla, että vauva tuntee olonsa turhautuneeksi, kun hänen pitää nukkua ja pysyä paikallaan aikana, jolloin hän vielä kohdussa ollessaan oli kaikkein aktiivisimmillaan ja valppaimmillaan.
Öisin itkemisen kesto ja seuraukset
Ensinnäkin sinun on hyvä tietää, että tämä on väliaikainen vaihe. Itkuvaihe kestää yleensä vain parisen kuukautta, vähitellen hiipuen ja lopulta se loppuu.
Toinen tärkeä asia on se, että itkukohtaukset kestävät vain vähän aikaa. Ne eivät yleensä kestä enempää kuin noin 40 minuuttia. On myös olemassa joitakin kikkoja, joilla voit rauhoittaa itkevää vauvaasi.
Tärkeimmät tekijät, joita vauva ilmaisee itkullaan ovat nälkä, ihmiskontaktin kaipuu, ruumiinlämpö (vauva voi olla kylmissään tai kuumissaan), fyysinen epämukavuus tai kipu.
Itkeekö vauvasi usein öisin? Lastenlääkärit sanovat, että kun katsot vauvaa tarkemmin hänen itkiessään, voit huomata, että hänen itkunsa on hallitsematonta ja se kuulostaa vihaiselta kiljunnalta.
Sitä se oikeastaan onkin. Asiantuntijoiden mukaan vauva yrittää helpottaa uusien kokemusten ja uuden oppimisen myötä kasaantunutta ahdistuneisuuttaan. Sen lisäksi vauvan pitää mukautua uudenlaisiin tapoihin kohdun ulkopuolella. Vauvan hallitsematon itkeminen siis helpottaa vauvaa ja siten vauva saa purettua omaa ahdistuneisuuttaan sekä rentoutumaan.
Mitä tehdä, jos vauva itkee öisin?
Sinun on tärkeää tietää, että vauva oppii kontrolloimaan itseään pikkuhiljaa sekä rauhoittumaan itsekseen ja lopulta lopettaa itkemisen. Tietenkään vauvan itkemään jättäminen ei ole paras mahdollinen ratkaisu, mutta seuraavat konstit saattavat auttaa. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, millainen päivä on ollut, lapsen iästä ja mielialasta.
Seuraavat vinkit voivat auttaa lasta tuntemaan olonsa paremmaksi sekä mahdollisesti lopettaa hänen itkemisen.
- Pidä vauvaa sylissä ja keinuta häntä hellästi puolelta toiselle, samalla puhuen hänelle pehmeällä ja rauhallisella äänensävyllä. Tämä tapa rauhoittaa lasta paljon, mutta sen ei tulisi kestää kolmea minuuttia kauempaa. Laske vauva kolmen minuutin jälkeen pinnasänkyynsä.
- Anna vauvan itkeä pinnasängyssään, mutta ei kuitenkaan neljää-viittä minuuttia pidempään. Anna lapselle mahdollisuus purkaa kaikki kokemansa ahdistuneisuus; tällä tavoin vauva tuntee olonsa rauhallisemmaksi ja tulee nukkumaan paremmin.
Loppuun on vielä tärkeää todeta, että vauvan itku öisin ei aina johdu hänen kokemastaan ahdistuneisuudesta.
Kun kiinnität huomiota lapsen itkuun ja tyydytät kaikki vauvan tarpeet, pystyt paremmin lohduttamaan ja rauhoittamaan häntä. On hyvä ymmärtää, että tämä on ohimenevä vaihe vauvan elämässä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Barría H., Francisco, Pérez C., Francisca, & Brahm M., Paulina. (2022). Regulatory disorders in early childhood: identification, prevention and treatment guidelines. Andes pediatrica, 93(2), 159-166. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S2452-60532022000200159&script=sci_arttext&tlng=en
- Ball, H. L., Taylor, C. E., Thomas, V., Douglas, P. S., & SBY working group (2020). Development and evaluation of ‘Sleep, Baby & You’-An approach to supporting parental well-being and responsive infant caregiving. PloS one, 15(8), e0237240. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32764810/
- Bell, G., Hiscock, H., Tobin, S., Cook, F., & Sung, V. (2018). Behavioral Outcomes of Infant Colic in Toddlerhood: A Longitudinal Study. The Journal of Pediatrics, 201, 154–159. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29887386/
- de Cock, E. S., Henrichs, J., Rijk, C. H., & van Bakel, H. J. (2015). Baby please stop crying: An experimental approach to infant crying, affect, and expected parenting self-efficacy. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 33(4), 414-425. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2015.1024212
- Ferrández, I. C., Irache, I. P., Torrero, C. B. B., García, J. L., Miró, I. R., & Bonel, R. B. (2022). Tratamiento del cólico del lactante. Revista Sanitaria de Investigación, 3(6), 24. https://enfispo.es/servlet/articulo?codigo=8516251
- Hamze, M., Osman, M., Mallat, H., & El Achcar, M. (2017). Prevalence and antibiotic susceptibility of ear pathogens isolated from patients in Tripoli, north of Lebanon. International Arabic Journal of Antimicrobial Agents 7(1). https://www.researchgate.net/publication/317091214_Prevalence_and_antibiotic_susceptibility_of_ear_pathogens_isolated_from_patients_in_Tripoli_north_of_Lebanon
- Henderson, J. M., France, K. G., Owens, J. L., & Blampied, N. M. (2010). Sleeping through the night: the consolidation of self-regulated sleep across the first year of life. Pediatrics, 126(5), e1081–e1087. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20974775/
- Khalilzad, Z., Hasasneh, A., & Tadj, C. (2022). Newborn Cry-Based Diagnostic System to Distinguish between Sepsis and Respiratory Distress Syndrome Using Combined Acoustic Features. Diagnostics (Basel, Switzerland), 12(11), 2802. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36428865/
- Pebrianthy, L., Aswan, Y., Sari Batubara, N., Nasution, A., Siregar, S., & Wari Harahap, Y. (2023). The effect of baby massage toward baby sleep pattern: A quasy experiment study. KnE Social Sciences. https://knepublishing.com/index.php/KnE-Social/article/view/12975/20904