Milloin on turvallista asettaa vauva istumaan?
Yleinen uskomus on, että pienen vauvan asettaminen istuma-asentoon on vaarallista, sillä tämä voi vahingoittaa lapsen selkää. Ikä, jossa suurin osa lapsista oppii tiettyjä liikunnallisia taitoja, voidaan määrittää karkeasti, mutta asiantuntijoiden mukaan jokainen lapsi on erilainen ja kehittyy omaan tahtiinsa. Missä vaiheessa siis on turvallista asettaa vauva istumaan?
Useimmat vauvat ovat hyvin oma-aloitteisia kokeilemaan uusia liikkeitä ja asentoja kehittyessään. Vauva ei kykene fyysisesti tiettyihin asentoihin ennen kuin on oppinut kannattelemaan päätään. Useimmissa tapauksissa puolen vuoden ikäinen lapsi osaa kierähtää selältä vatsalle ja toisinpäin sekä alkaa oppia vartalonsa tasapainottamista.
Kunhan vauvaa ei pakoteta istumaan, ja liikkeet pidetään pehmeinä ja luonnollisina, lapsi ei ole vaarassa opetellessaan istumista ja siirtyessään uudelle tasolle motoristen taitojen kehityksessä. Jotta istumaan opettelu on varmasti turvallista aloittaa, suositellaan odotettavan lapsen täyttävän 6 kuukautta.
Tosiasiassa jo huomattavasti nuorempi vauva joudutaan usein asettamaan erilaisiin puoli-istuviin asentoihin esimerkiksi turvaistuinta ja babysitteriä käytettäessä. Vauvoille suunnitelluissa tuotteissa on luonnollisesti otettu huomioon myös turvallisuusasiat, mutta tästäkin huolimatta lasta on tärkeä pitää koko ajan silmällä, jotta hän ei esimerkiksi pääse putoamaan tai notkauttamaan niskaansa.
Milloin on turvallista asettaa vauva istumaan?
Istumisen taito ei aina katso lapsen ikää, vaan jotkut vauvat haluavat istua omillaan jo ennen puolen vuoden ikää. Jos lapsi tuntee olonsa epämukavaksi istuma-asennossa, hän todennäköisesti pyrkii vaihtamaan asentonsa mukavampaan. Vanhempien on tärkeä tarkkailla lapsen elekieltä ja jännittyneisyyttä tämän harjoitellessa istumista.
Jotta vauva on turvallista asettaa istumaan, hänen on täytynyt käydä läpi seuraavat kehitysvaiheet:
- Hänen täytyy osata kääntyä omatoimisesti maatessaan lattialle – sekä selältä vatsalleen että toisinpäin.
- Hänen täytyy pystyä kannattelemaan oman päänsä painoa ja kyetä pysymään tässä asennossa jonkin aikaa.
- Vatsallaan maatessaan lapsen tulisi pystyä punnertamaan itsensä ylös lattiasta käyttäen käsivarsiaan ja nostamalla rintakehäänsä. Lapselle tämä vastaa kevyttä keskivartalotreeniä, jossa voimistuvat sekä käsivarret että selkälihakset.
Sillä, minkä ikäisenä lapsi on valmis suorittamaan nämä toiminnot, ei ole suurta merkitystä. Yleensä vauva on kykeneväinen näihin liikkeisiin 4-8 kuukauden iässä ennen kuin hän alkaa opetella ryömimistä. Uusien liikkeiden omatoiminen oppiminen vahvistaa lapsen turvallisuuden tunnetta ja itsetuntoa. Nämä auttavat lasta taistelemaan negatiivia tuntemuksia, kuten ahdistusta ja turhautumista, vastaan.
Turvallisimmat keinot asettaa vauva istumaan
- Ergonomiset lapsen kantamiseen tarkoitetut tuotteet. Kantoliinat ja muut vauvan kantamiseen tarkoitetut tuotteet on suunniteltu pitelemään lapsi oikeassa asennossa niin, että hänen selkäänsä ei kohdistu painetta. Tämän vuoksi vanhempien ei tarvitse murehtia vauvan asennosta tällaisia tuotteita ohjeiden mukaan käyttäessään. Vauvaa ei tule koskaan kantaa kantorepussa ennen kuin hän on tarpeeksi vanha kannattelemaan itseään istuma-asennossa ilman avustusta.
- Vauvojen turvakaukalot. Auton istuimeen kiinnitettävät turvakaukalot on muotoiltu kaareviksi, jolloin ne jakavat lapsen painon tasaisesti, asettamatta tämän selkää vaaraan.
Korkeiden tuolien ja erilaisten korokkeiden käyttöä ei suositella ennen kuin lapsi on tarpeeksi vanha istumaan omin avuin. Vaikka tällaiset tuotteet pitävätkin vauvan istuma-asennossa, ne eivät tue hänen kehittymätöntä vartaloaan kunnolla ja pidä häntä suorassa. Tämä johtaa siihen, että koko kehon paino jää alaselän kannateltavaksi.
Muita suosituksia istumaan opetteluun liittyen
Kun lapsi alkaa osoittaa merkkejä siitä, että on valmis nousemaan istuma-asentoon, hänet voidaan asettaa istumaan lyhyiksi hetkiksi kerrallaan. Vauvan selkää ja niskaa tulee aina tukea hänen harjoitellessaan istumista, mikä käy helposti esimerkiksi asettamalla hänet istumaan omaa vartaloa vasten.
Lapsen istumaan opettelua sekä niskan, selän ja käsivarsien vahvistamista voidaan tukea muutamien yksinkertaisten harjoitusten avulla. Vauva voidaan asettaa makaamaan lattialle vatsalleen, minkä jälkeen hänen yläpuolellaan roikotetaan mieluisaa lelua. Tämä rohkaisee lasta nostamaan katsettaan ja päätään sekä kurottamaan käsivarsiaan lelua kohti. Liikkeen tulee olla varovainen, eikä lasta saa missään tapauksessa pakottaa tekemään hänelle epämukavia liikkeitä.
Pian vauva oppii istumaan omin avuin ottamalla tukea lattiasta käsillään. Tässä vaiheessa on parasta asettaa lapsi esimerkiksi matolle tai patjalle ja varmistaa, että alusta on tarpeeksi paksu suojaamaan lasta, jos hän menettää tasapainonsa istuessaan ja kaatuu.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Academy of Pediatrics (2015). Movimiento 4 a 7 meses. Consultado el 16-03-2022. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/Movement-4-to-7-Months.aspx
- Comité Nacional de Prevención de Lesiones de la Sociedad Argentina de Pediatría (2016). Consenso sobre mobiliario infantil seguro. Consultado el 16 de octubre de 2023. https://www.sap.org.ar/uploads/consensos/consenso-sobre-mobiliario-infantil-seguro-nbsp2016.pdf
- Lpkin, P., et al. Indicadores importantes: su bebé a los 9 meses. Consultado el 16 de marzo de 2022. https://www.cdc.gov/ncbddd/Spanish/actearly/milestones/milestones-9mo.html
- Pickler, E. (1984). Moverse en libertad. Desarrollo de la motricidad global. Narcea Ediciones. Disponible en: https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=HZA2hjTeEuYC&oi=fnd&pg=PA10&dq=movimiento+libre+pikler&ots=MBHEA2KjvR&sig=_o5jEEp20OHBbb0qTUCdiTJAq7w&redir_esc=y#v=onepage&q=movimiento%20libre%20pikler&f=false