Terveelliset nukkumistavat 0-3 kuukauden ikäisellä - Äitiyden Ihme
 

Terveelliset nukkumistavat 0-3 kuukauden ikäisellä

Terveelliset nukkumistavat 0-3 kuukauden ikäisellä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tärkeää luoda vauvalle terveet nukkumistavat, jotta hän saisi tarvitsemansa levon. Nämä tavat eivät koske pelkästään vauvasi nukkumiseen käyttämiä tunteja, vaan ne ovat myös niitä rituaaleja ennen nukkumaanmenoa ja uniaikaa, jotka luot heti syntymästä lähtien.

Vauvasi nukkumiseen käyttämät tunnit

Huolimatta siitä, että vauva yleensä nukkuu yli 15 tuntia päivässä, hänen unensa voi levittäytyä pitkin päivää puolen ja neljän tunnin välillä vaihteleviin jaksoihin.

Vauvat saattavat olla hämmentyneitä yön ja päivän erosta, sillä he ovat hereillä päivän varhaiset tunnit. Kuitenkin viikkojen kuluessa he yleensä alkavat pidentää unisykliään päivän aikana ja lyhentää sitä yöllä.

Yleisesti uskotaan, että vauvojen on oltava hyvin väsyneitä, jotta he nukkuisivat paremmin.

Ensimmäisten viikkojen aikana tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska he noudattavat käytännössä samaa aikataulua kuin kohdussa. Viikkojen kuluessa on tarpeen lisätä vähitellen heidän aktiivisuuttansa päiväsaikaan, jotta he nukkuisivat pidempään yöllä.

Vaikka onkin totta, että 0-3 kuukautinen vauva ei vielä kykene oppimaan tapoja, on tärkeää totuttaa häntä tiettyihin rutiineihin.

Terveelliset nukkumistavat: 0-3 kuukauden ikäiset

Auttaaksesi 0-3 kuukauden ikäistä vauvaasi nukkumaan paremmin, me Äitiyden Ihmeessä ehdotamme nyt eräitä terveellisiä nukkumistapoja, joita sinun tulisi noudattaa.

Luo nukkumisrutiini

Pue yöksi tietyt vaatteet, laula unilaulu, sammuta valot ja toivota “hyvää yötä”. Vauvasi ei ymmärrä sanoja, mutta vähitellen hän yhdistää lauseen nukkumaan menemiseen.

Päivän aikana voit laittaa musiikkia päälle sekä laittaa vauvasi huoneeseen, jossa on avoimet ikkunat, ja sitten sanoa “on aika nukkua.”

Älä koskaan muuta nukkumisen aikataulua

Sinun tulisi aina laittaa vauvasi nukkumaan normaaliin aikaan. Vaikka näkisitkin, ettei hän ole uninen kun on aika mennä nukkumaan, sinun on suoritettava ne rutiinit, jotka olet vakiinnuttanut.

Nukuta häntä aina samassa paikassa

Jos laitat hänet päivällä mieluummin vauvankoriin ja yöllä isompaan pinnasänkyyn, älä muuta tätä mistään syystä maailmassa. On tärkeää, että vauva huomaa päiväunen ja yöunen eron.

Älä koskaan aseta vauvaa sänkyysi

Vauvat altistuvat monille vaaroille, kun he nukkuvat vanhempiensa kanssa. Jos vauva on sängyssäsi joka ilta, tämä voi myös vahingoittaa sinun ja kumppanisi välistä rakkaussuhdetta.

Vältä syliin nukuttamista

Vaikka on äärimmäisen miellyttävää pidellä lasta hänen nukkuessaan, tämä on epäterveellinen tapa.

Laita vauva omaan pinnasänkyynsä, laula hänelle ja hyväile häntä pehmeästi. Mutta lähde huoneesta pois ennen kuin hän on täysin unessa. Opeta häntä nukkumaan läpi yön.

Älä odota, kunnes vauva on liian väsynyt nukkumaan

Kovasti väsynyt vauva voi olla poissa tolaltaan ja itkeä hallitsemattomasti. Tämä estää häntä nukahtamasta ja vaikuttaa negatiivisesti hänen lepoonsa.

Päivän ja yön välinen ero

Päivän aikana laita hänet toiseen huoneeseen ja kehtoon, ja valaise huone jonkun verran. Älä vältä aamun ääniä, jotka ovat tyypillisiä arjessa.

Yöllä toimi päinvastoin. Älä kytke valoja päälle tai aiheuta melua. Puhu hyvin vähän, äläkä hymyile tai tarjoa hänelle liikaa ärsykkeitä.

Muista aina, että on asioita jotka opitaan vasta äidiksi tultua. Vauvasi terveiden nukkumistapojen kehittäminen ja vakiinnuttaminen on yksi näistä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.