6 tavallista uusien vanhempien virhettä vauvan nukuttamisessa - Äitiyden Ihme
 

6 tavallista uusien vanhempien virhettä vauvan nukuttamisessa

6 tavallista uusien vanhempien virhettä vauvan nukuttamisessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uni on tarpeen kaikille meistä. Se, että tiedät mitä tehdä nukkumaanmenon aikaan, auttaa vauvaasi saamaan tarvitsemansa unen, mutta se myös antaa sinulle itsellesi runsaasti mielenrauhaa!

Tässä artikkelissa katsomme eräitä tavallisia virheitä lasten nukkumaanmenon aikaan – uudet vanhemmat tekevät näitä hyvin usein.

Kun on kellonaika sille, että vauvasi menee nukkumaan, et kenties tiedä yhtään, onko se mitä teet oikein. Vanhemmat eivät aina tee kaikkea täydellisesti ihan ensimmäisellä kerralla.

Kunnollinen unirutiini on kuitenkin hyvin tärkeä asia. Nukkumaanmenon tulisi aina olla erityinen hetki.

Seuraavat vinkit liittyvät kuuteen virheeseen, joita vauvan nukuttamisessa hyvin usein tehdään. Ohjeiden avulla teet tästä tehtävästä vähemmän hankalan ja rasittavan.

Jos olet äitinä ensimmäistä kertaa ja mietit, voisiko lapsen unensaantia jotenkin helpottaa, jatka lukemista!

On hyvä olla tietoinen tavallisista nukkumaanmenoon littyvistä harhaluuloista, jotta olisit selvillä siitä, mitä ei kannata tehdä.

Hyvä “unihygienia” on jotakin, joka voidaan oppia

Nukkumaanmeno on vain yksi päivän rutiineista, ja aivan kuten muissakin rutiineissa, harjoitus tekee mestarin.

Lapsen opettaminen menemään nukkumaan ei ole helppoa, mutta hyvin tärkeää. “Unihygienia” on hyvin tärkeää lapsesi hyvinvoinnin kannalta.

  • Se luo rutiinia sekä antaa hänelle vakautta. Kun lapsesi tietää, mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi, perustuen tiettyihin tapahtumiin, hänellä on varma ja vakaa olo. Kun lapsi oppii tuntemaan nukkumaanmenon rutiininsa, hänen tunne-elämänsä tila tulee mukautumaan edessä olevaan asiaan. Jos vauva on rauhallisessa ympäristössä tähän aikaan päivästä, hän tulee automaattisesti rauhoittumaan ja pääsemään helpommin uuteen unirytmiin.
  • Unihygienia antaa lapsellesi itsenäisyyttä. Hyvä rutiini antaa lapsellesi varmuutta nukkua yksin, ensin kehdossaan ja sitten sängyssään. Voit opettaa hänelle nukkumisen niin, että hän ei tarvitse jatkuvasti kontaktia tai varmistusta. Tämä edistää itsenäisyyttä.
  • Sinulla tulee olemaan enemmän aikaa itsellesi. Kun lapsesi on päässyt nukkumaanmenon rutiiniin, saat enemmän aikaa itsellesi. Kun vauva nukkuu, voit sitten rentoutua muutaman tunnin ajan.

6 vanhempien tavallista virhettä nukkumaanmenon aikaan

Jos uskot, että teet näitä virheitä, älä huoli! Ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä muutoksia ja alkaa yrittää hallita asioita paremmin.

Ole kärsivällinen ja ennen kaikkea luota itseesi. Tunnet vauvasi paremmin kuin kukaan muu.

  • Nukkumaanmenon lykkääminen. Rutiini on hyvin tärkeää vauvoille. Yritä välttää jatkuvaa perheen aikataulun vaihtamista. On parasta, että vauvasi menee aina nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan. Voi kyllä olla poikkeuksia silloin tällöin, mutta vauvoilla tulisi olla säännöllinen nukkumaanmenoaika.
  • Vauvan tottuttaminen tuudittamiseen uneen. Vauvan tuudittaminen on loistava tapa rauhoittaa hänet ahdingon hetkillä. Kun asiat ovat hyvin, yritä kuitenkin saada hänet nukkumaan yksin. Ethän halua, että lapsesi on liian riippuvainen tuudittamisesta unen saamiseksi.
  • Liiallinen stimulointi. Vauvasi kehto on paikka nukkumiselle, ei leikille. Liika stimulaatio ympärillä voi estää häntä saamasta unta. On OK laittaa vauva sänkyyn pehmolelun kanssa tai soittaa rentouttavia ääniä, mutta älä tee kehdosta leikkitilaa.
vauvan uni
  • Se, että ei luoda rauhoittavaa rutiinia. Ennen kuin vauva menee nukkkumaan, käytä hetkinen sellaisiin aktiviteetteihin, jotka auttavat vauvaasi nukahtamaan. Kylpy, hieronta, hiljaisuus… Kaikki nämä voivat olla avuksi, jotta vauvasi voisi nukahtaa nopeammin.
  • Vauvan nostaminen syliin heti, kun hän alkaa itkeä. Tietenkään ei ole niin, että vauva tulisi jättää itkemään pitkäksi aikaa. Ei kuitenkaan tarvitse nostaa häntä syliin ihan heti. Mene kehdon luokse ja anna rauhoittavan läsnäolosi lohduttaa vauvaasi. Jos viet hänet pois luomastasi rauhallisesta ympäristöstä, tulee olemaan vaikeampaa opettaa hänet haluttuun nukahtamisrutiiniin. Opettele tunnistamaan ero normaalin itkun ja sellaisen itkun välillä, joka saattaa kertoa jostakin ongelmasta.
  • Vaipanvaihto siellä, missä vauva nukkuu. Vauvasi tulee arvostamaan sitä, että annat hänen nukkkua aina samassa paikassa. Jos laitat vauvasi nukkumaan kehtoon ja sitten sinun sänkyysi, ja sitten sohvalle, tulee olemaan vaikeaa luoda rutiinia. Varmista, että vauvalla on ympäristö, joka saa hänet tuntemaan olonsa mukavaksi ja rauhalliseksi.

Jos tunnistat näitä tavallisia virheitä omassa nukuttamisrutiinissasi, kokeile vinkkejämme. Olemme varmoja, että ne ovat avuksi jokaiselle äidille öiden helpottamiseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.