Perusopas uusille äideille - Äitiyden Ihme
 

Perusopas uusille äideille

Perusopas uusille äideille

Kirjoittanut Okairy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos sinusta on tulossa ensimmäistä kertaa äiti, käy läpi tämä pieni perusopas uusille äideille ja pidä mielessäsi vinkit, jotka voivat auttaa sinua sekä raskauden ja synnytyksen aikana että lapsen syntymän jälkeen.

Perusopas uusille äideille

Lapsen syntymään valmistautuminen

  • Valmista ruokaa pakkaseen. Varaa hiukan aikaa erilaisten ruokien valmistukseen ensimmäistä vauvan kanssa kotona vietettyä viikkoa varten. Ensimmäiset päivät lapsen kanssa vaativat runsaasti totuttelua, etkä halua käyttää aikaasi keittiössä touhuamiseen.
Perusopas uusille äideille
  • Hanki vauvalle valmiiksi vaatteita. Suurin osa lasta odottavista vanhemmista hankkii runsaasti vauvanvaatteita jo hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Jos et kuitenkaan ole tätä vielä tehnyt, nyt on aika lähteä ostoksille ja hankkia vaatteita lapsen ensimmäisille kuudelle kuukaudelle. Osta myös petivaatteita, pyyhkeitä ja harsoja ja pese kaikki lapsen ihon kanssa kosketuksiin joutuvat kankaat jo etukäteen.
  • Hanki vauvan hoitoon ja hygieniasta huolehtimiseen tarvittavat tarvikkeet. Näihin kuuluvat tuttipullot, tutit, vaipat, puhdistuspyyhkeet, shampoo, ihovoide, pesusieni tai -liina, harja, kynsileikkurit ja niin edelleen.
  • Hanki tarpeeksi vaippoja. Muutamana ensimmäisenä päivänä tarvitset 8-12 vaippaa. Osta vaippoja tarpeeksi, mutta älä liikaa, sillä vauva kasvaa todella nopeasti, eikä mene kauaakaan ennen kuin tarvitsette jo isompia vaippoja.
Perusopas uusille äideille
  • Hanki vaippakassi. Tämä on apuväline, jota tulet tarvitsemaan siitä hetkestä lähtien, kun lähdette lapsen kanssa kotiin synnytyslaitokselta. Vaippakassi sisältää kaikki tarvikkeet, joita tarvitaan vauvan hoitamiseen kodin ulkopuolella. Suosittelemme valitsemaan tarpeeksi ison kassin, johon mahtuvat kaikki perusvälineet, ja joka on valmistettu helposti puhdistettavasta materiaalista.

Elämänohjeita tuoreille äideille

  • Pyydä apua, kun sitä tarvitset. Moni meistä haluaa tehdä asiat itse ja omalla tavallaan, mutta pieni apu kantaa kuitenkin pitkälle, etenkin, kun huolehdittavanasi on vastasyntynyt lapsi.
  • Ole rehellinen itsellesi. Opi tunnistamaan omat rajasi. Muista, että lapsesi on sinusta riippuvainen, ja on tärkeää, että olet kaikin puolin terve ja hyvävointinen huolehtiaksesi hänen tarpeistaan. On myös tärkeää, ettet laiminlyö itseäsi, joten pidä huolta sekä itsestäsi että pienokaisestasi.
Elämänohjeita tuoreille äideille
  • Hyödynnä vauvan nukkuma aika lepäämällä myös itse. Sinua saattaa houkutella tehdä muita asioita, kun siihen viimein on mahdollisuus, mutta muista, että lepo on hyvin tärkeää. Hyvät unet ovat päivittäisellä tasolla suureksi avuksi, ja niiden avulla olet aktiivinen lapsen ollessa hereillä ja tarvitessa sinua.
  • Yritä pitää asiat tasapainossa. Älä yritä suorittaa liikaa asioita kerralla. Kyseessä on maratoni, ei pikamatka.
  • Muista, että tärkeintä on, että palaudut raskaudesta ja synnytyksestä. 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.