Perusopas uusille äideille
2 minuuttia
Jos sinusta on tulossa ensimmäistä kertaa äiti, käy läpi tämä pieni perusopas uusille äideille ja pidä mielessäsi vinkit, jotka voivat auttaa sinua sekä raskauden ja synnytyksen aikana että lapsen syntymän jälkeen.
Perusopas uusille äideille
Lapsen syntymään valmistautuminen
- Valmista ruokaa pakkaseen. Varaa hiukan aikaa erilaisten ruokien valmistukseen ensimmäistä vauvan kanssa kotona vietettyä viikkoa varten. Ensimmäiset päivät lapsen kanssa vaativat runsaasti totuttelua, etkä halua käyttää aikaasi keittiössä touhuamiseen.
- Hanki vauvalle valmiiksi vaatteita. Suurin osa lasta odottavista vanhemmista hankkii runsaasti vauvanvaatteita jo hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Jos et kuitenkaan ole tätä vielä tehnyt, nyt on aika lähteä ostoksille ja hankkia vaatteita lapsen ensimmäisille kuudelle kuukaudelle. Osta myös petivaatteita, pyyhkeitä ja harsoja ja pese kaikki lapsen ihon kanssa kosketuksiin joutuvat kankaat jo etukäteen.
- Hanki vauvan hoitoon ja hygieniasta huolehtimiseen tarvittavat tarvikkeet. Näihin kuuluvat tuttipullot, tutit, vaipat, puhdistuspyyhkeet, shampoo, ihovoide, pesusieni tai -liina, harja, kynsileikkurit ja niin edelleen.
- Hanki tarpeeksi vaippoja. Muutamana ensimmäisenä päivänä tarvitset 8-12 vaippaa. Osta vaippoja tarpeeksi, mutta älä liikaa, sillä vauva kasvaa todella nopeasti, eikä mene kauaakaan ennen kuin tarvitsette jo isompia vaippoja.
- Hanki vaippakassi. Tämä on apuväline, jota tulet tarvitsemaan siitä hetkestä lähtien, kun lähdette lapsen kanssa kotiin synnytyslaitokselta. Vaippakassi sisältää kaikki tarvikkeet, joita tarvitaan vauvan hoitamiseen kodin ulkopuolella. Suosittelemme valitsemaan tarpeeksi ison kassin, johon mahtuvat kaikki perusvälineet, ja joka on valmistettu helposti puhdistettavasta materiaalista.
Elämänohjeita tuoreille äideille
- Pyydä apua, kun sitä tarvitset. Moni meistä haluaa tehdä asiat itse ja omalla tavallaan, mutta pieni apu kantaa kuitenkin pitkälle, etenkin, kun huolehdittavanasi on vastasyntynyt lapsi.
- Ole rehellinen itsellesi. Opi tunnistamaan omat rajasi. Muista, että lapsesi on sinusta riippuvainen, ja on tärkeää, että olet kaikin puolin terve ja hyvävointinen huolehtiaksesi hänen tarpeistaan. On myös tärkeää, ettet laiminlyö itseäsi, joten pidä huolta sekä itsestäsi että pienokaisestasi.
- Hyödynnä vauvan nukkuma aika lepäämällä myös itse. Sinua saattaa houkutella tehdä muita asioita, kun siihen viimein on mahdollisuus, mutta muista, että lepo on hyvin tärkeää. Hyvät unet ovat päivittäisellä tasolla suureksi avuksi, ja niiden avulla olet aktiivinen lapsen ollessa hereillä ja tarvitessa sinua.
- Yritä pitää asiat tasapainossa. Älä yritä suorittaa liikaa asioita kerralla. Kyseessä on maratoni, ei pikamatka.
- Muista, että tärkeintä on, että palaudut raskaudesta ja synnytyksestä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación Española de Pediatría. (2013). Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años. En Familia AEP. https://enfamilia.aeped.es/lecturas-recomendadas/guia-practica-para-padres-desde-nacimiento-hasta-3
- Rubio, M. P., Gajate, L. P., Gorrotxategi, P. G., & Barrenechea, M. R. D. C. U. (2019). Primera consulta de Atención Primaria. Mejoría de la adherencia a las guías en un centro de salud. Boletín de la Sociedad Vasco-Navarra de pediatría. (120), 31-35. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7232113
- Rúger, N. A. (2023). Influencia del miedo prenatal en el desarrollo y experiencia de parto [trabajo de fin de grado, Universidad de Almería]. Repositorio UAL. http://repositorio.ual.es/handle/10835/14203
- Tosto, V., Ceccobelli, M., Lucarini, E., Tortorella, A., Gerli, S., Parazzini, F., & Favilli, A. (2023). Maternity blues: a narrative review. Journal of Personalized Medicine, 13(1), 154. https://www.mdpi.com/2075-4426/13/1/154
- Vadell Julià, M. A. (2022). ¿Cuál es el impacto de la educación maternal en el postparto? [trabajo de fin de grado, Universitat de Les Illes Ballears]. UIB Repositori. https://repositori.uib.es/xmlui/handle/11201/157824
- Ventura Ramos, I. (2020). Recuperación física y psicológica en el puerperio [trabajo de fin de grado, Universidad de Cantabria]. Repositorio Abierto. https://repositorio.unican.es/xmlui/handle/10902/20110
Interesting Articles