Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle - Äitiyden Ihme
 

Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle

Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olen saattanut kuulla uskomuksesta, jonka mukaan peilin edessä leikkiminen viivästyttää lapsen puheen kehitystä, mutta kyseessä on pelkkä myytti, joka ei pidä paikkaansa. Peilin edessä leikkimisen hyödyt ovat päinvastoin moninaiset. Se, että vauva näkee itsensä peilistä erilaisissa aktiviteeteissa, edistää hänen kehitystään monin eri tavoin.

Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle

Oman kehon tunteminen

Jotta lapsi oppii tuntemaan omaa kehoaan, aseta hänet peilin eteen niin, että hän näkee itsensä päästä varpaisiin. Peili opettaa lapselle kehonkielestä ja siitä, miltä hän näyttää. 

Ollessaan alle kahdeksan kuukauden ikäinen, vauva ei vielä ymmärrä olevansa itse se ihminen, jonka hän peilistä näkee. Kasvaessaan hän alkaa tottua näkemään itseään peilistä ja hän alkaa suhteuttaa omia eleitään ja liikkeitään muiden ihmisten vastaaviin toimintoihin. Pikkuhiljaa lapsi alkaa ymmärtää näkevänsä peilistä oman heijastuksensa.

Empatia

Vauva hyötyy peilin edessä leikkimisestä monella tavalla

Se, että asetat vauvan leikkimään peilin eteen, auttaa häntä kasvamaan empaattiseksi. Lapsi katsoo itseään, hymyilee ja etsii vastakaikua ilolleen. Näin tekemällä lapsi oppii tuntemaan empatiaa toisia ihmisiä kohtaan. 

Aivojen kehityksen edistäminen

Leiki vauvan kanssa yhdessä peilin edessä niin usein kuin mahdollista. Sen lisäksi, että näet, kuinka peilikuvasi on vuorovaikutuksessa vauvan peilikuvan kanssa, peilikuva sinusta halimassa ja pitämässä vauvaa sylissä, antaa lapselle suuren tyytyväisyyden tunteen.

Vaikka vauva ei vielä ymmärrä näkevänsä itseään peilistä, nähdessään sinua muistuttavan “toisen äidin” eleet ja tuntiessaan sylissä ollessaan siteen äitiinsä, lapsi kokee miellyttäviä tunteita. Kaikenlainen positiivinen stimulaatio, jota lapsellesi annat, auttaa kehittämään hänen aivojaan.

Ympäristöön tutustuminen

Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle

Jo varhaisesta iästä lähtien lapsi kiinnittää huomiota kaikkeen, mitä hänen ympärillään tapahtuu ja mitä hän ympärillään näkee. Jos muutat pienenkin yksityiskohdan huoneessa, jossa vietätte vauvan kanssa aikaa, hän huomaa asian välittömästi. Tämä on lapsen tavoite ja harrastus – tarkkailla aivan kaikkea ympärillä olevaa ymmärtääkseen maailmaa.

“Jokainen vauva edustaa ainutlaatuista mahdollisuutta tulevaisuudessa, jolloin meidän tulee olla parempia kuin nykyisyydessä.”

– Tuntematon

Vauvan huoneeseen ripustettu peili auttaa lasta kiinnittämään huomionsa hänen takanaan oleviin tiloihin tai näkemään asiat eri näkökulmasta kuin mihin hän on tottunut. Tämä auttaa myös vahvistamaan lapsen ymmärrystä tilasta.

Peilikuva rauhoittaa ja viihdyttää

Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja varmaksi ollessaan muiden lasten seurassa. Vauvan nähdessä toisen vauvan hymyilevän, leikkivän tai potkivan jalkojaan, tuntee hän olonsa rauhalliseksi ja rentoutuneeksi. Kehon liikkeet ja muut eleet, joita vauva näkee “toisen vauvan” peilissä tekevän, pitävät lapselle seuraa ja viihdyttävät vauvaa suunnattomasti – paljon enemmän kuin yksikään pehmolelu tai nukke.

Jos haluat lapsesi nauttivan edellä mainituista hyödyistä, aseta peili vauvan huoneeseen tai muuhun huoneeseen, jossa vauvan kanssa leikitte. Tulet huomaamaan, että lapsesi näkemä “toinen vauva” kiinnostaa häntä enemmän kuin mikään muu.

Psykomotorisen kehityksen edistäminen

Peilin edessä leikkiminen auttaa vahvistamaan lapsen psykomotorisia taitoja.

Aseta lattialle viltti, jonka päälle laitat vauvan. Aseta peili seinää vasten jonkin matkan päähän vauvasta.

Jos vauva on hyvin pieni, kannattaa laittaa hänet viltille vatsalleen, jotta vauva voi vahvistaa lihaksistoaan sekä pään kannattelua.

Peilin edessä leikkimisen hyödyt vauvalle

Jos vauvasi osaa istua jo itsekseen, voit laittaa hänet istuma-asentoon, ja asettaa lapsen ja peilin väliin joitakin leluja. Aseta yksi lelu lähemmäksi peiliä, jolloin vauva näkee, että peilissä näkyvä “toinen vauva” on kiinnostunut samasta lelusta.

Tämä harjoitus auttaa lasta harjoittamaan kehon liikkeitä sekä lähestymään lelua ryömimällä tai sen yrittämisellä.

Kuten huomaat, on peilin edessä leikkimisellä monenlaisia hyötyjä vauvan kehitykselle. On kuitenkin hyvin tärkeää pitää mielessä, että peili ja vauva eivät aina ole hyvä pari, joten vauva tulee pitää sopivan välimatkan päässä peilistä, jotta peilin edessä leikkiminen pysyy turvallisena. 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.