Paras ravinnonlähde vastasyntyneelle - Äitiyden Ihme
 

Paras ravinnonlähde vastasyntyneelle

Paras ravinnonlähde vastasyntyneelle

Viimeisin päivitys: 12 lokakuuta, 2019

Viimeistään siinä vaiheessa, kun saat lapsesi syliisi ensimmäistä kertaa, sinun on päätettävä, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras ravinnonlähde vastasyntyneelle. Se, miten ruokit lapsesi, on hyvin tärkeä päätös.

Yksi tärkeimmistä asioista, joista vanhempien tulee keskustella keskenään, on vastasyntyneen ravinnonsaanti. Kohdussa sikiö saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet kehittyäkseen ja kasvaakseen terveellä tavalla.

Kun vauva saapuu maailmaan, hänen ravinnonsaantinsa muuttuu, ja vanhempien täytyy ottaa huomioon kaikki tämän pienen ihmisen kehon vaatimukset. Maailman terveysjärjestön, WHO:n, mukaan paras ravinnonlähde vastasyntyneelle on äidinmaito, sillä se sisältää kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet.

Äidinmaito on siitä ihmeellistä, että se muuttuu lapsen tarpeiden ja iän mukaan. Kun imetät lastasi, huomaat kuinka ihmeellinen luomus ihminen onkaan, ja kuinka kehosi vastaa täydellisesti lapsen kehon vaatimuksiin.

Kaikki äidit eivät kuitenkaan pysty tai halua imettää lastaan, mutta onneksi parhaat äidinmaidonkorvikkeet jäljittelevät rintamaidon ominaisuuksia hyvinkin tarkasti ja pystyvät takaamaan vauvan terveen kehityksen.

Paras ravinnonlähde vastasyntyneelle

Paras ravinnonlähde vastasyntyneelle on se, jonka äiti itse valitsee

Monien instituutioiden mielestä äidinmaito on paras ravinnonlähde vastasyntyneelle, tälle hauraalle pienelle olennolle, joka vasta on saapunut maailmaamme. Kuten jo aiemmin mainitsimme, kaikki vastasyntyneet eivät kuitenkaan voi saada ravintoaan äidinmaidosta. 

Jos itse olet yksi näistä äideistä, jotka eivät syystä tai toisesta voi tai halua imettää lastaan, saatat pohtia, kasvaako lapsesta vahva, takaako keinotekoinen korvike lapsen terveen kehityksen ja eroavatko imetetyt ja pulloruokitut vauvat toisistaan jotenkin. Jos pohdit näitä kysymyksiä, kannattaa kääntyä äitiysneuvolan tai lääkäriin puoleen – asiantuntijat kyllä neuvovat ja ohjaavat sinua asiassa. 

Haluamme kuitenkin kertoa joistakin eroavaisuuksista näiden kahden ruokintamenetelmän välillä helpottaaksemme vastauksien löytämistä.

Rintamaitoon liittyvä faktatieto

Rintamaito tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä vauvalle, esimerkiksi immunologisia ja bioaktiivisia tekijöitä, jotka auttavat estämään monia sairauksia. Samalla se edistää lapsen tervettä fyysistä ja emotionaalista kehitystä läpi elämän.

Jos et voi ruokkia vauvaasi suoraan rinnastasi, voit luoda oman äidinmaitopankin. Oikein säilöttynä rintamaito säilyttää sen hyödylliset ominaisuutensa ainakin 48:n tunnin ajan.

Jos olet päättänyt täysimettää vauvaasi, suosittelemme keskustelemaan asiasta imetykseen erikoistuneen asiantuntijan kanssa. Tämä tulee auttamaan sinua ymmärtämään, että olet varmasti tehnyt oikean päätöksen. Tiedät, että annat aina oikean verran maitoa tyydyttämään vauvan tarpeet, sekä saat tietää mukavista imetysasennoista.

Jokaisella naisella on oikeus valita itse tapa, jolla ruokkii lastansa.

Äidinmaidonkorvikkeeseen liittyvä faktatieto

Äidinmaidonkorvikkeita on kehitelty jo yli vuosisadan ajan, jotta niistä saataisiin mahdollisimman sopiva korvike rintamaidolle, ja joka tarjoaisi terveellistä ravintoa vastasyntyneelle. Yksi tärkeimmistä äidinmaidonkorvikkeen ominaisuuksista on se, että se suojelee vastasyntyneen terveyttä.

Keinotekoisen äidinmaidonkorvikkeen yksi pääasiallisimmista haittapuolista on se, että vaikka se kuinka yrittäisi tuottaa samat ravinnolliset hyödyt kuin rintamaito, ne eivät sisällä samanlaisia immunologisia aineksia kuin äidinmaito. Korvikkeet eivät myöskään sisällä hormoneita, joita äidinmaidossa on, jotka stimuloivat vauvan kasvua.

Äidinmaidonkorvikkeen käyttö vaatii myös vanhemmilta suurempaa vaivannäköä, sillä tuttipullojen hygieniasta tulee pitää hyvää huolta, sekä korvikkeita ja tuttipulloja pitää kantaa mukanaan kaikkialle.

Henkilökohtainen valinta

Äidinmaito tarjoaa vastasyntyneelle kaikki tämän tarvitsemat ravintoaineet

Ei ole olemassa virallisia sääntöjä, jotka määrittäisivät sen, miten vauvaa tulee syöttää. Sinä olet itse vapaa määrittämään sen, mikä on paras tapa sinulle ja sinun lapsellesi, kunhan seuraat asiantuntijan antamia suosituksia ja huolehdit vauvan riittävästä ravinnon saannista.

Pikkuhiljaa valinnanvapaus kasvaa, kun maidon lisäksi vauvalle aletaan antaa kiinteitä ruokia, mikä tapahtuu lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Luota omiin vaistoihisi ja keskity siihen, että haluat nähdä pienokaisesi kasvavan terveenä ja vahvana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Lechner BE., Vohr BR., Neurodevelopmental outcomes of preterm infants fed human milk: a systematic review. Clin Perinatol, 2017. 44 (1): 69-83.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.