Tulehtunut napatynkä: oireet, syyt ja hoito
Tulehtunut napatynkä on yksi vanhempien yleisimmistä peloista vauvan ensimmäisinä elinpäivinä. Se tunnetaan myös nimellä omfaliitti, ja jos sitä ei diagnosoida varhaisessa vaiheessa ja hoideta nopeasti, se voi johtaa henkeä uhkaaviin komplikaatioihin.
Jos haluat tietää siitä hieman lisää, olemme laatineet seuraavan artikkelin vastataksemme lukijoidemme yleisimpiin kysymyksiin. Puhumme sen keskeisistä näkökohdista, mukaan lukien ehkäisy, hoito ja varhainen havaitseminen.
Mikä on napanuoran tarkoitus?
Vaikka äidin ja kehittyvän sikiön välinen yhteys on ilmeinen, on tärkeää analysoida perusteellisesti, miten se toimii ja mikä mahdollistaa aineiden vapaan siirtymisen äidiltä sikiölle.
Istukka on rakenne, joka muodostuu pian hedelmöittymisen jälkeen. Se sisältää runsaasti verisuonia, jotka napanuoraksi kutsutun rakenteen kautta saavuttavat alkion tai sikiön tarjotakseen sille kaikki tarvittavat ravintoaineet.
Synnytyksen jälkeen napanuora lakkaa täyttämästä tehtäväänsä ja putoaa itsestään pois muutaman päivän kuluessa. Tuona aikana siitä häviää verisuonia, joten ravintoaineiden puute estää sitä kehittymästä edelleen.
Mikä on tulehtunut napatynkä?
Omfaliitille on ominaista suuri määrä patogeenisia mikro-organismeja, jotka synnyttävät useita tulehdusreaktioita alueella. Vastasyntyneen immuunijärjestelmä ei ole riittävän kehittynyt hoitaakseen tulehdusta, joten monissa tapauksissa se voi johtaa komplikaatioihin.
Kliinisestä näkökulmasta katsottuna tulehtuneen napatyngän tilavuus on kasvanut (ödemaattinen), se punoittaa suhteessa ympäröivään ihoon ja sen tuntuu muuta ihoa lämpimämmältä. Myös kuume on yleinen oire, ja kivun vuoksi vauva voi itkeä, kun aluetta painetaan.
Mitä seurauksia tulehtuneesta napatyngästä on?
Kuvittele hetkeksi virtsatie- tai maha-suolikanavan infektion seurauksia aikuisella. Monet potilaista saattavat tarvita suonensisäistä hoitoa sairaalassa useiden päivien ajan. Voitko kuvitella, mitä vastasyntyneelle tapahtuisi?
Kuten edellisessä osiossa mainittiin, tulehduksen aiheuttamien lääketieteellisten komplikaatioiden ilmaantuvuus on erittäin korkea. Tämä on merkittävin syy siihen, miksi useimmat vastasyntyneet vauvat tarvitsevat sairaalahoitoa vastasyntyneiden teho-osastolla, jos heillä on kuumetta tai infektioon viittaavia merkkejä.
Yksi mahdollisista seurauksista on sepsis. Kyseessä on kehon liioiteltu reaktio systeemiseen infektioon, joka voi syntyä, jos taudinaiheuttajat leviävät napatyngästä muualle vauvan elimistöön. Kun näin tapahtuu, kuolleisuus on valitettavasti korkea.
Onko tulehtunut napatynkä hoidettavissa?
Kyllä. Vauvat, joilla on tulehtunut napatynkä, joutuvat yleensä välittömästi sairaalaahoitoon. Hoito koostuu yleensä suonensisäisistä antibiooteista ja nesteytyksestä. Muut lääkkeet tai toimenpiteet riippuvat pitkälti muiden elintärkeiden järjestelmien, kuten sydän- ja verisuonijärjestelmän, heikkenemisen asteesta.
Valitettavasti sairaalahoidon kestolle ei ole mitään määrättyä aikaa, sillä se riippuu kunkin vauvan terveydentilasta. Se voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin, varsinkin kun ilmenee suuria komplikaatioita. Erään tutkimuksen mukaan näitä ovat nekrotisoiva faskiitti ja napa-alueen ruusutulehdus.
Lue lisää: Vauvan alhaiset neutrofiiliarvot
Kuinka ehkäistä napatyngän tulehtuminen?
Synnytyksen jälkeen kätilö tai synnytyslääkäri antaa todennäköisesti opastusta napatyngän perushoitoon. Se tulee puhdistaa tarkoin tulehdusten välttämiseksi, ja vaikka tämä onkin jossain määrin kiistanalaista, antiseptiset liuokset eivät yleensä ole haitaksi.
Jotkut asiantuntijat kannattavat niiden käyttöä. Pontificia Universidad Católica de Chile -yliopiston julkaisun mukaan napatyngän ja vatsan välisten vähemmän näkyvien alueiden puhdistamiseen kannattaa käyttää 70-prosenttista alkoholia. Ensin on suositeltavaa pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä, ja puhdistuksessa tulisi käyttää vanulappua tai steriiliä sideharsoa.
Joidenkin mielestä antiseptiset liuokset taas ovat hyödyttömiä. Cochrane Collaboration -tutkimuksen mukaan klooriheksidiinin käytön ei ole osoitettu vähentävän vastasyntyneiden kuolleisuutta tai napatulehdusta.
Tästä syystä monet asiantuntijat suosittelevat pitämään alueen kuivana ja käyttämään puhdistuksessa aika ajoin vain vettä, kunnes napatynkä irtoaa. Vauvan vaippaan kannattaa tehdä pieni taitos, jotta se ei hankaa ja ärsytä napatynkää.
Muutoin riittää, että pidetään silmällä mahdollisia paikallisen infektion merkkejä ja oireita. Näitä ovat turvotus, punoitus, kuumotus, vauvan itku aluetta painettaessa, kuume ja jopa napatyngän märkiminen.
Varovaisuus kannattaa
Tärkeintä on noudattaa perushygieniatoimia napatyngän tulehduksen ehkäisemiseksi. Jos tästä huolimatta ilmaantuu yllämainittuja oireita, vauva kannattaa viedä mahdollisimman pian päivystykseen. Jätä loput hoidosta ammattilaisille!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- De La Torre, S. R., Guerrero, G. V., Calvo, R. N., Pérez, P. Á., Flores, J. G., & Cabistany, C. M. M. (2021). Recomendaciones para el cuidado del cordón umbilical en el recién nacido. Revista Sanitaria de Investigación, 2(10), 149. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8163650
- Diana Esperanza, M. A., Angel Miguel, A. G., Héctor José, P. H., Julia Tamara, A. C., & Virgen Yaneisi, G. O. (2021, August). EL CORDÓN UMBILICAL, IMPORTANTE COMPONENTE PARA LA INMUNIDAD. In cibamanz2021. Disponible en: https://cibamanz2021.sld.cu/index.php/cibamanz/cibamanz2021/paper/view/185/0
- Hernandez Sarmiento, R., Marroquín, A., Casas Cárdenas, C. A., & Fajardo Cardona, A. M. (2022). Onfalitis y Quiste de Cordón Umbilical asociada a persistencia del uraco en un recién nacido. Disponible en: http://repositorio.mederi.com.co/handle/123456789/622
- Iglesias A, et al. Patología Umbilical Frecuente. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología.
- Lidia Cecilia, P. A., Geanny, R. C., & Rafael, C. F. (2021, November). PRINCIPALES MARCADORES DE SEPSIS NEONATAL PRECOZ. In cibamanz2021. Disponible en: https://cibamanz2021.sld.cu/index.php/cibamanz/cibamanz2021/paper/view/794
- Pérez Mendoza Magdialis, Berasategui Hernández Kenia. Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica [Internet]. 2015 Sep [citado 2022 Oct 14] ; 19( 3 ): 157-159. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es.
- Fernández B, et al. Sepsis del recién nacido. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/21_0.pdf.
- Imdad A, Bautista RM, Senen KA, Uy MV, Mantaring III JBlas, Bhutta ZA. Umbilical cord antiseptics for preventing sepsis and death among newborns. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 5. Art. No.: CD008635. DOI: 10.1002/14651858.CD008635.pub2