Miten tuttipullot ja tutit vaikuttavat suun terveyteen?
Monet varhaisvuosien tottumukset vaikuttavat lasten kasvuun ja kehitykseen. Päätös tutin tai tuttipullon käyttämisestä on yksin vanhempien. Joskus näistä välineistä on hyötyä lapselle, mutta tietyt seikat on otettava huomioon, jotta ne eivät vaikuttaisi haitallisesti suuhun. Lue alta, miten tuttipullot ja tutit vaikuttavat suun terveyteen.
Miten tuttipullot ja tutit vaikuttavat suun terveyteen
Monet vanhemmat uskovat, että tutin ja tuttipullon käyttö on luonnotonta ja haitallista vauvalle. Todellisuudessa näistä välineistä on monissa tilanteissa hyötyä.
Tutin käyttö
Tutti on vauvalle lohdullinen ja rauhoittava esine, joka auttaa häntä nukahtamaan. Tästä syystä monet vanhemmat antavat lapselleen mielellään tutin. Lisäksi tutti auttaa vähentämään kätkytkuoleman riskiä. Tuttia käyttäessään lapset nukkuvat vähemmän sikeästi, jolloin he heräävät helpommin hengityskatkosten aikana.
Tuttipullojen käyttö
Tuttipullo on väline vauvan syöttämiseksi, kun imetys ei onnistu. Tämän äidin lypsämällä maidolla tai maidonkorvikkeella täytetyn välineen avulla vauvaa saa tarvitsemansa ravintoaineet. On totta, että imetyksen aikainen imeminen edesauttaa leuan kehitystä ja ehkäisee purentavirheitä ja haitallisia tottumuksia, kuten peukalon imemistä. Joillekin äideille imettäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, joten he turvautuvat tuttipulloon.
Toisaalta vauvoilla on voimakas imemisrefleksi, ja heidän tulee saada imeä jotain rauhoittuakseen ja rentoutuakseen. Onkin tavallista, että he turvautuvat omaan kieleensä tai tuovat pienet kätensä suuhunsa tyynnyttääkseen tämän tarpeen.
Kuinka kauan näitä välineitä käytetään
Tuttipullon ja tutin käyttö ensimmäisten elinkuukausien aikana siis hyödyttää vauvaa, eikä ole haitaksi suun terveydelle. Ongelma näissä välineissä on kuitenkin se, että niiden käyttö yleensä pitkittyy ja muuttuu tavaksi. Vauvaiässä suuontelon ja kasvojen luiden kehitys on vielä kesken, ja hampaat puhkeavat paikoilleen hammaskaariin. Jonkin esineen jatkuva pitäminen suussa haittaa näiden rakenteiden luonnollista kehitystä ja lisää suuongelmien riskiä.
Tuttia voi käyttää enintään 2-vuotiaaksi asti sen vaikuttamatta suun terveyteen. Tuttipullon käyttö taas pitäisi lopettaa jo ennen yhtä ikävuotta. Ne kannattaa ottaa pois käytöstä asteittain ennen näitä ikävuosia, sillä näin vauva voidaan vieroittaa niistä vähitellen eikä hätäisesti, kun hän täyttää yhden tai kaksi vuotta.
Tuttipullon ja tutin pitkäaikaisen käytön seuraukset suun terveydelle
Näiden välineiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa ongelmia lasten suussa ja terveydessä. Alla tarkempaa tietoa.
Vaikeus hallita kielen liikkeitä
Kun lapsi käyttää tuttia ja tuttipulloa säännöllisesti ja pitkään, hän tottuu laittamaan kielensä niiden suuosan alle. Tällöin lapsi nielee kieli tässä asennossa, mikä voi aiheuttaa ongelmia ruokinnassa ja puheessa. Muista, että kiinteitä ruokia niellessä kielen oikea fysiologinen asento on sellainen, jossa kielen kärki lepää kitalakea vasten.
Reiät vauvan hampaissa
Jo ensimmäiset suuhun puhkeavat hampaat ovat alttiita sairauksille, jos niitä ei hoideta kunnolla. Lisäksi tuttipullon käyttö, etenkin jos se sisältää maitoa tai sokeripitoista juomaa, altistaa hampaiden reikiintymiselle.
Purentaongelmat
Tuttipullon tai tutin pitkäaikainen ja toistuva imeminen voi muuttaa leuan normaalia kehitystä ja hampaiden asentoa. Tämän seurauksena ilmenevät purentaongelmat ovat yleisiä, ja niiden korjaamiseksi tarvitaan oikomishoitoa.
Vauvaiässä suun ja kasvojen luiden kehitys on kesken, ja hampaat puhkeavat hammaskaareen. Jos jotkin ulkoiset tekijät häiritsevät näitä prosesseja tässä vaiheessa, suun oikeanlainen kehitys vaarantuu. Hampaiden väliset raot, avopurenta ja II-luokan purentavirheet ovat yleisimpiä häiriöitä lapsilla, joilla näiden välineiden käyttö on pitkittynyt.
Korvatulehdukset
Tutin käyttö voi olla akuutin välikorvatulehduksen riskitekijä. Tämä yhteys johtuu siitä, että jatkuva imeminen tekee kuulojärjestelmän kanavista tavallista avonaisempia. Näin esimerkiksi flunssan aikana bakteerit pääsevät helpommin kuulojärjestelmään ja aiheuttavat tulehduksen.
Puhevaikeudet
Kieli on keskeisessä asemassa tiettyjen foneemien ääntämisessä. Siksi kielen liikkeiden puutteellinen hallinta aiheuttaa lapsille puhevaikeuksia. Lisäksi vauvojen täytyy saada ilmaista itseään jokeltelun ja ääntelyn avulla, jotta puhe kehittyisi. Suussa oleva tuttipullo tai tutti estää heitä käyttämästä suutaan ja testaamasta ääntään.
Suosituksia, jotta tuttipullot ja tutit eivät vaikuttaisi suun terveyteen
On tiettyjä käytäntöjä, joiden avulla vauvan suusta voidaan pitää huolta tuttia ja tuttipulloa käytettäessä. Ota huomioon seuraavat vinkit:
- Älä tarjoa maitopulloa yöllä tai anna lapsen nukahtaa nänni suussa.
- Älä käytä sokeria, muroja tai hunajaa pullon sisällön tai tutin nänniosan makeuttamisessa.
- Tarjoa tuttia lapsen ensimmäisen elinkuukauden jälkeen tai kun imetys on kunnolla vakiintunut.
- Vältä näiden välineiden jatkuvaa käyttöä.
- Valitse tutti, joka on oikeankokoinen ja -muotoinen lapsesi suuhun.
- Tuttipullon suukappaleessa tulisi olla pieniä reikiä, jotka kannustavat vauvaa imemään.
- Hävitä tutti ja tuttipullon suukappale heti, kun huomaat niiden menneen huonoksi tai rikki.
- Pidä tutti ja tuttipullo puhtaana ja steriloituna.
- Puhdista vauvan hampaat ja ikenet huolellisesti ja usein.
- Käyta lapsi hammaslääkärissä ennen ensimmäistä syntymäpäivää.
Jätä tuttipullot ja tutit pois ajoissa
Tutin ja tuttipullon jättäminen ajoissa pois on paras tapa pitää huolta lapsen suusta ja välttää kaikki edellä mainitut terveysongelmat. Tämä täytyy tehdä kärsivällisesti ja hellästi, jotta lapsi pystyy päästämään irti näistä seuranaan olleista esineistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Donelli, M. V., Latife, N. Y. C., Sal, J. N., & Antacle, A. A. (2021). Chupete: más que un calmante. Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria, 24(3), e006940-e006940.
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES.
- Illescas, M. V. L., Soto, A. R., & González, B. G. (2019). Maloclusiones dentarias y su relación con los hábitos bucales lesivos. Revista Cubana de Estomatología, 56(2), 1-14.
- Regueiro, B. P., Santos, G. G., & Perez, M. D. (2022). Lactancia artificial prolongada asociada a hábitos orales, maloclusiones y características sociodemográficas en preescolares españoles: Estudio observacional. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 26.
- Rosas Lizarazo, G. L., Carmona, R., & Piedad, E. (2020). Asociación entre la maloclusión y los malos hábitos orales en niño de 3 a 12 años.
- Tamara, C., & Isabel, M. (2002). Uso seguro del chupete y otitis media aguda infantil. Community Nurs, 7(4), 208-211.
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma.
- Mena Tudela, D., & Sánchez Reolid, J. (2019). Uso del chupete y efectos sobre la salud: una revisión de la literatura.