Mitä ovat Apgar-pisteet ja miksi ne ovat niin tärkeitä?
Se tärkein, mitä äiti haluaa synnytykseltä on pidellä omaa lastaan käsissään. Ja yhdeksän kuukauden odotuksen ja jännityksen jälkeen se ensimmäinen asia, jonka kysyt lääkäreiltä on “Onko vauva terve?”. Mahdollisten huolenaiheiden eliminoimiseksi muutama minuutti synnytyksen jälkeen vastasyntynyt tutkitaan ja sille annetaan niin kutsutut Apgar-pisteet.
Sairaalahenkilökunta suorittaa tarkan tutkimuksen, jossa tehdään eri arviointeja mahdollisten terveydellisten ongelmien pois rajaamiseksi.
Tämä tarkistus on täysin rutiininomainen ja tavallinen: se ei aiheuta mitään ongelmia vauvalle ja se tehdään samalla tavalla aivan jokaiselle vastasyntyneelle. Nyt kerromme tärkeistä Apgar-pisteistä tarkemmin.
Mitä ovat Apgar-pisteet?
Ensimmäiset kymmenen minuuttia vauvan elämästä ovat kriittiset. Tämän takia lääkärit arvioivat Apgar-pisteet välittömästi. Pisteet ovat nopea tapa määrittää vastasyntyneen terveydentila.
Useimmiten Apgar-pisteet annetaan heti synnytyksen jälkeen ja sitten uudestaan viiden minuutin päästä, ja toisinaan myös kymmenen minuutin jälkeen. Tässä prosessissa tarkastellaan viittä kriteeriä, joissa jokainen tekijä arvioidaan pisteillä 0-2. Kaikki pisteet lasketaan yhteen, ja näin saadaan kokonaistulos.
- Lihasjänteys
- Sydämen syke
- Ärtyvyys
- Ihonväri
- Hengitys
Ensimmäiset Apgar-pisteet annetaan, jotta voidaan selvittää miten vauva on kestänyt synnytyksen. Toinen pisteytys puolestaan näyttää, miten vauva on sopeutunut elämään kohdun ulkopuolella. Viimeistä pisteytystä pidetään tärkeimpänä.
Tämä testi on äärimmäisen tärkeä työkalu neonatologian alueella.
Testiä käytetään pääasiassa siksi, että niin voidaan arvioida nopeasti ja epäinvasiivisesti, tarvitseeko vastasyntynyt apua hengittämiseen ja onko sillä sydämen tai hermoston ongelmia.
Jos vauva saa arvosanan 7-10, tämä tarkoittaa että se on onnistuneesti käynyt lävitse sopeutumisprosessin. Jos tulos on viiden ja seitsemän välillä, lapsi on kärsinyt happivajeesta synnytyksen aikana. Tässä tapauksessa hän tarvitsee lisähappea.
Hyvin harvat vauvat saavat vähemmän kuin viisi pistettä. Yleensä näin käy ennenaikaisissa synnytyksissä tai hätätilanteessa tehdyissä keisarinleikkauksissa. On myös mahdollista, että synnytyksen aikana on ollut vaikeuksia tai että vauvalla on ongelmia hengityksen tai sydämen kanssa.
Arvioitavat kriteerit
- Sydämensyke. Lastenlääkäreiden mukaan tämä on tärkein tarkasteltava kriteeri, kun vauvalle annetaan Apgar-pisteet. Jos lapsella ei ole sykettä, kriteeristä saa 0 pistettä; jos syke on alle 100 lyöntiä minuutissa, saa 1 pisteen; jos syke on enemmän kuin 100 pisteytyksen aikana, arvosana on 2.
- Hengityksen arviointi on tärkeää keuhkojen kypsyyden ja terveydentilan arvioimisen kannalta. Hengityksen arvioimiseksi rinnan liikettä tarkkaillaan tarkasti vauvan hengittäessä sisään ja ulos. Siinä tapauksessa että vauva ei hengitä, se saa 0 pistettä; jos hengitys on hidasta tai epäsäännöllistä, se saa 1 pisteen; jos vauva hengittää kunnolla tai itkee, se saa 2 pistettä.
- Lihasjänteys. Tässä on kyse vastasyntyneen liikkeistä ja raajojen taipuisuudesta. Vauvalla on hyvä lihasjänteys, jos se pystyy liikuttamaan raajojaan ja liikkumaan aktiivisesti, mistä saa 2 pistettä. Huono lihasjänteys ilmenee siten, että raajat ovat suorana ja veltot, mistä saa 0 pistettä.
- Ärtymisessä on kyse vastasyntyneen tahattomista reaktioista tiettyihin varsin häiritseviin ulkoisiin ärsykkeisiin. Lähinnä arvioidaan ärtymisen merkkejä (itku, irvistäminen, yskiminen, aivastaminen tai potkiminen). Reaktion puutteesta saa 0 pistettä; jos irvistämistä tai pieniä eleitä havaitaan, vauva saa 1 pisteen; jos vauva itkee, yskii tai aivastaa, se saa 2 pistettä.
- Ihonväri. Tässä kriteerissä on kyse vauvan hapensaannin asteesta, ja tämä vaihtelee vauvan pigmentin mukaan. Tummaihoisten lasten tapauksessa lääketieteen ammattilaiset arvioivat suun, sarveiskalvon, huulten, kämmenien ja jalkapohjien väriä. Jos vauva on valkoihoinen, he arvioivat ihon ulkonäköä yleisesti ja vertaavat sitä jalkoihin ja käsiin.
Apgar-pisteet annetaan joka kerta samalla tavalla. Lastenlääkäri arvioi tietyt asiat, joista jokainen luokitellaan asteikolla 0-2 pistettä.
Lopputulos antaa ensikosketuksen vastasyntyneen terveyteen. Se kertoo siitä, mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta vauva voisi elää terveen elämän tai jotta sillä olisi mahdollisimman vähäinen määrä komplikaatioita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hübner, M. E., & Juárez, M. E. (2002). Test de Apgar: Después de medio siglo¿ sigue vigente?. Revista médica de Chile, 130(8), 925-930.
- Apgar, V. (2015). A proposal for a new method of evaluation of the newborn infant. Anesthesia & Analgesia, 120(5), 1056-1059.