Mitä on imetysahdistus ja miten sitä lievitetään? - Äitiyden Ihme
 

Mitä on imetysahdistus ja miten sitä lievitetään?

Mitä on imetysahdistus ja miten sitä lievitetään?

Viimeisin päivitys: 03 tammikuuta, 2019

Imetysahdistus on sitä, että äiti kokee ahdistusta vauvaa imettäessään ja saattaa sen takia jopa kieltäytyä rintaruokinnasta kokonaan. Imetysahdistus voi merkitä myös sitä, että äiti kokee syyllisyydentunnetta siitä, että hän haluaisi lakata imettämästä vauvaansa.

Joissain tapauksissa imetysahdistusta ilmenee imetyksen ollessa äidille epämukavaa. Näin on usein siksi, että äiti imettää kahta lasta yhtä aikaa.

Imetysahdistus on kuitenkin haaste, jonka yli voidaan päästä päättäväisyydellä ja oikeanlaisella tuella.

Mitä on imetysahdistus?

On olemassa monia teorioita, mutta varmaa syytä sille, mikä aiheuttaa vastahakoisuutta imetystä kohtaan, ei vielä tiedetä. Varmaa on kuitenkin se, että ei-toivottuja ajatuksia ja tunteita ilmenee pääasiassa silloin, kun vauva takertuu äidin rintaan ahdistavalla tavalla.

Ahdistuksen tunteet katoavat yleensä, kun imettäminen lopetetaan.

8 keinoa lievittää imetysahdistusta

Imetysahdistusta voidaan lievittää seuraavien kahdeksan vinkin avulla.

1. Etsi asioita, jotka kiinnittävät huomiosi muualle

Suurin osa imetysahdistuksesta kärsivistä äideistä kokee huomion kiinnittämisen muualle olevan tärkein asia ongelman päihittämisessä. Älä anna tilanteen murtaa sinua. Yritä sen sijaan ajatella muita asioita. Pyri pitämään ajatuksesi selkeinä ja kiinni muissa asioissa.

2. Lepää mahdollisimman paljon

Äidin tulee saada tämän ajanjakson aikana mahdollisimman paljon unta ja lepoa. Väsymys saattaa voimistaa vastahakoisuutta rintaruokintaa kohtaan.

Kiinnitä huomiota terveyteesi ja pädä huolta itsestäsi. Jokainen vauvalta liikenevä hetki kannattaa hyödyntää lepäämiseen.

Mitä on imetysahdistus ja miten sitä lievitetään?

3. Vältä stressaavia tilanteita

Pyri välttämään tilanteita, jotka aiheuttavat ylimääräistä stressiäImetys on sinulle monimutkainen asia, jonka aikana sinun on tärkeä pysyä tyynenä. Imetysahdistuksen aiheuttaman stressin kurissa pitäminen auttaa parantamaan emotionaalista tilannettasi.

Järjestelemällä asioita, esimerkiksi edessä olevan viikon suunnittelemisen kautta, pystyt paremmin välttelemään tilanteita, jotka voivat lipsua pois hallinnastasi.

4. Syö ja juo oikein

Älä jätä aterioita väliin, aiheuttipa lapsi miten paljon kiireitä tahansa. Lisäksi on tärkeää pysyä nesteytettynä. Juo paljon vettä ja muita kylmiä juomia.

5. Älä imetä kahta lasta yhtä aikaa

Jos sinulla on kaksi imeväistä lasta, suosittelemme, että et imetä heitä yhtä aikaa. Tälle on syynä yksinkertaisesti se, että ahdistuksesi saattaa kasvaa kahta lasta imettäessä.

6. Harkitse vieroittamista

Imetysahdistus voi olla omalla tavallaan täysin normaali reaktio imettämisen aiheuttamaan kipuun. Hormonimuutokset voivat saada kehosi antamaan merkkejä siitä, että on aika vierottaa lapsesi rintamaidosta.

7. Normalisoi tilanne

Sinun on normalisoitava tilanne ja nähtävä alunperin kokemasi syyllisyys positiivisena kokemuksena. Et ole ensimmäinen, etkä viimeinen äiti, joka kärsii tästä tuntemuksesta. Et tietenkään ole myöskään huono äiti vain siksi, että toivot imetysvaiheen olevan jo ohi.

Mitä on imetysahdistus ja miten sitä lievitetään?

8. Jaa kokemuksesi

Kerro kumppanillesi tai läheisillesi kokemuksestasi, äläkä anna syyllisyydentunteen kasautua sisääsi. Kannattaa myös keskustella asiasta muiden äitien kanssa, jotka ovat mahdollisesti käyneet läpi samanlaisia kokemuksia. Ja kuten aina, ammattilaisen kanssa keskusteleminen on järkevää.

Yritä nähdä tilanne haasteena, jonka pystyt voittamaan. Positiivisen asenteen ylläpitäminen, huomion kiinnittäminen muihin asioihin ja läheisten antama tuki antavat sinulle tarvitsemasi voiman tilanteen kohtaamiseen ja selvittämiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.