Minkä ikäisenä vauva osaa juoda mukista? - Äitiyden Ihme
 

Minkä ikäisenä vauva osaa juoda mukista?

Noin 7-8 kuukauden iässä vauva alkaa vähitellen jättää tuttipullon käytön vähemmälle ja aloittaa mukista juomisen. Alussa lapsi tarvitsee tässä apua, mutta hänen taitonsa kehittyvät vähitellen, ja lopulta hän osaa juoda mukista omin avuin.
Minkä ikäisenä vauva osaa juoda mukista?

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2019

Vauva ryhtyy jatkuvasti asioihin, jotka ovat hänelle suuria haasteita – esimerkkeinä mainittakoon kävelemisen opettelu ja mukista juomisen harjoittelu. Imetyksestä ja tuttipullosta juomisesta luopuminen on vauvalle psykologinen, motorinen ja tunnetason prosessi, vaikka kyseessä voikin olla vain muutaman minuutin päivittäinen harjoittelu.

Vauva joutuu opettelemaan sellaisten asioiden taakse jättämisen, jotka tekevät hänen olostaan turvallisen, rauhallisen ja onnellisen. Siksi mukista juomiseen siirtyminen ei välttämättä ole pienelle helppo asia.

Minkä ikäisenä vauva osaa juoda mukista?

Kuuden kuukauden iässä voit antaa vauvasi juoda hiukan vettä. Tätä ikää ennen vauvan tulisi saada ainoastaan rintamaitoa tai korviketta. Ellei lapsi ole sairas tai ulkona äärimmäisen kuuma, ei tulisi antaa vauvalle vettä ennen mainittua kuuden kuukauden ikää.

Tässä vaiheessa nimittäin on syytä aloittaa lisäravinnon antaminen, ja rintamaidon määrää puolestaan vähennetään. Sitä täydennetään vedellä, mehulla tai lehmänmaidolla. Paras tapa toteuttaa tämä siirtymä on opettaa lapsi juomaan suoraan mukista sen sijaan, että käytettäisiin tuttipulloa.

Kunnes lapsi on 7-8 kuukauden iässä, hänellä ei missään nimessä ole motorisia taitoja tai muita vaadittavia asioita mukin nostamiseksi, ja joudut siis auttamaan häntä.

Tämä prosessi auttaa lasta kypsymään. Siten pystytään pääsemään hiukan eroon siitä tarrautumisesta ja pakosta, joka syntyy äidin rinnasta, tuttipullosta, tutista ja jopa sormesta riippuvaisena olemisesta.

Ensimmäisenä neuvona on, että kannattaa käyttää muovisia mukeja, joissa on kädensijat ja nokka, jotta voitaisiin välttää putoamisesta aiheutuvaa rikkoutumista. Voit käyttää myös erityisiä vauvan kuppeja, joiden muotoihin pienen on helppo tarttua.

Minkä ikäisenä vauva osaa juoda mukista?

Hyviksi havaitut neuvot mukista juomisen opetteluun

Oikeanlainen kuppi tai muki

  • Käytä vain myrkyttömistä materiaaleista valmistettuja mukeja. Lasikupit ovat huono idea helpon rikkoutumisen vuoksi, kun taas silikoni sopii tähän tarkoitukseen oivallisesti. Kyseinen kumi on mautonta ja hajutonta, eikä siinä ole mitään haitallisia aineita. Silikoni myös kestää kovaa kuumuutta.
  • Valitse kuppeja, joiden värit ja muodot ovat vauvan mielestä viehättäviä, jotta saisit hänen mielenkiintonsa ja uteliaisuutensa herämään.
  • Pehmeänokkaiset kupit, jotka on valmistettu silikonista, ovat aina hyvä valinta.
  • Etsi käsiisi sellainen malli, jossa on nesteen tippumista estävä nokka (välttääksesi nesteen läikkymistä) sekä kädensijat, joihin vauvan on helppo tarttua.

Tuttipullosta mukiin siirtyminen

Jokainen lapsi on omanlaisensa, ja kehitys etenee siis yksilöllisesti ja eri tavalla kuin muiden. Motoriset taidot vaihtelevat vauvasta toiseen, vaikka ikä olisi aivan sama.

Vanhempien ei ole syytä olla huolissaan, vaikka vauvalla olisi ongelmia kupin käyttämisessä. Useimmiten vauva pystyy kuitenkin juomaan itsenäisesti yhden vuoden ikäisenä.

Aivan alussa on normaalia, että vauva läikyttää nestettä nokasta huolimatta, mikä tietysti johtaa vaatteiden kastumiseen. Kun vedenjuonti mukista muuttuu vauvallesi rutiiniksi, hänen sorminäppäryytensä on jo kehittyneempää, ja lopulta hän pystyy juomaan itsenäisesti ilmen, että mitään läikkyy yli.

Noin kahden vuoden iässä lapsi pystyy yleensä juomaan tavallisesta lasista, jossa ei ole nokkaa – nokan käyttö tulisi jättää harjoittelun edetessä pois yhä useammin, mutta kuitenkin hyvin vähitellen.

Muutama suositus

  • Ole kärsivällinen ja kunnioita aina oman lapsesi kehityksen tahtia.
  • Kastele nokka rintamaidolla ja tarjoa kuppia vauvallesi, jotta hän yhdistäisi sen tuoksun ja maun imetykseen. Näin hän haluaa todennäköisemmin juoda mukista.
  • Vaihda mukin sisältöä – veden lisäksi voit kokeilla mehua ja jopa rintamaitoa.
  • Tarkastele huolellisesti läikkymistä estäviä nokkia, joita monissa kupeissa on. Usein käy niin, että vauva yrittää imeä, mutta mitään ei tule ulos, ja tämä turhauttaa häntä.
  • Opeta lastasi omalla esimerkilläsi – muista, että vauva matkii vanhempiensa käytöstä.
  • Älä käytä kantta kovin pitkään. Kun lapsi osaa jo ottaa kiinni mukista, hän voi kokeilla ilman kantta juomista.
  • Ole hyvin varovainen kupin ja kannen puhtautta koskien. Pienet määrät nestettä voivat jäädä materiaalien pikkiriikkisiin väleihin, minkä seurauksena on bakteerien lisääntyminen, kuten myös homeen syntyä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • UNICEF. (2014). Guía de pautas de crianza de niños y niñas entre 0 a 5 años. Para agentes formadores de familia. [En línea] Disponible en: https://www.unicef.org/paraguay/spanish/unicef-guiaagentesformadores.pdf
  • The Hidden Dangers of Baby Bottles, Pacifiers and Sippy Cups. Time Magazine. 2012. [En línea]. Disponible en: healthland.time.com/2012/05/14/the-hidden-dangers-of-baby-bottles-pacifiers-and-sippy-cups/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.