Milloin vauva voi alkaa syödä gluteenia sisältävää ruokaa?
Tutustuttaminen kiinteisiin ruokiin suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa neljän kuukauden ikäinen. Mutta onko totta, että vauva voi alkaa syödä gluteenia välittömästi, kun hänen ruokavaliotaan aletaan laajentaa? Aihe on puhututtanut tutkijoita, sillä gluteeni on yksi yleisimmistä allergeeneista ja lapsille intoleranssia aiheuttavista tekijöistä.
Milloin vauva voi alkaa syödä gluteenia sisältävää ruokaa?
Vuoteen 2016 asti suositus oli, että lapselle kannattaa alkaa tarjota gluteenia sisältäviä ruokia vasta 7–8 kuukauden iässä. Tämän uskottiin pienentävän keliakian ja muiden gluteeniin liittyvien häiriöiden puhkeamisen riskiä. Samana vuonna julkaistiin kuitenkin merkittävä tutkimus aiheesta. Kyseessä oli laajin eurooppalainen tutkimus imetyksen vaikutuksista sekä siitä, miten gluteenin syömisen aloitusikä ja keliakia liittyvät toisiinsa.
Imetetyillä vauvoilla todettiin olevan yhtä suuri riski sairastua keliakiaan kuin äidinmaidonkorvikkeella ruokituilla lapsilla. Tämän lisäksi tutkittiin, millaisia vaikutuksia ilmeni, kun vauvoille tarjottiin gluteenia ennen 3 kuukauden ikää, 4–6 kuukauden iässä sekä 6 kuukauden iän jälkeen.
Tulosten mukaan gluteenin tarjoaminen alle 3 kuukauden ikäisille lapsille kasvattaa keliakiaan sairastumisen riskiä, koska munuaiset ja ruoansulatuselimistö eivät ole tällöin vielä täysin kehittyneet, jolloin gluteenin pilkkoutuminen ruoansulatuksessa on vaikeampaa. Sen sijaan 4–6 kuukauden ja yli puolivuotiaiden lasten ryhmissä eroavaisuuksia ei havaittu. Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että gluteenin tarjoaminen alle 6 kuukauden ikäiselle lapselle pienentää ekseeman puhkeamisen todennäköisyyttä ennen 10. ikävuotta.
Miten gluteenia kannattaa tarjota lapselle?
Asiantuntijat eivät ole vielä pystyneet määrittämään turvallista gluteenin määrää, jonka syömällä lapselle ei puhkea keliakia. He kuitenkin suosittelevat, että lapselle ei tarjota ensimmäisten kahden viikon aikana runsasta määrää gluteenia. Sopiva määrä on enintään puolikas siivu vaaleaa leipää.
Ei ole myöskään olemassa mitään erityistä sääntöä sille, millaisessa muodossa tai missä järjestyksessä gluteenia lapselle tarjotaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan turvallisinta on aloittaa kypsällä pastalla, valkoisella leivällä tai kotitekoisella sokeroimattomalla kakulla. Kun lapsen ruoansulatus sietää näitä ruokia, ne voidaan korvata täysjyväversioilla ja niiden määrää voidaan alkaa pikkuhiljaa lisätä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 64(1): 119-32.
- Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 62(3): 507.13.
- et al (2017) Allergenic food introduction and risk of childhood atopic diseases. PLos One, 12(11).
- Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA, 316(11): 1181-92.