Matkustaminen vauvan kanssa: Tärkeimmät neuvot - Äitiyden Ihme
 

Matkustaminen vauvan kanssa: Tärkeimmät neuvot

Matkustaminen vauvan kanssa: Tärkeimmät neuvot

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

Kun matkustaminen vauvan kanssa tulee ajankohtaiseksi ensimmäistä kertaa, vanhemmat saattavat miettiä kuumeisesti, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Tämä on ymmärrettävää, ja pienen ihmisen kanssa matkustaminen tarkoittaa muun muassa paljon lisää mukaan otettavaa tavaraa.

Seuraavaksi kerromme muutaman vinkin, jotta perheen yhteinen matka on mahdollisimman rento, rauhallinen ja ongelmaton.

Matkustaminen vauvan kanssa

Vauva on perheenjäsen muiden lailla, eikä häntä tule kokoa rasitteena yhteisillä matkoilla. Jos lapsen terveydentilan on hyvä, hän mukautuu ympäristön muutoksiin nopeasti. Rauhallisen ja ongelmattomat loman takaamiseksi kannattaa kuitenkin ottaa huomioon alla listatut asiat.

Automatkustus

Autolla matkustaminen on usein uuvuttavaa ja epämukavaa, ja vanhempien kannattaakin punnita, ovatko pitkät automatkat vauvan kanssa vaivan arvoisia. Toisaalta autolla liikkuminen on joustavaa, kun ei tarvitse noudattaa julkisen liikenteen aikatauluja.

Lentokonematkustus

Alle 2-vuotiaat lapset istuvat tyypillisesti lentokoneessa aikuisen sylissä, erityisellä turvavyöllä kiinnitettynä. Pienikin lapsi tarvitsee oman passin ja matkavakuutuksen.

Matkustaminen vauvan kanssa

Junamatkustus

Junalla liikkuminen on mukava, rento ja käytännöllinen matkustustapa myös vauvan kanssa. Vaunut voidaan ottaa junaan mukaan, ja junassa on mahdollista jaloitella kesken matkan.

Osuipa valinta mihin tahansa kulkuneuvoon, matkalle kannattaa ottaa mukaan ainakin seuraavat asiat:

 • Ruokaa, kuten puuroa tai sosetta, sekä nesteitä, kuten vettä, mehua tai maitoa
 • Satu- ja lastenlaulukirjoja sekä pelejä tai leluja viihdykkeeksi
 • Kosteuspyyhkeitä, joiden avulla vaipanvaihto ja sotkujen siivoaminen helpottuu
 • Ensiapupakkaus
 • Vaihtovaatteet, viltti, tyyny, vaippoja, tuttipullo ja tutti

Vauvan kanssa matkustamisen helpot puolet

Asiaa voidaan miettiä myös hyötyjen kannalta, verrattuna vanhemman lapsen kanssa matkustamiseen:

 • Sillä vauva ei pysty vielä kävelemään, hänen hallitsemisensa on helpompaa.
 • Et joudu ostamaan lippua missään kulkuvälineessä.
 • Vauva on hyvä jäänmurtaja tuntemattomien kanssa juttelemiseksi!
 • Hän ei ole vaativa määränpään suhteen, ja hänelle riittää perustarpeiden täyttyminen.
 • Hän nukahtaa helposti päiväsaikaan.
 • Vauvan kanssa matkustavat pääsevät ensimmäisinä sisään kulkuvälineeseen.
 • Jos käytätte lentokonetta, lentoemännät auttavat mielellään ja tietävät tarkalleen, mitä vauva tarvitsee.

Mukaan otettavat asiakirjat

On eräitä dokumentteja, jotka tulee aina muistaa vauvan kanssa matkustettaessa. Suunnittele matka etukäteen ja hanki tietoa tarvittavista asiakirjoista, sillä niiden saaminen voi viedä jonkin aikaa, mikäli sinulla ei ole niitä entuudestaan.

Yleisimmin vaaditut dokumentit ovat terveystodistus, rokotetodistus, syntymätodistus sekä muut lailliset dokumentit, jotka todistavat sinut vauvan vanhemmaksi. Lisäksi saatat tarvita passin tai viisumin, riippuen määränpäästänne.

Matkustus vauvan kanssa

Muita suosituksia vauvan kanssa matkustamiseen

On paljon asioita, jotka tulee ottaa huomioon vauvan kanssa matkalle lähdettäessä. Jos olette menossa sellaisen ilmaston paikkaan, johon vauva ei ole tottunut, on hyvin tärkeää kysyä asiantuntijan neuvoa.

Näin saat riittävät tiedot siitä, miten vauvaa suojataan altistumiselta kylmyydelle tai auringolle, kuten myös nesteytyksestä ja hyvästä ruokinnasta. Pidä paikallisten sairaaloiden tai klinikoiden yhteystietoja saatavillasi, kuten myös tutun lastenlääkärin numeroa.

Jos olette menossa lyhyelle reissulle, yritä ajoittaa matkustus vauvan päiväunien tunteihin. Tarkkaile häntä matkalla jatkuvasti siltä varalta, että jokin aiheuttaa epämukavuutta.

Lentokonematkustuksessa vauva tulee pitää sylissä nousun ja laskun aikana. Valitkaa käytäväpaikat, jotta tilaa olisi enemmän ja jotta matkustus sujuisi helpommin ja rauhallisemmin.

Lopuksi haluamme vielä sanoa, että matkustus voi olla vauvalle hyvin miellyttäväkin oppimiskokemus. Tärkeimmät asiat muistaa ovat dokumentit, ravinto ja lelut. Nyt antamiamme perusneuvoja tarkasti noudattamalla pystyt vähentämään riskiä siitä, että matkan aikana ilmenee ongelmia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.