Lapsen kanssa nukkuminen - hyvä vai huono idea? - Äitiyden Ihme
 

Lapsen kanssa nukkuminen - hyvä vai huono idea?

Lapsen kanssa nukkuminen - hyvä vai huono idea?

Viimeisin päivitys: 12 syyskuuta, 2018

Tällä kertaa kerromme oleellisimmista hyödyistä ja haitoista, jotka lapsen kanssa nukkuminen tuo mukanaan. Tämän käytännön suosion lisääntyminen on saanut aikaan väittelyä, ja tällä hetkellä erimielisyydet koskevat lähinnä yhdessä nukkumisen terveellisyyttä sekä lapsen että vanhemman kannalta.

Perhepeti tarjoaa sekä hyötyjä että haittoja. Tämä tapa tulee ensin ottaa tarkasteluun vauvan näkökulmasta. Onko yhdessä nukkumisesta mitään hyötyä perheen pienimmälle?

Hyödyt: Lapsen kanssa nukkuminen helpottaa imettämistä ja muuta hoitoa

Monelle äidille vauvan lähellä nukkuminen tekee imettämisestä mukavampaa öisin. Imetys on työläämpää, kun vauva ei ole vierellä, vaan eri huoneessa.

Lapsen kanssa nukkuminen on hyvin kätevä valinta etenkin ensimmäisten kuukausien aikana, ja on loogista, että moni äiti valitsee kyseisen järjestelyn, sillä näin hän saa itsekin paremmin lepoa. On selvää, että uni on tärkeää sekä äidille että vauvalle.

Haitat: Lapsesta voi tulla riippuvaisempi vanhemmistaan

Lapsi, joka kasvaa nukkuen vanhempiensa kanssa, tuntee olonsa varmemmaksi ja suojatuksi. Tämä voi kuitenkin saada aikaan vaikeuksia myöhemmin, kun lapsen täytyy nukkua yksin omassa huoneessaan.

Tästä näkökulmasta katsoen, lapsi voi tuntea olonsa ylisuojelluksi ja riippuvaiseksi. Tämä voi aiheuttaa hänelle ongelmia, kun on aika kohdata omat pelot tai mukautua olemaan yksin. Olipa tilanne mikä tahansa, vanhempien tulisi miettiä, kuinka päästä näiden asioiden yli.

Jotkut asiantuntijat sanovat, että perhepedin jakaminen voi tehdä nukkumisesta lapselle vaikeaa. Ensinnäkin lapselta vie kauemmin nukahtaa, ja usein hän nukkuu vähemmän ja herää monta kertaa yön aikana.

Lapsen kanssa nukkuminen

Hyödyt: Positiiviset vaikutukset äidin ja lapsen terveyteen

Asiantuntijat uskovat, että vauvoja, jotka nukkuvat äidin vieressä, imetetään kolme kertaa enemmän kuin eri huoneessa nukkuvia lapsia. Lisäksi läheisyys mahdollistaa sen, että äiti nukahtaa helpommin jokaisen yöllisen herätyksen jälkeen.

Ei ole vielä tarjolla selkeitä tutkimustuloksia liittyen yhdessä nukkumiseen ja lapsen saamaan lepoon. Asiantuntijat kuitenkin ovat sitä mieltä, että yhdessä nukkuminen auttaa lasta pääsemään unen REM-vaiheeseen helpommin. Se, että pystyt nopeasti hoitamaan lasta, mahdollistaa sen, että hän pääsee nopeammin takaisin uneen.

Haitat: Yhdessä nukkuminen voi olla vaaraksi vauvalle

Yksi ongelmista, jotka niin kutsuttu perhepeti tuo mukanaan, on että lapsi voi olla patjan keskellä. Jos näin on, tulee aina olemaan riski siitä, että hän tukehtuu tai painuu lakanoiden väliin. Jos vanhemmat nukkuvat sikeästi, vaara on vielä suurempi.

Kun lapsi kasvaa, sängyssä on vähemmän tilaa. Potkiminen voi olla vanhemmille epämiellyttävää, ja huonot nukkuma-asennot saattavat aiheuttaa särkyjä. Kaikki riippuu kuitenkin perheenjäsenten tavasta nukkua.

Lapsen kanssa nukkuminen

Hyödyt: Perhepeti edistää perheenjäsenten välistä yhteyttä ja rakkautta

Useimmissa tapauksissa yhdessä nukkumisella on hyvä vaikutus perheeseen tunnetasolla. Lämpö ja yhteys, jotka tähän käytäntöön liittyvät, ovat erittäin hyvä asia.

Ihokontaktia on paljon, ja tämä luo voimakkaamman siteen vanhemman ja lapsen välille. Lapsi tuntee saavansa paljon huolenpitoa ja olevansa tärkeä osa perhettä. Tämä edistää läheisempää suhdetta perheenjäsenten välillä. Perhe hyötyy lähes aina, kun koko perhe nukkuu yhdessä.

Haitat: Vaikutukset pariskunnan intiimiyyteen ja seksuaaliseen elämään

Tänä päivänä vanhemmat tekevät usein pitkiä työpäiviä, ja yö on aika, jonka pariskunta voi viettää yhdessä. Jos vauva nukkuu vanhempien välissä, on normaalia, että seksuaalinen aktiivisuus vähenee ainakin joksikin aikaa.

Perhepetiä vastaan olevien ihmisten mukaan, tämä seksuaalisen läheisyyden puute luo etäisyyttä, joka voi johtaa eroon.

Jos näin on, perhepeti ei tietenkään ole hyvä idea perheen yhtenäisyyden edistämiseksi. Intiimin seksuaalisen suhteen heikentyminen onkin yksi suurimmista vastalauseista perhepetiä ja lapsen kanssa nukkumista kohtaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agudelo Cañas, S. (2014). Papel de la lactancia materna en la respuesta al estrés: estudio comparativo y correlacional de los niveles de cortisol y alfa amilasa de madres y sus hijos lactantes con diferentes tipos de alimentación. Departamento de Ciencias Fisiológicas.
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7
  • Camacho Game, M. G., & Guzmán Vega, A. C. (2018). Consecuencias Emocionales Derivadas del Colecho en Niños de 3 a 5 Años (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/8703/1/14362.pdf
  • del Carmen, P., Milagros, V., & Isabel, A. Colecho y muerte súbita, opinión de las familias. development, 110(1), 16-26. http://www.index-f.com/para/n25/pdf/048.pdf
  • González Rodríguez, C. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ cómo lo enfocamos?. Pediatría Atención Primaria, 13, 95-99. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000400010
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rana, Mandeep, Riffo Allende, Claudia, Mesa Latorre, Tomás, Rosso Astorga, Karina, & Torres, Alcy R. (2019). Sueño en los niños: fisiología y actualizacion de los últimos conocimientos. Medicina (Buenos Aires), 79 (Supl. 3), 25-28. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0025-76802019000700007&lng=es&tlng=.
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.