Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä?

Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä?

Viimeisin päivitys: 25 heinäkuuta, 2019

Esimerkiksi lapsen lempilelun piilottaminen yhteisten leikkien aikana on mainio tapa tukea vauvan näkökyvyn kehitystä. Kun lelusta jätetään vain osa näkyviin, lapsi kyllä löytää sen. Vauvan näkökyvyn stimulointi on tärkeä tehtävä, joka avaa hänen silmänsä elämään, joka suorastaan pursuaa kokemuksia ja jännitystä.

Haju- ja tuntoaisti ovat vastasyntyneen kehittyneimmät aistit, kun taas hänen näkökykynsä on rajallinen. Lapsi kyllä havaitsee ympäröivän maailman, mutta hänen on vaikea kohdistaa katsettaan yksittäisiin kohteisiin näkökentässään.

Vauva on vasta löytämässä uuden maailman kohdun ulkopuolella. Tuon maailman valloittaminen on helpompaa, kun vanhemmat tukevat hänen näkökykynsä kehitystä varhaisesta iästä lähtien. Mitä nuorempi lapsi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän saavuttaa huimaa edistystä.

Kun vauva alkaa tunnistaa muotoja, hänen visuaalinen havaintokykynsä kasvaa. Tämä tulee olemaan korvaamaton kyky koulunkäynnin alkaessa. Vanhempien tulisi stimuloida lapsen kykyä tunnistaa esineitä ja päivittäisiä tilanteita yhä yltyvällä tahdilla.

Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä?

Vauvan ensimmäinen ja paras visuaalinen virike ovat hänen äitinsä kasvot. Vauva ei koskaan väsy vaihtamaan katseita äitinsä kanssa. Vanhemman kannattaa asettaa itsensä noin 30 senttimetrin etäisyydelle lapsen kasvoista. Vauvalla on jo ensimmäisten elinkuukausiensa aikana kyky keskittää katseensa kasvonpiirteisiin tältä etäisyydeltä. Hän tulee nauttimaan niistä hellistä ja hassuista asioista, jotka vanhempi hänelle sanoo, samalla häntä silmiin katsoen. Tämä yksinkertainen aktiviteetti on nautinnollinen kokemus pienelle vauvalle, ja motivoi häntä etsimään vanhempansa kasvoja aina uudelleen.

Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä?

Äänet, katseet ja äidin ja lapsen välinen yhteys

Vastasyntynyt yhdistää äitinsä kasvot hänen ääneensä ja kosketukseensa ja hänen silityksensä turvan tunteeseen ja nälän tyydyttämiseen. Asiantuntijat suosittelevat katsekontaktin säilyttämistä aina vauvan imetyksen, kylvetyksen ja leikittämisen aikana. Äidin ja vauvan välinen emotionaalinen yhteys vahvistuu aina, kun lapsi katsoo äitiään ja koskettaa häntä.

Katseen kohdistaminen liikkumattomaan esineeseen on virstanpylväs, jonka vauvat saavuttavat 6. elinviikon jälkeen. He voivat seurata liikkuvia esineitä silmillään ja havaita valoja, varjoja, kontrasteja ja muotoja.

Helistimet, joissa on paljon värikontrastia, ovat hyviä apuvälineitä 3 kuukauden ikäisen lapsen stimulointiin. Tällaiset lelut kiinnittävät lapsen huomion ja auttavat häntä yhdistämään näkemänsä kuulemaansa ääneen. Tämän lisäksi vanhempi innostaa lasta etsimään äänen lähdettä. Vauva tulee seuraamaan liikkuvaa helistintä silmillään. Tässä iässä vauvat pitävät eniten eri kokoisista, koristeellisesti muotoilluista esineistä.

Vauvan näkökykyä voidaan stimuloida myös erilaisten valojen avulla. Hän yrittää seurata valoja, jotka lisäksi saavat hänen pupillinsa pienentymään, mikä viittaa siihen, että kaikki on kunnossa.

On todella tärkeää, että lapsen annetaan tuijottaa käsiään ja ymmärtää, kuinka ne liikkuvat. Ei mene aikaakaan, kun lapsi yrittää jo tarttua esineisiin ja tulee tietoiseksi omasta kehostaan. Tämä merkitsee silmä-käsi-koordinaatioharjoittelun alkamista.

Kuinka tukea vauvan näkökyvyn kehitystä?

Lelut ja pehmolelut

Yksi hyvä tapa tukea vauvan näkökyvyn kehitystä on pitää kummassakn kädessä pehmolelua ja liikutella niitä, samalla lapselle jutellen. Leluja kannattaa liikuttaa yksi kerrallaan, jolloin lapsi oppii kiinnittämään huomion liikkuvaan leluun, mikä stimuloi hänen näkökykyään ja aloittaa prosessin, jonka aikana opetellaan vuorovaikutusta muiden kanssa.

Kirkkaan väriset mobilet, joista roikkuu erilaisia esineitä, ovat myös mainio tapa stimuloida lapsen näkökykyä. Tällainen roikkuva lelu auttaa lasta harjoittelemaan koordinaatiota samalla, kun hän katselee leluja ja yrittää tarttua niihin.

Hyvä tuki vauvan näkökyvyn stimuloinnissa ovat värikkäät ruoat, joihin lapsi voi tarttua sormillaan. Viedessään ruokaa suuhunsa, lapsi jatkaa edelleen silmä-käsi.koordinaationsa kehittämistä ja kaikkien viiden aistinsa integroimista keskenään.

Valokuvat ja muut aktiviteetit

Perhevalokuvien esitteleminen vauvalle on erinomainen visuaalinen harjoitus. 8. elinkuukauden kohdalla lapsi paitsi tunnistaa kasvoja, myös muistaa rakkaimpansa.

Lapsen vieminen puistoon tai rannalle katselemaan erilaisia maisemia on myös hyödyllinen aktiviteetti. Hänelle kannattaa esitellä erilaisia esineitä, kuten lehtiä, kiviä, autoja ja eläimiä. Kaikki tämä kasvattaa lapsen visuaalista suorituskykyä. Kun vauvalle samalla kerrotaan hänen näkemistään asioista, stimuloidaan myös hänen muita kykyjä.

Pikkuhiljaa lapsi alkaa tunnistaa ja erottaa esineitä toisistaan. Hän etsiskelee niitä silmillään ja alkaa tiedostaa ympärillään olevaa maailmaa yhä paremmin. Hän alkaa kohdistaa katsettaan yhä pienempiin asioihin, havainnoida syvyyttä ja seurata nopeammin liikkuvia kohteita. Kun vauvan näkökyvyn stimulointia jatketaan, tämä oppii erottamaan lähellä ja kaukana olevat kohteet toisistaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.