Isän rooli imetyksessä - Äitiyden Ihme
 

Isän rooli imetyksessä

Isän rooli imetyksessä
Nadyra Muhammad

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Nadyra Muhammad.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ajattelemme aina äitejä, kun puhumme imetyksestä, mutta isän rooli imetyksessä on myös hyvin tärkeä.

Tämän päivän aiheena on isän rooli imetyksessä. Isillä on perustavanlaatuinen rooli kasvavassa perheessä, mutta sitä pidetään usein toissijaisena.

Vanhemmaksi tuleminen on yksi hienoimmista hetkistä ihmisen elämässä. Äitien roolista vauvojen huolehtijoina tiedetään paljon ja siitä puhutaankin usein, mutta näin ei ole kuitenkaan isien tapauksessa.

Naiset löytävät helposti tietoa siitä, mitä tulee tehdä ennen raskautta, sen aikana ja sen jälkeen, kuten myös vauvan elämän kaikista vaiheista. Entä isät sitten?

Isillä voi ja pitääkin olla tärkeitä ja perustavanlaatuisia tehtäviä lapsista huolehtimisessa. Tämä ei ole pelkkä huomaavaisuuden ele omaa puolisoa kohtaan, vaan se auttaa myös isiä rakentamaan vankan sidoksen omiin lapsiin.

Tämän takia isän rooli on tärkeä myös imetyksessä.

Isän rooli imetyksessä on antaa tukea

Kaikista vastasyntyneen tarpeista ruokkiminen on se, joka vaatii ehkä eniten aikaa, ja toisinaan se aiheuttaa äidille eniten fyysistä rasitusta.

Vaikka ruokkiminen on joillekin äideille helpompaa kuin toisille, tarvitsemme kaikki toisinaan apua (joskus enemmänkin), jotta pystyisimme imettämään ja etenkin pystyäksemme nauttimaan siitä.

Isän rooli imetyksessä on tärkeä

Isän rooli imetyksessä on hyvin tärkeä, sillä isät ovat äitien tärkeimmät tukihenkilöt päivin ja öin.

Tämä on erityisen totta vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun hän tarvitsee erityisen paljon huomiota ja uudet vanhemmat vielä totuttelevat rooleihinsa huolenpitäjinä.

Isän rooli rintaruokinnassa

  • Isän tulisi myös olla mukana päättämässä, ruokitaanko vauvaa perinteisesti vai ei.
  • Isän tulee tietää rintaruokinnasta yhtä paljon kuin äidin. Tämä tarkoittaa sitä, että isäkin on mukana lukemassa ja kuuntelemassa muiden kokemuksia sekä tulee mukaan neuvolaan. Ainoastaan isä, joka ymmärtää äidinmaidon upeat hyödyt lapsen fyysisen, kognitiivisen ja tunteellisen kehityksen kannalta, voi olla äidille loistava kumppani.

Isän täytyy olla empaattinen ja tukea äitiä rintaruokinnan haasteissa.

Ymmärräthän siis isänä, että joillekin äideille voi olla vaikeaa imettää vauvan vaatimassa tahdissa, mutta loppujen lopuksi tulokset ovat aina vaivannäön arvoiset.

Mikä on isän rooli imetyksessä
  • Isän tulee olla äidin suojelija tuhansien ajattelemattomien huomautusten edessä sekä perheen ja ystävien suositusten ja neuvojen vastaanottaja. Äidin ja isän tulee työskennellä joukkueena.
  • Isän tulisi nauttia tästä vauva-ajasta yhtä paljon kuin äidin, ja tämän mystisen liiton kannattaisi myös ottaa mukaan muut perheenjäsenet.
  • Isä voi auttaa imetykseen liittyvissä askareissa. Isä voi esimerkiksi pitää vauvaa hereillä ruokinnan aikana, jotta se söisi loppuun asti; tuoda äidille vettä; etsiä äidille mukavan paikan maata, jossa on tyynyjä ja pehmusteita (nämä toimivat aina!); röyhtäyttää ja vaihtaa vaipat.
  • Isä voi myös auttaa kotiaskareissa. Imetys on paljon aikaa vievä aktiviteetti. Monet äidit kertovat olevansa stressaantuneita siitä, että he käyttävät aikaa “makoiluun mitään tekemättä”, kun olisi paljon muutakin tehtävää. Isä voi auttaa tiskaamalla, viikkaamalla vaatteita ja valmistamalla ruokaa, jotta äiti voisi viettää enemmän aikaa vauvan kanssa.
  • Isä voi auttaa vierailijoiden kanssa, jotka tulevat vierailulle katsomaan vauvaa.

Isän rooli imetyksessä on todella tärkeä

Jos haluat lapsesi isän olevan aktiivisessa roolissa vauvasi kehityksessä ja lapsuudessa, imetys voi toimia tässä avaintekijänä. Se, että vain naisella on rinnat ei tarkoita sitä, että kyseinen tehtävä kuuluisi ainoastaan hänelle.

Äidit aina ajattelevat tietävänsä eniten vauvastaan ja sen hoidosta. Anna isälle mahdollisuus näyttää, että hänkin tuntee lapsensa. Nauti siitä, että sinulla on kumppani lasten kasvatuksessa.

Isä on paras tukihenkilö äidille – hän on äidin uskottu ja voimavara. Anna isän olla mukana.

Isän rooli imetyksessä on oikeus

Isät, jotka ovat aktiivisesti olleet mukana vauvan ruokinnassa, kuvaavat sitä kokemukseksi, jota he eivät vaihtaisi mistään hinnasta pois.

Isät laitetaan usein viidennelle sijalle vauvan, äidin, isoäitien, tätien ja naapurien jälkeen. Tämän takia antamalla isälle mahdollisuuden olla mukana ruokinnassa vahvistat hänen perusteellisen tärkeää rooliansa kasvavan perheenne jäsenenä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.