Imettäminen ravitsee sielua ja lämmittää sydäntä - Äitiyden Ihme
 

Imettäminen ravitsee sielua ja lämmittää sydäntä

Imettäminen ravitsee sielua ja lämmittää sydäntä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2019

Imettäminen on paljon muutakin kuin ravinnon antamista vauvalle. Imettäminen ravitsee sydäntä, lämmittää sielua sekä tyynnyttää pelkoja ja yksinäisyyttä. Ennen kaikkea se on jotain, mikä luo emotionaalisen yhteyden lapsen ja äidin välille.

Joskus hyvin perustavanlaatuiset ja yksinkertaiset toiminnot, kuten vauvan imettäminen tai pullolla syöttäminen täyttävät monia muitakin tarpeita kuin alkuun tulee ajatelleeksikaan. Tämän päivittäisen toiminnan – jolle vanhemmat yleensä omistavat kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen – emotionaalisia seurauksia ovat yhteyden ja kiintymyksen muodostuminen vanhemman ja lapsen välille.

Ilman, että vanhemmat sitä edes tiedostavat, imettäminen auttaa lapsen tarkkaavaisuuden, kommunikaatiotaitojen sekä havainnointi- ja näkökyvyn kehittymisessä. Tähän vaikuttaa vahvasti se, että imettäessä äiti puhuu ja kuiskailee vauvalle, kuinka paljon häntä rakastaakaan.  Myöskään isää ei sovi unohtaa, sillä myös hän ruokkii vauvaa pullolla, on emotionaalisessa yhteydessä tämän kanssa, keinuttaa ja silittää tätä ja puhuu tälle. Myös isän teot ravitsevat vauvan sydäntä ja lämmittävät sielua.

Imettäminen on hyödyllistä sekä äidille että lapselle

Imettäminen ravitsee vauvan sielua ja sydäntä

Se, että haluaako nainen imettää lastaan, on aina henkilökohtainen päätös. Ainoastaan äiti itse voi tehdä päätöksen imettämisestä ja rinnasta vieroittamisesta. Erilaiset organisaatiot, kuten Maailman terveysjärjestö, kuitenkin suosittelevat vauvan täysimettämistä ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. Imettäminen auttaa vahvistamaan vauvan immuunijärjestelmää ja luomaan puolustusmekanismeja katarria, aivokalvontulehdusta, korvatulehduksia, ilmatiehyttulehduksia, keuhkokuumetta ja monia muita sairauksia vastaan.

Tiedetään, että imettämisellä on monia positiivisia vaikutuksia myös äidin hyvinvointiin. Näitä ovat esimerkiksi pienempi todennäköisyys sairastua naisille ominaisiin syöpiin sekä osteoporoosin kehittymiseen nuorella iällä.

Myös pulloruokinta luo yhteyden lapseen

Myös pulloruokinnassa vanhemman ja vauvan välinen suhde voimistuu

Äiti, joka valitsee pulloruokinnan, ei ole huono äiti. Samalla tavoin äiti, joka turvautuu äidinmaidonkorvikkeeseen ja tuttipulloon, koska ei pysty imettämään, ei saisi katua mitään tai kokea jääneensä mistään paitsi. Pulloruokittu lapsi on aivan yhtä rakastettu, tyytyväinen ja onnellinen kuin imetettykin vauva.

  • On totta, että yhteiskunta usein sanelee, miten asiat tulisi hoitaa ja mitä ei saisi tehdä. Monia äitejä kritisoidaan siitä, että he ovat päättäneet ruokkia lasta äidinmaidonkorvikkeella. Heille on mahdollisesti myös kerrottu, että pulloa saavan lapsen ja tämän äidin välille ei muodostu samankaltaista yhteyttä kuin imetettävän lapsen ja äidin välille.
  • Imettäminen on taianomaista, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta se, mistä kiintymys syntyy vauvan ja vanhemman välille, on läheisyys – lähellä pitäminen, vauvan kehon lämmön tunteminen, vauvalle puhuminen pehmeällä äänelle, hänelle laulaminen, yhdessä nauraminen ja kuiskailu, jotta pelot hälvenevät ja vauvan aistit saavat ärsykkeitä.

Tämä kontakti muodostuu samalla tavalla, vaikka kuviossa olisi mukana tuttipullo. Katseet kohtaavat, vauvan pieniä käsiä silitellään, hymyjä jaetaan ja vilpitöntä rakkautta tunnetaan aivan samalla tavalla. Tällainen tunnelma luo rauhallisen ja tasapainoisen ympäristön.

Äiti päättää itse, koska imetys loppuu

Päätös imettämisestä on jokaiselle äidille henkilökohtainen.

Hemmottelet vauvasi pilalle. Hän takertuu vieläkin vanhempiinsa. Jatkat hänen piloille hemmottelua. Hän ei opi syömään mitään. Hän imee sinusta kaikki mehut. Hänestä kasvaa tyrannimainen ja epäkypsä lapsi. Edellä mainitut kommentit ovat hyvin yleisiä silloin, kun äidin ystävä, äiti, naapuri tai joku muu läheinen kysyy imettämisen lopettamisesta, eikä äiti itse vielä valmis siihen.

Se, että äiti haluaa jatkaa imettämistä yli vuoden ajan, on hänen oma henkilökohtainen päätöksensä. Jos hän haluaa imettää kahta lasta yhtä aikaa, vain hän voi päättää asiasta, sillä hän on se, joka lapset ruokkii. On tiedossa, että ennemmin tai myöhemmin tämä äidin ja lapsen muodostama henkinen liitto tulee tiensä päähän luonnollisella tavalla.

Loppuun vielä todettakoon, että imettäminen ravitsee sielua ja lämmittää sydäntä. Imetys on upea kokemus, joka vahvistaa äidin ja lapsen taianomaista yhteyttä. Imettäminen on henkilökohtainen päätös, samoin kuin rinnasta vieroittaminen. Jokainen nainen on vapaa tekemään itse päätöksensä siitä, kuinka kasvattaa pienokaisensa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.