5 niksiä itkevän vauvan rauhoittamiseksi
Yksi tavallisimmista ja yleisimmistä ongelmista vauvasi kanssa on itku. Valitettavasti usein käy niin, että vaikea hetki muuttuu vaikeaksi päiväksi, kun et pysty rauhoittamaan vauvaasi pitkään aikaan.
Kun vauvasi itkee aamukolmesta aamunkoittoon asti, tämä huolettaa sinua, vaikka rakastaisit pienokaistasi kuinka. Haluat tarjota hänelle rauhaa ja hiljaisuutta sekä keksiä tavan rauhoittaa vauvaasi, vaikka et tietäisi yhtään miten.
Miten rauhoitat itkevää vauvaasi?
Ensimmäinen asia, jonka tulee olla selvä on se, että vauvan itkuun on aina jokin syy. Ja tämä syy tekee rauhoittelemisesta vaikeaa. Kaikki riippuu kärsivällisyydestä sekä sinun ja vauvasi välisestä siteestä.
Yleisesti ottaen vauvan itkiessä asia on yleensä niin, että hän tarvitsee jotain tai jokin tuntuu epämukavalta. Ensimmäinen asia, jonka me suosittelemme tekemään vauvasi itkiessä on ottaa fyysinen kontakti häneen.
Pidä siis vauvaasi rintaasi vasten ja yritä olla iloinen. Vauvan pitää tietää, että olet läsnä, ja hänen tarvitsee kokea olevansa turvassa sylissäsi epämiellyttävästä tunteesta ja itkun syystä huolimatta.
Kannattaa pitää mielessä ennen kuin yrittää rauhoittaa vauvaasi, että toisinaan vaistonvaraisesti tekemämme liikkeet eivät aina toimi, ja ne voivat johtaa myös vastakkaiseen tulokseen.
Usein vauvan liikuttaminen toistuvasti aiheuttaa vielä enemmän itkua ja epätoivoa. Tämä johtuu siitä, että he eivät saa iloa puolelta toiselle liikkumisesta. Vauvasi kaipaa rauhaa ja rauhallisuutta.
Kun tuot vauvaasi rinnallesi, varmista että olet mahdollisimman liikkumaton. Vauvasi kokee epätoivoa alussa, mutta tunne läheisyydestä tuottaa ennemmin tai myöhemmin hiukan rauhaa. Hyväilysi lisäävät hänen luottamustaan sinuun, ja tämä antaa sinulle mahdollisuuden tarkistaa hänet perusteellisesti ja selvittää miksi hän alkoi itkeä.
Esittelemme nyt eräitä yksinkertaisia menetelmiä, joiden avulla voit lieventää vauvasi itkua muutamassa minuutissa.
5 tapaa kiinnittää vauvan huomio pois itkusta
- Äkilliset leikit. Kun vauvasi tuntee olevansa lähellä sinua ja alat leikkiä odottamattomalla tavalla hänen kanssaan, vauvan keskittyminen ja huomio kiinnittyvät välittömästi käynnissä olevaan toimintaan. Huomio voi siirtyä esimerkiksi paperin siirtämiseen, hiekkaleikkiin tai muihin materiaaleihin, joita voidaan helposti muotoilla ja jotka alentavat stressitasoa.
- Vaahtokylpy. Vauvalle kylpyhetki on yksi intiimeimmistä ja miellyttävimmistä hetkistä, joita voit jakaa hänen kanssaan. Kun hän itkee, etkä löydä erityistä syytä tähän, laita hänet miedolla aromaterapeuttisella tuoksulla (kuten vaniljalla) varustettuun kylpyyn. Näin hän voi rentoutua ja nukkua ilman vaikeuksia.
- Kävelyt ulkoilmassa. Vie vauvasi ulos lyhyelle kävelylle raikkaaseen ilmaan. Monet ulkona olevat häiriötekijät kiinnittävät hänen huomionsa ja vähentävät kiinnostusta käynnissä olleeseen itkukohtaukseen.
- Laula. Ääni on yksi vahvimmista yhteyksistä, joita sinulla on vauvasi kanssa. Kohdun sisällä hän kuuntelee sinua ja muistaa äänesi sävyn ja erityisen soinnun. Kun et löydä muuta ratkaisua, laula vauvallesi pehmeällä äänellä ja kaikella häntä kohtaan tuntemallasi rakkaudella, niin että hän tuntee olevansa turvassa ja rauhallinen.
Edellä mainitut vinkit ovat suureksi avuksi, jotta voisit paremmin rauhoittaa vauvaasi, kun hän itkee etkä tiedä miten toimia. Sinun tulee kuitenkin varmistaa myös nämä asiat: pienokaisesi on puhdas, hän on syönyt hyvin, hänellä ei ole jano eikä hänessä ole oireita mistään sairaudesta.
Muista myös, että aivan kuten sinullakin, vauvallasi voi olla hetkiä, jolloin hän tarvitsee itkemistä saadakseen purkautua. Sen hetkinen tunnekin voi siis olla kyyneleiden aiheuttaja, eikä ongelma välttämättä ole mitään vakavaa. Vauvan vanhempien on tällöin yksinkertaisesti ympäröitävä hänet rakkaudella ja kaikella sillä hellyydellä, mitä hän kaipaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- de Cock, E. S., Henrichs, J., Rijk, C. H., & van Bakel, H. J. (2015). Baby please stop crying: An experimental approach to infant crying, affect, and expected parenting self-efficacy. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 33(4), 414-425. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2015.1024212
- Long, T., & Johnson, M. (2001). Living and coping with excessive infantile crying. Journal of advanced nursing, 34(2), 155-162. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2648.2001.01740.x
- Jones, S. (1992). Crying baby, sleepless nights. Houghton Mifflin Harcourt.
- Illingworth, R. S. (1955). Crying in infants and children. British medical journal, 1(4905), 75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2060770/
- Hiscock, H., & Jordan, B. (2004). 1. Problem crying in infancy. Medical journal of Australia, 181(9), 507-512. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.2004.tb06414.x