Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle? - Äitiyden Ihme
 

Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle?

Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suomessa on tavallista, että pieni lapsi nukkuu vanhempien kanssa joko samassa sängyssä tai vähintään samassa huoneessa. Mutta mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle, eli miten järjestely vaikuttaa vanhempien väleihin?

Siitä lähtien, kun vanhempi pitelee lastaan sylissään ensimmäisen kerran, hän ei haluaisi päästää tätä silmistään. Asiaa edes kyseenalaistamatta monet äidit käyttävät kaiken huomionsa, aikansa ja energiansa vastasyntyneeseen – usein unohtaen roolinsa esimerkiksi työntekijänä, tyttärenä, siskona tai vaimona. On ymmärrettävää, että parisuhde muuttaa muotoaan lapsen synnyttyä, mutta sen ei tulisi olla toisarvoinen asia edes vauva-aikana.

Kiintymysvanhemmuus on tänä päivänä hyvin suosittu käsite länsimaissa. Se liittyy vanhemman ja lapsen väliseen siteeseen, ja siihen kuuluu ehdottoman rakkauden osoittaminen niin, että lapsen emotionaaliset ja fyysiset tarpeet täytetään. Käsitteen loivat lastenlääkärinä ja sairaanhoitajana toimivat William ja Martha Sears, jotka ovat julkaisseet sarjan kirjoja, joissa kuvataan sen hyötyjä, että vanhemmuus perustuu tunnesiteen vahvistamiseen lapsen kanssa.

Kiintymysvanhemmuus edellyttää, että molemmat vanhemmat osallistuvat lapsen kasvatukseen. Sen suurin vaikutus on kuitenkin kenties ollut se, että pienen lapsen kanssa yhdessä nukkumisen on muuttunut yhä suositummaksi. Perhepedissä nukkumisella on monia positiivisia puolia ja käytännön hyötyjä, mutta vanhempien tulisi saada viettää aikaa myös kahdestaan ilman lasta.

Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle?

Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle?

Moni äiti käy synnytyksen jälkeisten viikkojen aikana läpi tunteiden vuoristoradan, jonka aikana myös hänen seksuaalinen halukkuutensa todennäköisesti vähenee dramaattisesti. Vauvasta huolehtiminen vie suurimman osan vanhempien ajasta niin päivällä kuin yölläkin, eikä millekään muulle ole enää juuri aikaa. Vanhemmat saattavat keskittyä niin tiiviisti vastasyntyneeseen, että parisuhde jää taka-alalle.

Synnytyksestä palautumisen jälkeen ja arjen asetuttua uusiin uomiinsa, naisen läheisyyden kaipuu ja seksuaaliset halut yleensä palaavat. Jos vauva nukkuu vanhempiensa sängyssä, parisuhteen uudelleen herättäminen ja intiimi kanssakäyminen voi olla vaikeaa.

On pariskunnan yhteinen päätös, nukkuuko lapsi vanhempiensa sängyssä tai makuuhuoneessa, mutta luonnollisesti äidin mielipiteellä on suuri painoarvo, koska hän on yleensä se, joka joutuu ruokkimaan vauvan monta kertaa yössä. Monelle äidille helpoin ratkaisu on pitää lapsi hyvin lähellä myös öisin. Tästäkin huolimatta vanhempien on tärkeää voida nauttia välillä myös täysin kahdenkeskisestä ajasta, ja pariskunnan täytyy yhdessä miettiä, miten tämä järjestetään.

Parisuhteen eteen täytyy tehdä töitä

Mitä yhdessä lapsen kanssa nukkuminen tarkoittaa parisuhteelle?

Jos sinä ja kumppanisi päätätte toivottaa vauvanne sänkyynne nukkumaan, kannattaisi yrittää välttää niitä mahdollisia haitallisia seurauksia, jotka yhdessä nukkuminen tuo. Nähkää siis vaivaa uudistaaksenne suhdettanne muissa paikoissa.

  • Intiimiys ei ole vain yöhön rajattua. Voitte vahvistaa sidettänne myös päiväsaikaan.
  • Varmista, että voitte jutella illallisella tai vaikkapa siivotessanne. Toisianne kohtaan kiinnostuksen osoittaminen on elintärkeää, jotta parisuhde pysyisi koossa vauvan syntymän jälkeenkin.
  • Laittakaa televisio pois päältä ja juokaa lasilliset viiniä tai muuta herkkujuomaa. Jos imetät, sinun tulisi tietysti välttää alkoholia, mutta alkoholiton drinkki itsellesi ja lasillinen viiniä miehellesi ovat hyvä valinta romanttiseen iltaan sen jälkeen, kun vauvanne on nukahtanut.
  • Tehkää asioita yhdessä aina kun mahdollista. Menkää vaikka kylpyyn yhdessä pitkän päivän jälkeen – tämä voi olla hyvin miellyttävää! Hieronta tai lehtien lukeminen yhdessä ovat myös sellaisia pieniä asioita, jotka vahvistavat suhdetta.
  • Käykää edelleen treffeillä! Ei ole mitään syytä, miksi ette voisi hemmotella toisianne ja kävellä käsi kädessä tai ostaa kukkia.
  • Avioliitto tai lapset eivät ole asioita, joiden tarvitsee merkitä treffailun loppua, ja niiden ei tulisi muuttaa sitä tapaa, jolla kohtelette toisianne.

Perheen perustaminen voi olla haasteellista. Lasten tuominen tähän maailmaan tarkoittaa massiivista vastuuta, kun huollat ja kasvatat heitä parhaasi mukaan. Lapsista ei kuitenkaan ole syytä tulla universumisi keskipisteitä.

Aina silloin tällöin on hyvä etsiä lohtua kumppanisi käsivarsilta. Sieltä saat aina sen rauhan ja rakkauden, jota tarvitset tunteaksesi itsesi taas omaksi itseksesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.