Vinkit äideiltä äideille - Äitiyden Ihme
 

Vinkit äideiltä äideille

Vinkit äideiltä äideille
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos tarvitset apua kiireisen arkesi järjestämisessä, jatka lukemista – alla listatut vinkit äideiltä äideille voivat nimittäin olla suureksi avuksi. Jokainen neuvo auttaa sinua optimoimaan aikasi kotona, ja näin saat vähitellen helpotettua ja selkeytettyä arkeasi.

Asiat voi usein tehdä kahdella tavalla – monimutkaisesti tai käytännöllisesti. Seuraavat asiat ovat siis niitä käytännöllisiä tapoja saada monet tavalliset kodin askareet tehtyä.

Vinkit äideiltä äideille

Viikon alussa valitse viisi asua jokaiselle lapsellesi. Laita vaatteet eri tiloihin kaapeissa. Tämä vähentää sitä aikaa, joka kuluu joka päivä sopivien asujen miettimiseen ja etsimiseen.

Kerää talteen sellaiset asiat kuten kananmunakennot ja vessapaperirullat. Et koskaan tiedä, milloin lapsesi saattavat saada niistä suurta hyötyä koulutehtävissä tai muissa vastaavissa. Pieni määrä maalia ja annos luovuutta tekevät näistä jutuista myös loistavia laatikostoja ja lokerikkoja.

Ota kumppanisi ja lapsesi osaksi kodin siivoamiseen. Hyvä niksi heidän kannustamisekseen on saada heidät katsomaan tätä kodin askaretta jonkinlaisena haasteena tai kisana. Lapset rakastavat kilpailuja, ja näin he oppivat myös kodin järjestyksessä ja kunnossa pitämisestä kurinalaisesti.

Askareet, jotka vaihtelevat lapsen vaatteiden järjestämisestä ruoan valmistukseen, voivat muuttua pakollisista töistä helposti saavutettaviksi tavoitteiksi.

Laita muoviset suojat lasten lakanoiden alle. Tämä estää onnettomuuksien yhteydessä tapahtuvia tuhoja. Jos patja on suojattu ennen kuin lapsesi kastelee sängyn, se ei tule menemään pilalle. Sinun tarvitsee siis vaihtaa vain märät lakanat.

Ole itse roolimalli arvojen ja hyvän käytöksen suhteen. Pidä mielessä, että lapset oppivat esimerkkiä katsomalla.

Kun sanot “kiitos”, “ole hyvä” ja “hei!” lapsen edessä, hän tulee huomaamaan, että tämän tyyppiset lauseet ovat yksinkertaisia, mutta hyvin tarpeellisia.

Vinkit äideiltä äideille

Laita kaikki lapsen lelut ja koulutarvikkeet erillisiin ja nimikoituihin lokeroihin tai vastaviin. Tämä pieni asia auttaa sinua pitämään yllä järjestystä hyvin tehokkaasti. Se on tärkeää kodin yleisen toimivuuden ja viihtyvyyden kannalta.

Käytä lauluja kannustaaksesi lapsia kodin puhtaana pitämiseen ja oman hygienian hyvään hoitoon. Vaikka tämä voikin kuulostaa vähän kummalta, laulun keksiminen sitä varten, kun lapsen tulee peseytyä, toimii siksi, että se saa hänet yhdistämän laulunpätkän kyseiseen tekemiseen.

Voit myös soittaa jotakin hyvää musiikkia, jotta voisit pitää lapset viihdytettyinä ja motivoituneina askareiden aikana.

“Lapset eivät ole leluja — eivätkä he ole korvikkeita vanhempiensa saavuttamattomiksi jääneille tavoitteille. Lapset ovat velvollisuus luoda onnellisia olentoja”.

– Simone de Beauvoir

Vielä muutama vinkki

Käytä ajastinta pitääksesi itsesi kartalla päivittäisistä askareista.  Kun on aika leikille, voit käyttää ajastinta, ja voit laittaa samaan tapaan rajan myös kylvettämiselle tai kotiläksyille.

Tulet huomaamaan, että ajastin on yksi sellainen pieni asia, joka tuo suuren muutoksen, sillä se saa sinut hyödyntämään jokaisen tilanteen paremmin.

Etsi hetkiä, jolloin voit levätä. Kun ihmisellä on äitiyden kaltainen työläs tehtävä, tarvitaan lepoa, sillä muuten edessä on romahdus.

Jos haluat nauttia äitiydestä täysillä, kannattaisi varmistaa, että annat itsellesi aikaa ihan vain yksin olemiseen, ja sekä rentoutumiselle että muullekin sellaiselle, mistä pidät.

Vinkit äideiltä äideille

Pidä äänikirjoja tai tarinoita saatavilla matkoilla, jotta nämä hetket sujuisivat helpommin. Olipa kyse koulumatkasta tai varsinaisesta lomareissusta, hauska tarina voi pitää lapsen iloisena sekä vangita tehokkaasti hänen huomionsa.

Valmista siis kokoelma saksia, liimaa, värillisiä papereita, villaa, kangasta, tarroja, värejä, maaleja, tusseja ja kyniä ja muita vastaavia, ja anna lapsellesi mahdollisuus olla luova.

Nämä yksinkertaiset vinkit äideiltä äideille helpottavat elämää, jotta et joutuisi äitinä liian tiukille, vaan yksinkertaistaisit arkeasi hiukan. Ota ne käyttöön perheessänne, mikäli koet, että äitiys voisi olla vähemmän stressaava vastuu.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.