Milloin vanhempien puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta? - Äitiyden Ihme
 

Milloin vanhempien puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta?

Milloin vanhempien puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni on varmasti samaa mieltä sen väittämän kanssa, että tänä päivänä niin nuoret kuin aikuisetkin viettävät liikaa aikaa älylaitteidensa parissa. Tapamme viestiä ovat muuttuneet, ja älypuhelin ja sosiaalinen media valtaavat alaa monen elämästä. Niin teknologian kehityksessä kuin sosiaalisessa mediassakin on paljon positiivisia puolia, mutta laitteiden ja tykkäysten kalastelun ei pitäisi syrjäyttää muuta elämää. Erityisen ongelmallisia ovat tilanteet, joissa vanhempien puhelinriippuvuus alkaa tuottaa haittaa lapsille.

Vanhempien puhelinriippuvuus voi haitata lasta

Moni tämän päivän vanhemmista pystyy samaistumaan tilanteeseen, jossa lapsi puhuu tai yrittää muuten saada huomiota, mutta vanhempi on keskittynyt älypuhelimeensa, sivuuttaen lapsen tarpeet. Tällaiset tilanteet ovat todellisuutta valitettavan monessa perheessä. Samalla lapsi oppii tällaisen käytöksen olevan normaalia ja toimii tulevaisuudessa itse samoin.

Puhelinriippuvuus on tänä päivänä valitettavan yleistä, ja erityisen ikäviä ovat ne tilanteet, joissa vanhemman puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta. Pahimmillaan tällaisesta käytöksestä aiheutuu lapselle älyllistä ja tunnetason vahinkoa – etenkin jos kyseessä on pieni lapsi. Lapsen kielelliset, sosiaaliset, emotionaaliset ja motoriset taidot ovat kriittisessä kehitysvaiheessa ensimmäisten kolmen elinvuoden aikana.

Milloin vanhempien puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta?

Puhelinriippuvuudesta kärsivä vanhempi jää itse paitsi monesta asiasta, joita lapsen kanssa olisi mahdollista kokea. Lapsi taas jää paitsi kunnollisesta vuorovaikutuksesta vanhempansa kanssa, mikä voi aiheuttaa tunnetason ongelmia ja viiveitä esimerkiksi puheen ja välttämättömien sosiaalisten taitojen kehityksessä.

Kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen tärkeys

Vanhempien ja lasten välinen kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus on tärkeää lapsen oppimisen ja kehityksen kannalta. Tämä koskee niin käytöstä kuin tunnetason kehitystäkin. Laadukas vuorovaikutus tarkoittaa paitsi nautinnollista aikaa vanhempien kanssa, myös auttaa lasta oppimaan kieltä ja tunteiden säätelyä.

Vanhemman kiinnittäessä kaiken huomionsa puhelimeensa, pieni lapsi pyrkii saamaan tämän huomion. Pahimmassa tapauksessa vanhempi ärsyyntyy keskeytyksestä ja purkaa ärtymyksensä lapseen. Tämä voi aiheuttaa lapselle emotionaalista kipua, koska hän ei ymmärrä, mitä tapahtui ja miksi tuli vanhempansa sivuuttamaksi. Kun lapsi ei ymmärrä tilannetta, hän saattaa käyttäytyä entistä huonommin saadakseen huomiota, mikä aiheuttaa vanhemmassa lisää ärtymystä ja johtaa keskinäiseen jännitteeseen.

On valitettavaa, että toisinaan vanhemmat ovat kiinnostuneempia puhelimestaan kuin lapsestaan. Lapsi voi kokea, ettei ole tärkeä vanhemmalleen, mikä luo tunteen torjunnasta ja saa pahimmillaan aikaan suurta vahinkoa lapsen itsetunnon kehitykselle.

Milloin vanhempien puhelinriippuvuus alkaa haitata lasta?

Vanhempien on muutettava tapojaan

Kyseinen vuorovaikutuksen puute lasten kanssa puhelinten vuoksi on asia, joka on syytä muuttaa mitä pikimmiten. Vanhempien täytyy olla tietoisia siitä, kuinka tärkeää on olla vuorovaikutuksessa lasten kanssa. Heidän täytyy puhua näille sekä kuunnella heitä rauhallisesti – ihan joka ikinen elämän päivä.

“Joka ikinen elämämme päivä talletamme rahaa lastemme muistojen pankkitilille.”

– Charles Swindoll

Eräät muutokset ovat nyt siis tarpeen, jotta ihmiset pääsisivät eroon puhelinriippuvuudestaan ja jotta voitaisiin parantaa muun muassa perheiden elämänlaatua. Ota seuraavat ohjeet avuksesi:

  • Aseta säännöt ja aikarajat koskien puhelinten käyttöä kotona.
  • Priorisoi lasten kanssa vuorovaikutuksessa olemista, ja laita puhelimesi äänettömälle, kun huomioit lapsiasi.
  • Luo lapsillesi rajat myös koskien televisiota ja muita vastaavia laitteita. Jokaisen perheenjäsenen tulisi rajoittaa omaa riippuvuuttaan ruudun katselemisesta.
  • Ole tietoinen siitä, että lapsesi tarvitsee päivittäin stimulaatiota ja että laadukas perheaika on hyvin tärkeää.
  • Aseta aikataulut työllesi. Sinun ei tarvitse vastailla meileihin silloin, kun olet lastesi kanssa. Meilit voivat joskus odottaa.
  • Älä koske puhelimeesi aterioiden tai perhehetkien aikana.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.