Miten tuoreet äidit ja isät sopeutuvat vanhemmuuteen?
Lapsen syntymä on ihana ja iloinen asia, mutta totuus on, että pienen vauvan hoitaminen vaatii paljon aikaa ja energiaa, ja se muuttaa perheen arjen täysin. Monet tuoreet äidit ja isät miettivät, miten he sopeutuvat vanhemmuuteen, ja tällaisten tunteiden hallintaan perehtyminen on hyödyksi koko perheelle.
Lapsen syntymän mukana saapuu rajaton ilo, mutta myös monia uusia ja tuntemattomia asioita, joihin molemmat vanhemmat joutuvan sopeutumaan. Tämä vaatii usein rakkauden lisäksi paljon kärsivällisyyttä.
Kyseessä on sellaisen vaiheen alku, johon kuuluu valtava vastuu. Äidin ja isän tulee olla hyvin valmistautuneita niiden haasteiden kohtaamiseen, jotka tulevat eteen pienen aarteen hoitamista opeteltaessa.
On tärkeää, että molemmat uudet vanhemmat ymmärtävät, kuinka paljon elämä tulee muuttumaan vauvan myötä. Kyseessä on kasvun ja oppimisen prosessi, ja se tekee molemmista parempia vanhempia – lisäksi se tekee heistä parempia ihmisiä.
Kuinka vauva muuttaa ihmisen tapoja?
Vanhemmaksi tuleminen saa aikaan kaaosta kotona, mutta tämä ei tarkoita sitä, että vanhemmuus ei voisi olla tyydyttävä ja rikastuttava kokemus. Pienellä suunnittelulla ja tiedolla pystytte paremmin valmistautumaan vanhemmuuteen.
Äidit ja isät voivat uupua jatkuvasta hoidosta ja huomiosta, joita vastasyntynyt vauva tarvitsee. On tärkeää valmistautua tähän ja tietää strategioista, jotta koko perhe voisi sopeutua paremmin ja nopeammin muutoksiin, jotka uusi perheenjäsen tuo tulleessaan.
Yritä suunnitella aktiviteetteja, jotka saavat sinut rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Näin pystytte vähentämään stressiänne sekä kohtaamaan paremmin epävarmuudet ja mullistukset.
Miten tuoreet äidit ja isät sopeutuvat vanhemmuuteen?
Syntymän jälkeen tapahtuvan sopeutumisen uuteen tilanteeseen ei tulisi olla kokemus, joka on täynnä pelkoa ja epävarmuutta. Oikealla tiedolla pystyt hallitsemaan tunteitasi ja ymmärtämään sen, että lapsi on suurin lahja, jonka elämä voi ihmiselle antaa.
Tässä tulee hyviä suosituksia vanhemmuuteen mukautumisen edistämiseksi:
- Ennen laskettua aikaa laittakaa kaikki kotona kuntoon. Varmistakaa, että tarvikkeita on riittävästi – ei pelkästään vauvaa varten, vaan myös ruokaa ja hygieniatarvikkeita äidille ja isälle, kuten myös vieraille, jotka tulevat katsomaan uutta perheenjäsentä.
- Varmista, että pidät yllä tasapainoa omien ja kumppanisi tarpeiden välillä.
- Suunnittele arjen askareet yhdessä kumppanisi kanssa. Tehkää lista tai kalenteri, jotta pysyisitte ajan tasalla ja jotta vauvan hoitaminen ei hankaloittaisi liikaa muita asioita.
- Ota vastaan apua ja tukea perheeltäsi ja ystäviltäsi. Anna heille näin mahdollisuus viettää aikaa vauvasi kanssa ja olla osa hänen kasvatustaan. Sinä voit näin käyttää hetkisen kumppanisi kanssa kahdenoloon tai pienten asioiden hoitamiseen.
- Sisusta ja varustele huone vauvaa varten. Ei ole hyvä idea, että kaikki kolme jaatte makuuhuoneen kovin pitkään – sekä lapsi että pariskunta tarvitsevat yksityisyytensä.
- Anna vauvallesi runsaasti rakkautta ja kiintymyksen osoittamista. Tämä vahvistaa sidettänne sekä parantaa perheenjäsenten mielialaa ja itsetuntoa.
- Ammatilliset vastuut voivat olla esteenä vanhemmuuden vaatimuksien täyttämisessä kotona. Etsi tähän tasapainoa, jotta kumpiakaan ei jouduttaisi lyömään laimin.
Vauvan saapuminen on loistava asia, ja uusi ihminen tuo kotiisi iloa. Vanhemmuuteen ja kaikkiin sen aiheuttamiin elämäntyylin muutoksiin sopeutuminen voi kuitenkin johtaa tunne-elämän epätasapainoon. Riippuen siitä, kuinka vakavaa tämä on, uudet vanhemmat voivat etsiä ammattiapua kuorman keventämiseksi.
Uusien vanhempien tulisi antaa itsestään parasta uuden perheenjäsenen kasvatuksessa. Älä koskaan aliarvioi vauvoja – ne ovat kyllä pieniä, mutta fiksuja ja tarmokkaita. Ennen kuin huomaatkaan, vauvasi voi olla se, joka kotianne pyörittää!
Lopuksi vielä yksi neuvo: opeta vauvalle tapoja ja arvoja, vaikka et olisikaan varma, ymmärtääkö hän vielä. Tämä auttaa pientäsi kasvamaan hyvän asenteen kera, ja siten perheen elämä on helpompaa tulevina vuosina.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133