Kannattaako kumppanin sosiaalisen median käytön kontrollointi?
Teknologian kehittyminen on epäilemättä muuttanut tapaa, jolla ihmiset tapaavat toisensa, rakastuvat ja elävät parisuhteissa. Sosiaalinen media ei ole ainoastaan kanava tavata potentiaalinen kumppani, vaan erilaisten palveluiden ja sosiaalisten verkostojen käyttö jatkuu tyypillisesti myös parisuhteen aikana. Vaikka sosiaalisen median käytössä on paljon positiivista, se voi toisinaan aiheuttaa kitkaa pariskunnan osapuolten välillä. Oletko koskaan miettinyt, kannattaako kumppanin sosiaalisen median käytön kontrollointi?
Sosiaalisen median alustat, kuten Instagram, Facebook, Twitter ja Tinder, auttavat meitä tutustumaan uusiin ihmisiin ja jopa aloittamaan romanttisia suhteita. Ne ovat myös ikkuna muiden ihmisten kiinnostuksen kohteisiin, ajatuksiin ja tunteisiin.
On selkeästi nähtävissä, millaista ahdistusta täydellisen profiliin ylläpitäminen ja kuvien lisääminen sosiaalisen median kanaviin voi aiheuttaa. Tämä pätee etenkin nuoriin ihmisiin, joilla on myös usein tarve tietää, mitä ystävät ja kumppani tekevät kaikkina kellonaikoina. Moni parisuhteessa elävä vaatii kumppaniltaan selvitystä siitä, millaista elämää hän elää virtuaalisissa sosiaalisissa verkostoissa, mikä voi pahimmillaan myrkyttää suhteen.
Kannattaako kumppanin sosiaalisen median käytön kontrollointi?
Vastaus kysymykseen siitä, kannattaako kumppanin sosiaalisen median käytön kontrollointi, on epäilemättä ei. Minkäänlainen toisen ihmisen kontrollointi parisuhteessa ei ole tervettä. Pyrkimällä pakottamaan kumppaninsa käyttäytymään tietyllä tavalla, henkilö riistää tämän vapauden. Tätä voidaan jopa kuvailla tietyn tyyppiseksi psykologiseksi aggressioksi.
Sosiaalinen media ei myöskään ole vastuussa mustasukkaisuudesta ja muista pariskunnan ongelmista. Ongelmat kumpuavat muista asioista ja saattavat kärjistyä sosiaalisen median palveluiden käytön kautta.
Pakkomielteinen kumppanin toiminnan seuraaminen
Tänä päivänä on valitettavan yleistä, että oman puolison käytöstä ja aktiivisuutta sosiaalisen median kanavissa joko kontrolloidaan tai vakoillaan.
Joissain tapauksissa henkilö kertoo puolisolleen, millaisten tilien seuraaminen on sopivaa ja millainen vuorovaikutus on sallittua. Toisinaan taas henkilö ei suoraan kiellä puolisoltaan mitään, mutta seuraa salaa tämän tekemisiä löytääkseen merkkejä esimerkiksi uskottomuudesta.
Jälkimmäinen kontrolloimisen tapa on erityisen häiritsevä. Tapa voi muuttua ajoittaisesta kumppanin toimien tarkastamisesta jopa pakkomielteeksi. Tämä synnyttää uusia ja entistä monimutkaisempia keinoja dominoida kumppania – esimerkiksi valeprofiilien, kolmannen osapuolen avuksi värväämisen tai jopa kumppanin tilin luvattoman käytön kautta.
Monessa parisuhteessa ongelmia aiheuttaa toisen osapuolen mustasukkaisuus ja oletukset pettämisestä, vaikka tällaisille ajatuksille ei useinkaan ole mitään perusteita.
On selkeästi nähtävissä, millaista ahdistusta täydellisen profiliin ylläpitäminen ja kuvien lisääminen sosiaalisen median kanaviin voi aiheuttaa. Tämä pätee etenkin nuoriin ihmisiin, joilla on myös usein tarve tietää, mitä ystävät ja kumppani tekevät kaikkina kellonaikoina.
Kontrollointi ja myrkylliset suhteet
Sosiaalisen median palveluiden käyttö ei laukaise pettämistä. Sen ei myöskään tulisi herättää irrationaalisia epäluulon, mustasukkaisuuden tai kontrolloimisen tarpeen tunteita.
Sosiaalinen media voi kertoa paljon henkilön ominaisuuksista ja mieltymyksistä. Tällä tarkoitamme sitä, että tapa, jolla henkilö käyttäytyy sosiaalisissa verkostoissa, voi paljastaa monia asioita, kuten ailahtelevaa käytöstä. Tämä pätee etenkin henkilön kokiessa tarpeelliseksi kontrolloida kumppanin verkostoja.
Tällaisessa tapauksessa kyse ei ole siitä, kannattaako kumppanin sosiaalisen median käytön kontrollointi vai ei. Kun ihminen huomaa mustasukkaisuuden tai epäilyksen tunteiden heräävän, on aika kysyä itseltä, kuinka voi parantaa omaa itsetuntoa ja välttää pakonomaisen käytöksen.
Suosittelemme panostamaan enemmän aikaa itseensä ja tekemään päätöksen luottaa kumppaniin. On totta, että parisuhteissa tapahtuu pettämistä tai kumppanit eivät enää muista syistä ole onnellisia suhteessa. Näissäkin tapauksissa kommunikointi on aina parempi vaihtoehto kuin kontrolloiva käytös, joka ei auta kumpaakaan osapuolta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Arcusa Les, G. (2015). Narcisismo:¿ Una nueva patología en nuestra sociedad actual? La búsqueda incansable de la propia identidad a través de las Redes Sociales. https://www.recercat.cat/handle/2072/257264
- Gómez Martínez, P. (2020). Celos relacinados con el uso de las redes sociales. http://repositorio.ual.es/handle/10835/10190
- López-Figueroa, G., & González-Rivera, J. A. (2019). Desarrollo y validación de la Escala de Percepción de la Infidelidad en las Redes Sociales. Revista Evaluar, 19(3), 54-67. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/revaluar/article/view/26813
- Salazar, T. R. (2020). La infidelidad en internet: un panorama sobre el fenómeno y su investigación. Digithum, (25). https://raco.cat/index.php/Digithum/article/view/373040