Kipeiden ja halkeilevien nännien ehkäisy ja hoito
Nännien kipeytyminen ja halkeilu ovat hyvin yleisiä imettävien äitien vaivoja. Vaivaan voi olla useita syitä, mutta epämukavaa oloa voidaan onneksi helpottaa. Tässä artikkelissa kerromme, miten kipeiden ja halkeilevien nännien ehkäisy ja hoito onnistuu.
Imetyksen aloittaminen on epäilyksettä yksi niistä hetkistä, jotka auttavat muodostamaan äidin ja lapsen välisen ainutlaatuisen siteen. Kaikki asiat imetyksessä eivät kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Tätä vaihetta voivat varjostaa monenlaiset vaikeudet niin äidin kuin lapsenkin elämässä.
Syitä kipeille ja halkeileville nänneille
- Nännien tai maitotiehyiden tulehdus. Jos koet teräviä kivunvihlaisuja, ja vauvalla on huomattavia imemisvaikeuksia, puhu neuvolan hoitajalle tai lääkärille. Lääkäri ottaa tavallisesti näytteen tulehduksen syyn selvittämiseksi ja oikean hoidon löytämiseksi.
- Väliaikainen fysiologinen kipu. Maidon erittyminen alkaa vaiheittain muutaman ensimmäisen synnytyksen jälkeisen päivän aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että vauvan on mahdollisesti käytettävä aluksi enemmän voimaa imeäkseen maitoa. Imetyksen tulisi muuttua vähemmän kivuliaaksi muutamien päivien kuluessa.
- Väärä imetysasento. Jos vauva on asennossa, jossa hän ei saa hyvää imuotetta – eli ei pysty asettamaan suutaan kunnolla nännin ja nännipihan ympärille – väärille alueille kohdistuva paine voi johtaa ihon halkeiluun. Tämä voi olla hyvin kivuliasta.
- Vauvan ottaminen pois rinnalta liian nopeasti. Paina lapsen suupieltä kevyesti sormella, päästä sisään ilmaa ja nosta vauva sitten hitaasti pois rinnalta.
- Toimintahäiriöinen imetys. Jos lapsella on kieliside tai kireä kielijänne, imumekanismi ei välttämättä toimi. Tämä voi aiheuttaa äidille kipua.
Täsmennämme nyt, että imetyksen ei tulisi olla liian kivuliasta. Se, että äiti tuntee imetyksen aikana mitä tahansa epämukavuutta, on merkki siitä, että hänen tulisi tarkistaa asioiden tila tai hakea apua ammattilaiselta.
Kuinka estää nännien kipeys ja halkeilu
Tärkein asia tällaisissa tapauksissa on tarkistaa, imeekö vauva oikein. Jos vauvasi on oikeassa asennossa ja asettuu nännille oikein, niin imetyksen ei tulisi sattua ollenkaan.
On olemassa ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet auttamaan juuri tällaisista ongelmista kärsiviä tuoreita äitejä. Älä siis epäröi ottaa heihin yhteyttä.
Paras asia mitä voit tehdä säännöstelläksesi maidon määrää rinnoissasi, on imettää säännöllisesti.
Näin tuotat oikean määrän maitoa alusta alkaen sekä vältät täydet ja kipeät rinnat. Voit käyttää tukenasi myös rintapumppua.
Jos imetysasennossasi on ongelmia, niin hae apua, jotta voisit auttaa vauvaasi imemään maitoa tehokkaammin.
Imetystä edistävillä hyväntekeväisyysjärjestöillä voi olla hyödyllisiä vinkkejä näiden ongelmien välttämiseksi, mukaan lukien epäsymmetrinen rintaan tarttuminen ja loiva makuuasento, jotta vauvasi voi tarttua rintaan kivuttomasti.
Jos taas ongelmat nännien kipeyden ja halkeilun kanssa johtuvat kireästä kielijänteestä, niin etsiskele asentoa, joka tekee maidon imemisestä vauvalle helpompaa.
Kipeiden ja halkeilevien nännien ehkäisy ja hoito
Nännien kipeys ja halkeilu johtuu imetykseen liittyvistä ongelmista, joten ihovoiteilla ei voida juuri estää näitä ongelmia etukäteen. Voiteet voivat kuitenkin olla hyödyksi halkeamien hoidossa jälkeenpäin.
Emme siltikään voi toistaa tätä liikaa: tässä asiassa on tärkeintä hoitaa ongelmien juuret, jotta ne voidaan selvittää läpikotaisin. Paras tapa ehkäistä vaikeuksia on ottaa asiat käsittelyyn alusta alkaen, sillä se on paljon parempi ratkaisu kuin jälkeenpäin tapahtuva hoito.
Eräs toinen tehokkaaksi todettu keino on suihkuttaa nänniin ja nännipihaan hiukan oliiviöljyä ja antaa alueen hengittää.
Ennen vanhaan suositeltiin rintamaidon hieromista ongelma-alueelle pienissä määrin. Mutta jos alueella on bakteeriperäinen infektio, niin tällainen ainoastaan pahentaa asiaa.
Pese rintasi hellävaroen vedellä ja vältä saippuaa, joka voi olla liian pesevää ja poistaa tämän alueen ihon luonnollisen suojan.
Viimeisenä vinkkinä on syytä muistaa, että imetys on vauvasi elämän ensimmäisenä muutamana kuukautena ehdottoman tärkeää. Pyri kaikin keinoin jatkamaan imettämistä, äläkä luovuta.
Jos kärsit mistään näistä ylempänä mainituista ongelmista, niin ole kärsivällinen ja hae asiantuntijan apua. Tulet näkemään, että vaivasi poistuvat muutaman päivän sisällä.