7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa - Äitiyden Ihme
 

7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa

Kommunikaatio on minkä tahansa ihmissuhteen kulmakivi, ja sen tärkeys korostuu entisestään parisuhteessa. Toisen tunteiden huomioiminen, kiinnostuksen osoittaminen puolisoa ja tämän mielenkiinnon kohteita kohtaan sekä molemminpuolinen kunnioitus ovat avainasioita kumppanin kanssa kommunikoitaessa.
7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Toimiva kommunikaatio parisuhteen osapuolten välillä tekee ongelmien ratkaisemisesta helpompaa nyt ja tulevaisuudessa. Se myös osoittaa lapsille vanhempien puhaltavan yhteen hiileen, mikä on erittäin hyödyllistä perhedynamiikan ja lasten kasvatuksen kannalta. Tämän päiväisessä artikkelissamme jaamme seitsemän avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa.

7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa

1. Osoita kiinnostusta kumppanisi sanomisiin keskustelun aikana

Mitä tulee kommunikointiin, ihmisillä on usein tapana kuunnella voidakseen vastata väitteisiin, sen sijaan, että kuuntelisimme ymmärtääksemme toista. Tämä on yksi suurimmista kommunikoimiseen liittyvistä ongelmista.

Puhuessamme itse, toivomme muiden kuuntelevan tarkkaan ja keskittyvän sanoihimme, mutta jostain syystä emme aina anna täyttä huomiotamme toiselle ihmiselle tämän puhuessa. Aktiivisen kuuntelemisen puute tekee suurta vahinkoa etenkin romanttiselle parisuhteelle.

Kuunnellessamme valitusta, alamme välittömästi miettiä, kuinka vastata väitteeseen. Tämän vuoksi huomiomme herpaantuu, jolloin kumppanimme viesti menee meiltä osittain ohi. Riitaa ei saisi koskaan nähdä kilpailuja, jossa toinen osapuoli voittaa ja toinen häviää.

2. Puhu ensimmäisessä persoonassa

Jos haluat käydä kumppanisi kanssa rauhallisia ja rakentavia keskusteluja, muista käyttää minä-pronominia. Tämä on paras tapa kertoa toiselle, että jokin asia vaivaa sinua.

Sormella osoittelu ja puolisosta puhuminen saa aikaan syyttelevän sävyn. Sen sijaan, että sanoisit kumppanillesi, että hän nolaa sinut joka kerta vanhempiesi edessä, kerro hänelle, ettet kokenut tulleesi tuetuksi illallisella vanhempiesi kanssa.

7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa

3. Älä väheksy kumppaniasi

Kirjailija Arielle Fordin mukaan toisen väheksyminen tai halveksuminen on tavallisimpia eroon johtavia syitä. Hänen mukaansa neljä pariskunnan helposti hajottavaa tekijää ovat väheksyminen, jatkuva puolustuskannalla oleminen, välttelevä käytös ja jatkuva kritiikin esittäminen.

Kaikki nämä asiat vaikeuttavat kumppaneiden välistä kommunikointia. Parisuhde on ongelmissa, jos jompikumpi tai molemmat sen osapuolista kokevat, etteivät voi ilmaista itseään vapaasti toisen seurassa.

“Rakkauden ensimmäinen velvollisuus on kuuntelu.”

– Paul Tillich

4. Valitse oikea aika tärkeistä asioista puhumiseen

Usein keskustelu on tuomittu epäonnistumaan vain, koska henkilö ei odota oikeaa hetkeä sen aloittamiseen. Mutta mistä tietää, milloin on oikea aika puhua kumppanin kanssa?

Arielle Ford suosittelee kertomaan puolisolle, että mielessä on ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitsee toisen apua, ja kysymään, onko nyt hyvä aika keskustella. Jos vastaus on, että juuri tämä hetki on huono keskustelulle, kannattaa kysyä, koska on sopiva aika.

On tärkeää, että et pakota puolisoasi keskustelemaan juuri tietyllä hetkellä. Jos kumppanisi on hyvin väsynyt tai hänellä on jokin tehtävä kesken, ole kärsivällinen ja odota parempaa aikaa. Muuten keskustelu muuttuu helposti riitelyksi.

5. Osoita kiinnostusta kumppanisi mielenkiinnon kohteita kohtaan

Yhteisistä kiinnostuksen kohteista keskusteleminen on yksi parhaista tavoista luoda yhteys toiseen ihmiseen, ja se on tärkeää myös kumppanin kanssa kommunikoidessa. Jos haluat käydä puolisosi kanssa miellyttäviä keskusteluja, selvitä, mistä asioista hän pitää ja mikä häntä kiinnostaa. Näin keskustelut etenevät rauhallisesti ja mukavasti, mikä tekee hyvää parisuhteelle.

On tärkeää, että pariskunnan molemmat osapuolet kuuntelevat toisiaan mielenkiinnon kohteista ja muista heille tärkeistä asioista puhuttaessa. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista kumppanin kanssa kommunikoimisessa. Se, että jompikumpi huomaa, etteivät hänen asiansa kiinnosta toista lainkaan, eikä tämä ole innostunut keskustelemaan niistä, vaikeuttaa keskinäistä kommunikointia huomattavasti.

6. Keskustele vain käsillä olevasta asiasta

On tavallista, että riidan aikana osapuolet nostavat esiin menneisyydessä tapahtuneita ja aiheeseen täysin kuulumattomia asioita. Näin käy helposti etenkin tunteiden kuumetessa. Kun keskustelussa nousee esiin siihen kuulumattomia aiheita tai ongelmia, älä ala käydä niitä läpi, vaan sovi kumppanisi kanssa, että puhutte niistä erikseen myöhemmässä vaiheessa.

7 avainasiaa kumppanin kanssa kommunikoimisessa

On selvää, että pariskunnan osapuolet eivät voi aina olla samaa mieltä kaikista asioista, eikä myöskään kannata esittää, että näin tapahtuisi – vaikka sillä saisikin riidan katkeamaan. Tämä ainoastaan lisää jännittyneisyyttä ja konflikteja.

7. Puhu omista tunteistasi

On tyypillistä, että riidan aikana osapuolet kritisoivat toisiaan ja toistensa toimintaa. Tämä saa vastaanottajan tuntemaan olevansa hyökkäyksen kohteena, jolloin luonnollinen reaktio on puolustuskannalle heittäytyminen.

Yksi tärkeimmistä säännöistä kumppanin kanssa kommunikoidessa, on muistaa olla osoittelematta sormella. Tämän sijaan kerro, miltä sinusta tuntuu, ja pyri ilmaisemaan tunteesi selvästi. Näin ohjaat keskustelun lämpimämpään ja rakentavampaan suuntaan.

Yhteenvetona sanottakoon, että toimivan kommunikoinnin tärkeyttä ei tule unohtaa, etenkään, kun kyseessä on parisuhde. Kunnioitus, toisen asioista kiinnostuminen, kuuntelutaito ja kumppanin tunteiden huomioiminen ovat kaikki avaintekijöitä parisuhteen toimivuuden kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Lourdes, L. (2007). Entendiendo a la pareja: marcos teóricos para el trabajo terapéutico. Editorial Pax México. México D.F.
  • Ford, A. (2017). Convierta a su pareja en su alma gemela. HarperCollins. Estados Unidos: Tennessee.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.