Avioliiton terveyshyödyt - Äitiyden Ihme
 

Avioliiton terveyshyödyt

Oletko miettinyt, mitkä ovat avioliiton terveyshyödyt tai onko niitä? Parisuhteessa elämisellä on monia hyötyjä, jotka on nyt todistettu tieteellisestikin. Yksi näistä on sydänsairauksien kehittymisen pienempi riski.
Avioliiton terveyshyödyt
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2019

Avioliiton ihanuudesta ja toisaalta myös haasteista puhutaan paljon, mutta tiesitkö, että myös avioliiton terveyshyödyt ovat moninaiset? Tunne-elämän parantumisen lisäksi avioliitossa eläminen tuottaa ihmiselle fyysistä hyvinvointia.

Naimisissa olevilla on esimerkiksi yleisesti ottaen pienempi sydänsairauksien riski. Vaikka tämä saattaakin vaikuttaa yllättävältä, avioliitto tosiaankin hyödyttää usein pariskunnan osapuolten terveyttä. Joka vuosi sydänsairaudet tappavat paljon ihmisiä ympäri maailmaa, ja asiantuntijoiden mukaan avioliitto vähentää riskiä näistä taudeista.

Analyysi ja tilastot

Tilastollisesti 80 % sydänsairaustapauksista liittyy riskitekijöihin, kuten sukupuoleen, kolesterolitasoon, verenpaineeseen, tupakointiin ja diabetekseen. Eräässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitkä tekijät vaikuttivat siihen 20 % tapauksista, joissa ei ollut tiedossa olevia riskitekijöitä.

Tutkijat analysoivat kyselyiden avulla yli kahta miljonaa 42-77-vuotiasta henkilöä Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja Lähi-Idästä. Verrattaessa avio- tai avoliitossa eläviä muunlaisissa tilanteissa oleviin – yksineläjät, eronneet tai lesket – jälkimmäisellä ryhmällä oli suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tämä löydös on uusi, ja sen mukaan avioliitto saattaisi siis alentaa merkittävästi ihmisen riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai muihin sydänongelmiin, jotka voivat johtaa kuolemaan. Lopulliset tulokset kertoivat, että ihmisen siviilisääty on mahdollinen riskitekijä sydänsairauksien kannalta – ja se tulisi myös huomioida tällaisena.

Avioliiton terveyshyödyt

On ihmeellistä, miten monella tavalla avioliitossa elävien terveys on parempi. Ensinnäkin hyötynä on siis sydän- ja verisuonitautien merkittävästi pienempi riski, mutta tärkein etu on ehkäpä avioliiton tarjoama tuki.

Kumppanin kanssa eläminen on todella hyväksi niille henkilöille, jotka kokevat helposti yksinäisyyttä, jotka ovat introvertteja tai joilla on jonkinlainen psykologinen epätasapaino.

Avioliitto voi ensinnäkin estää sydänsairauksia terveillä ihmisillä, mutta se myös vähentää kuoleman riskiä niillä, joilla on sydämeen liittyvä sairaus. Avioliitto vaikuttaa siis ihmisen terveyteen erittäin positiivisesti.

Avioliiton eri tyyppiset hyödyt terveydelle

Naimisissa olevilla on tutkimuksen mukaan alempi kolesterolitaso sekä vähemmän korkeaa verepainetta ja sydämen vajaatoimintaa.

Seuraavatkin kuuluvat hyötyihin avioliitossa elämisestä:

  • Pienempi riski saada sukupuolitauteja – on loogista, että mitä enemmän seksikumpppaneita on, sitä suurempi riski on tällaisista sairauksista.
  • Avun ja huolenpidon saanti. Kun puoliso sairastuu ja tarvitsee apua ruoan, lääkkeiden ynnä muiden asioiden kanssa, avioliitto on selvästi hyödyllinen. Jos kumppanit eivät asu yhdessä, molemminpuolinen auttaminen on monimutkaisempaa.
Avioliiton terveyshyödyt
  • Vähemmän stressiä. Elämä pariskuntana on yleensä järjestäytyneempää ja harmonisempaa. Naimisissa olevan ihmisen mieli on rennompi, ja siten elämäntyyli on tasapainoisempi. Vaikka elämä voikin joskus vaikuttaa riitojen vuoksi stressaavalta, itse asiassa avioliitossa on enemmän tasapainoa.
  • Sietokyky ja kunnioitus. Elämä kumppanina auttaa kehittämään suvaitsevaisuutta ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Näin opitaan sosiaalisia arvoja.
  • Suunnitelmien tekeminen yhdessä. Unelmat saavat ihmisen liikkeelle, ja ilman niitä on tylsää ja myös suurempi riski masennuksesta. On ehdottomasti positiivista, että kaksi ihmistä voivat suunnitella yhdessä esimerkiksi matkoja ja reissuja. Vaikka pariskunnalla olisi lapsia, voidaan silti tehdä asioita kaksinkin.

Avioliiton terveyshyödyt eivät siis ole pelkkä myytti. Yhteiselo ei aina ole helppoa, mutta toisaalta että elämä pariskuntana voi tuoda ihmiselle paljon tasapainoa. Jo se, että jaetaan asioita ja ollaan toisen elämässä läsnä, opettaa sellaisista arvoista, jotka rikastuttavat elämää suuresti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nealey-Moore, J. B., Smith, T. W., Uchino, B. N., Hawkins, M. W., & Olson-Cerny, C. (2007). Cardiovascular reactivity during positive and negative marital interactions. Journal of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s10865-007-9124-5

  • Eaker, E. D., Sullivan, L. M., Kelly-Hayes, M., D’Agostino, R. B., & Benjamin, E. J. (2007). Marital status, marital strain, and risk of coronary heart disease or total mortality: The Framingham Offspring Study. Psychosomatic Medicine. http://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3180f62357


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.