Älä asetu lapsesi ja entisen kumppanisi väliin - Äitiyden Ihme
 

Älä asetu lapsesi ja entisen kumppanisi väliin

Älä asetu lapsesi ja entisen kumppanisi väliin
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Valitettavasti kaikki parisuhteet eivät kestä, ja myös monet parit, joilla on lapsia, päätyvät eroon. Ero on vaikea paikka paitsi vanhemmille, myös lapselle, jonka elämä muuttuu eron myötä täysin. On tärkeää, että kumpikaan vanhemmista ei asetu lapsen ja entisen kumppaninsa väliin, sillä lapsella on edelleen oikeus pitää yllä suhdetta molempiin vanhempiinsa.

Olivatpa eron syyt mitkä tahansa ja pitäisipä toinen osapuoli entistä kumppaniaan miten huonona puolisona tahansa, lapselta ei tule evätä mahdollisuutta viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa. Erikseen ovat tietenkin ne tilanteet, joissa toinen pariskunnan osapuolista on syystä tai toisesta huono vanhempi ja vaaraksi lapselle.

Täytä roolisi äitinä, mutta älä yritä hoitaa kahden vanhemman vastuita

Äitinä olet yksi tärkeimmistä ihmisistä lastesi hyvinvoinnin kannalta, mutta et kuitenkaan ole ainoa lapsille tärkeä henkilö. Myös lastesi toinen vanhempi – vaikka hän onkin sinulle enää entinen kumppani – on lapsillesi aivan yhtä tärkeä. Myös hän joutuu huolehtimaan lasten taloudellisesta pärjäämisestä, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista, koulutuksesta ja suojelemisesta.

Jos on sinun työsi herättää lapset aamuisin, valmistaa heille aamiaista ja varmistaa, että heillä on päällään puhtaat vaatteet, kenties toinen vanhempi voi viedä lapset päivähoitoon ja kouluun ja hakea heidät sieltä päivän päätteeksi.

Älä asetu lapsesi ja entisen kumppanisi väliin

Anna siis lastesi toisen vanhemman jakaa vastuut kanssasi. Anna lasten nauttia yhteisestä ajasta toisen vanhempansa kanssa sillä aikaa, kun sinä teet jotain aivan muuta kuin hoidat lapsia. Et varmasti halua vastata yksin lasten koulutuksesta, hoidosta ja viihdyttämisestä – et varmasti halua olla heidän ainoa rakkauden ja laatuajan lähteensä.

Jos tilanne kuitenkin vaikuttaa lasten terveyteen tai hyvinvointiin haitallisesti, eli jos toinen vanhempi ei ole hyvä roolimalli, asia on eri. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, älä keksi tekosyitä tai esteitä sille, miksi lapset eivät saisi viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa.

Lapsella on oikeus kahteen vanhempaan, jotka huolehtivat hänen hoidostaan ja hyvinvoinnistaan. Vanhempien tulee tehdä parhaansa, rakastaa lapsiaan, kasvattaa heitä ja toimia tukena ja turvana.

Se, että elätte nyt eri kodeissa, eikä parisuhdettanne enää ole olemassa, ei tarkoita sitä, että yhteisten lastenne tulisi kärsiä toisen vanhemman poissaolosta.

Mitä sinä ja entinen kumpanisi tarvitsette päästäksenne eteenpäin?

Älä asetu lapsesi ja entisen kumppanisi väliin

Paras tapa varmistaa se, että lapsi ei joudu kärsimään vanhempiensa liiton loppumisen vuoksi, on tehdä hänen olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi – vanhempien tulee siis antaa lapselle se huomio, jonka hän tarvitsee.

Vaikka sinä ja entinen puolisosi olette nyt eronneet, ja aikaisemmin kumppaniksesi kutsumasi ihminen onkin enää lastesi isä tai äiti, sinulla ei ole oikeutta puuttua lastesi ja entisen kumppanisi suhteeseen – ellei tilanne ole lapsille haitallinen, kuten jo mainitsimme.

Sinun ei tulisi haluta satuttaa tai loukata sitä ihmistä, jota ennen rakastit, eikä tätä missään nimessä tule tehdä lapsen edessä tai tavoilla, jotka vaikuttavat lapseen negatiivisesti. Muista, että vaikka ette enää muodostakaan ydinperhettä, teillä on yhteinen tavoite – prioriteetti, joka yhdistää teidät koko loppuelämänne ajan.

Etsikää siis tapa, jolla sinä ja entinen puolisosi voitte olla sovussa lastenne tunne-elämän tasapainon ja onnellisuuden takaamiseksi. Nämä neuvot voivat olla tässä avuksi:

  • Molempien vanhempien tulee ottaa vastuuta lasten kasvatuksesta.
  • Älä koskaan ole epäkunnioittava lasten toista vanhempaa kohtaan, etenkään lasten edessä.
  • Kummankaan teistä ei tulisi puhua pahaa toisesta lasten läsnäollessa.
  • Teidän vanhempien tulee kuunnella lasten mielipiteitä ja tunteita.
  • Sinun tulee osoittaa lapsillesi, että vaikka vanhemmat ovatkin eronneet, molemmat heistä rakastavat edelleen lapsia todella paljon ja tulevat jatkamaan heidän tukemistaan.
  • Älä koskaan aseta lapsia jonkin sellaisen riidan keskelle, joka sinulla ja entisellä kumppanillasi on aikuisten asioista.
  • Älä koskaan käytä lastasi aseena, jolla hyökkäät toista vastaan.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.