Onko totta, että äitiys on tarttuvaa? - Äitiyden Ihme
 

Onko totta, että äitiys on tarttuvaa?

Onko totta, että äitiys on tarttuvaa?

Viimeisin päivitys: 24 heinäkuuta, 2019

Onko sinulla raskaana olevia ystäviä? Jos vastaus on kyllä, on mahdollista, että sinä olet seuraavana vuorossa. Niin erikoiselta kuin väittämä kuulostaakin, useat tutkimukset todistavat, että äitiys on tarttuvaa. Ystävättären raskaus voi saada naisessa aikaan halun tulla äidiksi myös itse.

Päätös lapsen hankkimisesta ei siis perustu ainoastaan pariskunnan osapuolten yksilöllisiin luonteenpiirteisiin ja mieltymyksiin, vaan myös sosiaalisilla verkostoilla on oma vaikutuksensa. Tutkijat itse asiassa uskovat, että ne naiset, joiden ystävättäret odottavat lasta, tulevat muita todennäköisemmin itse raskaaksi kahden vuoden sisällä.

Äitiyden voidaan sanoa olevan tarttuvaa etenkin aikana, jolloin naisen ystävän lapsi on 1-2-vuotias. Tämän jälkeen vaikutus pienenee hiljalleen ja katoaa lapsen kolmannen syntymäpäivän jälkeen.

Mistä syystä äitiys on tarttuvaa?

Biologisen kellon lisäksi sille, että äitiys tarttuu, on olemassa kaksi muutakin selitystä. Ensinnäkin naiset, jotka kokevat äitiyden pelottavana asiana, saattavat rohkaistua hankkimaan lapsen nähtyään ystäviensä onnistuvan omassa vanhemmuudessaan.

Toinen tekijä on se, sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna ystäväpiirin jäsenten tullessa raskaaksi, loput piiriin kuuluvista eivät halua tuntea oloaan hylätyksi. Nainen saattaa kokea, ettei hän pysty täysin jakamaan kokemusta raskaana olevan ystävänsä kanssa, mikä taas on omiaan aiheuttamaan ulkopuolista oloa.

Mistä syystä äitiys on tarttuvaa?

Jos naisella on jo valmiiksi halu saada lapsia, juuri vauvan saanut ystävä saa useimmiten tämän halun vain voimistumaan. On sekä lohduttavaa että jännittävää tietää, että joku toinen on käynyt läpi samoja asioita kuin itse.

Ystävyyssuhdetta on usein myös helpompi pitää yllä, kun ystävykset kokevat vanhemmuuden samaan aikaan. Tällä tavalla kokemuksia on helpompi jakaa. Lisäksi ystävysten lapset voivat myös ystävystyä keskenään jo pienestä pitäen.

“Elämä on ikuisesti palava liekki, mutta se syttyy uudelleen aina lapsen syntyessä.”

– George Bernard

Mitä hyötyä on olla raskaana samaan aikaan ystävien kanssa?

Raskaaksi tulosta yhtä aikaa ystävien kanssa voi olla monia hyötyjä. Tällöin on helppoa jakaa kokemuksia raskaudesta ja äitiydestä, mikä auttaa lievittämään uudesta tilanteesta ja roolista aiheutuvia pelkoja ja stressiä.

1. Tuleva ystävä omalle lapselle

Lapsi hyötyy saman ikäisten lasten seurasta, ja lapsi, jolla on heti syntymänsä jälkeen leikkikaveri olemassa, on onnekas. Lapsen saaminen samaan aikaan ystävän kanssa tekee tulevaisuuden tapaamisista myös yhteisiä leikkihetkiä.

2. Kokemusten jakaminen

Se, että nainen jakaa raskausuutisen ystäviensä kanssa, voi saada jo raskauden kokeneet ystävät muistelemaan omia kokemuksiaan, mikä saattaa sytyttää heissä halun kokea nuo erityiset hetket uudestaan. Raskausuutisten kuuleminen voi siis motivoida jo aiemmin lapsen saaneita äitejä kokemaan raskauden uudestaan.

Onko totta, että äitiys on tarttuvaa?

3. Voimavara pelkojen ja epävarmuuksien keskellä

Naisilla on yleisesti ottaen riittävästi pelkoja raskauteen ja synnytyksen jälkeisiin velvollisuuksiin liittyen. Kahden samaan aikaan lasta odottavan ystävyksen on helppo keskustella peloistaan, epävarmuuksistaan ja ahdistuksen aiheistaan. Tämä vähentää stressiä ja kasvattaa molempien itsevarmuutta.

4. Samanlaiset elämäntavat

Moni nainen rohkaistuu lapsen hankinnassa nähdessään ystävänsä saavan lapsen ja hoitavan vanhemman tehtävän kunnialla. Kaksi samaan aikaan raskaana olevaa ystävystä pääsevät tekemään yhdessä monenlaisia äitiyteen liittyviä asioita ja voivat vahvistaa keskinäistä suhdettaan yhteisen elämäntilanteen myötä.

Johtopäätöksenä siis tästä kaikesta on se, että lapsen saaminen tuo mukanaan monenlaisia epävarmuuksia niin sosiaalisessa kuin taloudellisessakin mielessä. Sen takia tämän kokemuksen jakaminen yhdessä ystävän kanssa helpottaa siihen liittyviä pelkoja. Kuten näet, kysymykseen siitä, onko äitiys todella tarttuvaa, on olemassa selkeä vastaus. Siispä, jos sinulla on raskaana oleva ystävä, saatat hyvinkin olla itse seuraava!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.