5 tapaa pitää parisuhde terveenä - Äitiyden Ihme
 

5 tapaa pitää parisuhde terveenä

Kunnioitus, keskustelu ja hyvä kommunikointi ovat vain joitakin hyvän parisuhteen monista peruspilareista. Mitään ei tulisi jättää sattumanvaraan, eikä asioita tulisi pitää itsestäänselvyytenä.
5 tapaa pitää parisuhde terveenä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2019

Rakkaus, etenkään romanttinen rakkaus, ei ole aina helppoa. Harva parisuhde on aina täynnä rauhaa ja rakkautta, ilman minkäänlaisia konflikteja. Vaikka ajatus saattaa vaikuttaa vaikealta, on paljon helpompi pitää parisuhde terveenä, kun suhteen molemmat osapuolet jättävät omat epävarmuutensa sivuun.

Nykypäivän romanttinen rakkaus

Tämän päivän yhteiskunta sekä elämäntyyli, jota meiltä vaaditaan, eivät varsinaisesti edistä kumppanien välistä tervettä parisuhdetta. Meihin vaikuttavat jatkuvasti esimerkiksi kappaleet, televisio-ohjelmat ja elokuvat, jotka mainostavat epärealistista romanttista rakkautta ja parisuhdetta.

Kaikki nämä sosiaaliset arkkityypit edistävät tietynlaisten uskomusten leviämistä, jotka eivät edesauta terveiden yhteyksien muodostumista. Sen sijaan ne kannustavat myrkyllisiin suhteisiin, jotka tarjoavat vain vähän mielihyvää, eivätkä kestä aikaa.

5 tapaa pitää parisuhde terveenä

Parisuhteen terveenä ja molemmille osapuolille miellyttävänä pitämiseen on tiettyjä tapoja, jotka kannattaa omaksua. Ne ovat avainasemassa parisuhteen tasapainon vakiinnuttamisessa. Näiden tapojen päämääränä on auttaa kahta yksilöä jakamaan elämänsä keskenään ja ymmärtämään toistensa eroavaisuuksia. Parisuhteen osapuolien tulee hyväksyä toisensa ja tukea toisiaan vastavuoroisesti.

Ensimmäisenä on tärkeää ymmärtää kumppaneiden tilanne toisiinsa nähden ja selvittää, onko parisuhde todellakin terveellä pohjalla. Seuraavat kysymykset valottavat asiaa:

  • Antaako parisuhteesi elämääsi jotain vai viekö se jotain elämästäsi?
  • Auttaako kumppanisi sinua olemaan parempi ihminen ja kasvamaan ihmisenä vai rajoittaako ja ärsyttääkö kumppanisi sinua?

Edellä esitetyt kysymykset auttavat selvittämään, onko parisuhde terve vai ei. On myös tärkeää ottaa huomioon ja omaksua tiettyjä tapoja, jotka edistävät terveen parisuhteen muodostumista. Molemmat osapuolet hyötyvät, kun nämä tavat otetaan osaksi arkea.

Pidä parisuhde terveenä omaksumalla tiettyjä tapoja

1. Vapaa ja vilpitön rakkaus

Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun tulee ymmärtää, jotta on mahdollista pitää parisuhde terveenä. Vapaasti rakastaminen tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole kenenkään muun omaisuutta. Ihminen valitsee itse, että haluaa jakaa elämänsä toisen kanssa sekä on vapaa tekemään omat päätöksensä.

Tällä tavoin vapaus antaa parisuhteen osapuolille tilaa yksityisyyteen ja intiymyyteen. Vapaa rakkaus tarkoittaa sen ymmärtämistä, että kumpikin osapuoli on oma ainutlaatuinen yksilönsä. Ihminen tekee valintansa omien näkemystensä ja vakaumustensa pohjalta.

2. Tee töitä toimivan kommunikoinnin eteen

Hyvä kommunikointi kumppanin kanssa on avainasemassa terveen parisuhteen luomisessa – sille parisuhde rakentuu. Keskustelujen ansiosta ihmiset voivat jakaa keskenään projektejaan ja unelmiaan.

Hyvä kommunikointi sallii myös neuvottelun, myöntymisen ja yksimielisyyteen tulemisen taidon silloin, kun se on tarpeen.

Todennäköisimmin eniten parisuhteeseen ongelmia tuottaa riitely. On siis tärkeää oppia väittelemään rakentavalla tavalla samalla kunnioittaen toisen ihmisen mielipidettä. On myös tärkeää välttää joutumasta valittamisen ja syyttelyn noidankehään, sillä se ei johda mihinkään positiiviseen.

Näiden tapojen ajatuksena on auttaa kahta erillistä ihmistä, jotka haluavat jakaa elämänsä keskenään, ymmärtämään toistensa eroavaisuuksia. Parisuhteen osapuolien tulee hyväksyä toisensa ja tukea toisiaan vastavuoroisesti.

3. Hyväksy erimielisyytenne

Jokaisen henkilön kokemukset ja taustat ovat erilaisia, niin myös oppimamme asiat. Jotta voit pitää parisuhteesi terveenä, on tärkeää ymmärtää, että sinä ja kumppanisi ette tule aina näkemään asioita samalla tavalla. Kun mielipiteenne eroavat, tulee teidän osata toimia fiksusti. 

Mitä erimielisyyksiin tulee, on hyvä muistaa, että kukaan tällä planteella ei ole täysin samanlainen kuin joku muu. Siksi parisuhteissa vaaditaan neuvottelutaitoja, vastaan tulemista sekä osaamista olla samaa mieltä siitä, että on eri mieltä.

4. Viettäkää laatuaikaa yhdessä

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista estääksesi sen, että parisuhteesta tulee tylsä ja epäterve. Laadukkaan ajan viettäminen toistenne seurasta on tärkeä tekijä terveen parisuhteen ylläpidossa.

Omista kumppanillesi aikaa ja huomioi häntä pienin elein joka päivä. Älä anna rutiinien ja yksitoikkoisuuden kuluttaa parisuhdettasi loppuun.

Pidä parisuhde terveenä huomioimalla kumppani pienin elein joka päivä

5. Huolehdi parisuhteestasi rakkaudella ja kunnioituksella

Pystyäksesi pitämään parisuhteen positiivisena, siitä tulee pitää huolta. Se ei ole tärkeää ainoastaan suhteen alussa, vaan joka päivä.

Älä anna pienten huomionosoitusten tai toisesta huolehtimisen kadota ajan myötä, äläkä myöskään unohda kunnioitusta ja luottamusta. Nämä ovat parisuhteen perustavanlaatuisia aspekteja.

Loppuun voimme todeta, että sinun tulee ottaa huomioon monia näkökulmia pitääksesi parisuhteesi terveenä. Edellä mainitut tekijät on siis hyvä pitää mielessä. Muista, että jokainen terve parisuhde perustuu rakkauteen, kunnioitukseen, vapauteen ja luottamukseen. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arés Muzio, P. D. (2002). La pareja actual: Entre el yo y el nosotros . Juventud Rebelde.
  • Ruiz, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de Educación.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.