5 strategiaa positiivisen ajattelun ylläpitämiseksi - Äitiyden ihme
 

5 strategiaa positiivisen ajattelun ylläpitämiseksi

5 strategiaa positiivisen ajattelun ylläpitämiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Positiivisen ajattelun ylläpitäminen voi olla vaikeaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Siinä onnistuaksesi sinun täytyy ikään kuin opettaa mielesi toimimaan uudella tavalla ja pyrkiä aktiivisesti positiivisuuteen.
Yksinkertaisesti positiivisesti ajatteleminen ja negatiivisista ajatuksista irti päästäminen ei riitä, vaan sinun täytyy lisäksi oppia käyttäytymään tietoisesti saavuttaaksesi tavoitteesi.

Lasten tulisi oppia positiivisen ajattelun käyttäytymistä jo nuoresta iästä lähtien. Tämä tarjoaa heille ainutlaatuisen työkalun kehittymistään varten. Kaikilla meillä on välillä negatiivisia ajatuksia, sekä epäilyksiä mielemme päällä. Liiallinen negatiivisuus voi kuitenkin mitätöidä perheesi sisällä vallitsevaa toivoa erilaisten tavoitteiden saavuttamisesta.

Kun aikuiset keskittyvät intensiivisesti päänsä sisällä läpikäytäviin keskusteluihin – mielessä käytävään yksinpuheluun – he huomaavat, että ilmaantuvat ajatukset ovat vaikuttavampia, kuin ne jotka lausutaan ääneen. Ikävä kyllä, ne ovat harvoin positiivisia ajatuksia. Päinvastoin, ne tuppaavat olemaan syyllisyyteen ja murehtimiseen liittyviä ajatuksia.

Vaikka me emme aina ilmaisisikaan negatiivisia ajatuksiamme ääneen, niillä on silti voima ja valta teoistamme. Itse asiassa, meidän tekomme perustuvat yksinään ajatuksiimme. Ja kun mietimme positiivisesti, myös tekomme alkavat muuttumaan parempaan suuntaan.

Alla arvioimme muutamia strategioita, joiden avulla voit auttaa lapsiasi oppimaan positiivista ajattelua. Tämä voi vaikuttaa pelottavalta haasteelta. Kyseessä on kuitenkin hyvin helppo tehtävä. Lapset ovat mestareita oppimaan tämän hyveen, varsin nuorellakin iällä.

5 strategiaa positiivisen ajattelun ylläpitämiseksi

1. Vältä negatiivisia asioita, joita et pysty ratkaisemaan

Perheesi auktoriteettihahmona, sinun tulisi säännellä kotonasi käytäviä keskusteluja. Kuinka suuntaat keskustelujen hengen? Ovatko ne positiivisia, vai kenties ennemminkin pessimistisiä? Puhutaanko teidän kotonanne rakentavasti vai tuhoisasti?

Aivan ensimmäiseksi, sinun tulisi analysoida yllä esitettyjä kysymyksiä. Ei ole helppoa aikaan saada muutosta, ennen kuin tiedät millaisia oikeastaan ovat omat päivittäiset ajatusmallisi.

Joskus aikuisina meidän sanavalintamme ovat negatiivisia johtuen lapsena kohtaamistamme epämukavista tilanteista. Nämä ikävät tapahtumat ja tuntemukset voivat jäädä kaivertelemaan mieltämme vielä aikuisiällä.

Saatat huomata oman sisäisen äänesi olevan hyvinkin itsekriittinen, ja osoittavan jatkuvasti omia vikojasi kohti. Huomaat ehkä sanovasi itsellesi mielessäsi sellaisia asioita kuten “Olen liian hidas” tai “En osaa tehdä mitään oikein.” Aina, kun huomaat jonkun perheenjäsenesi sanovan, että he eivät pysty tekemään jotakin, rohkaise heitä yrittämään. Rohkaise perhettäsi kokeilemaan uusia asioita, silloinkin, kun ne saattavat tuntua vaikeilta tai haastavilta.

Historia on osoittanut, että useimmat menestyvät henkilöt saavuttavat tuon menestyksensä sitten, kun he ovat uskaltautuneet tekemään jotakin todella vaikeaa ja kieltäytyneet antamasta periksi.

2. Käytä positiivista vahvistamista

Positiivisten ilmaisujen toistaminen itsellemme, avaa ajan mittaan uusia polkuja alitajuntaamme, luoden mahdollisuuden kehittää uudenlaista ajattelutapaa.

Positiivisen vahvistaminen on tärkeä työkalu. Sinun tulisi toistaa positiivisesti vahvistavia lauseita ääneen, tunteella ja todellisella tarkoituksella, jotta ne toimivat.

Ääneen lukeminen itsessään ei auta paljoa, jos et laita tunnetta mukaan sanoihisi. Opeta myös lastasi toistamaan positiivisia vahvistuksia ääneen. Yhdessä pystytte luomaan joitakin yhteisiä motivoivia lauseita perheellenne.

3. Keksi päässäsi positiivisia narratiiveja

Tämä strategia on melko yksinkertainen. Keksi tarina, jolla on jokin onnellinen, motivoiva loppu ja joka voisi toimia esimerkiksi elokuvan käsikirjoituksena. Älä  murehdi kuitenkaan liikaa siitä, onko tarinassa kauheasti järkeä. Tärkeintä on, että tarina saa sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Mitä pidempään käytät aikaa kirjoittaaksesi onnellisen tarinasi, sitä parempi. Tee tämä harjoitus yhdessä perheesi kanssa. Vain mielikuvitus on rajana! Voit jopa tehdä tarinan siitä, kuinka saavutatte onnistuneesti jonkin perheen yhteisistä tavoitteista.

Kirjoita positiivisia tarinoita jotka auttavat sinua ja perhettäsi todella sisäistämään tavoitteenne ja unelmamme, ikään kuin olisitte jo saavuttaneet ne. Tämä avaa mielesi esteet tehokkaasti. Se myös opettaa samalla lapsille kuinka ajatella positiivisesti.

Aina kun huomaat jonkun perheenjäsenesi sanovan, että he eivät pysty tekemään jotakin, rohkaise heitä yrittämään. Rohkaise perhettäsi kokeilemaan uusia asioita, silloinkin, kun ne saattavat tuntua vaikeilta tai haastavilta.

4. Pysy kaukana negatiivisista vaikutteista

Sellaisten tekijöiden tunnistaminen, joilla on negatiivinen vaikutus perheesi kehitykselle, on äärimmäisen tärkeää.Sinun tulee olla varovainen ettet salli tällaisten vaikuttajien vaikuttaa omaa perhettäsi. Jos et niin tee, alat hyväksymään mainitut negatiiviset ajatukset ominasi, ilman että edes tajuat asiaa.

Siksi onkin parasta olla valppaana negatiivisten, ulkoisten vaikuttajien kanssa, mutta myös kotona sijaitsevien negatiivisten vaikuttajien osalta. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tällaiset negatiiviset ulkoiset tekijät kutsuvat itseään ystäviksi. Negatiivisten ihmisten kanssa kanssakäyminen ei ole terveellistä perheellesi, ja sinun tulisin vältellä tämän tyyppisten henkilöiden seuralle altistumista parhaasi mukaan.Pyri ympäröimään perheesi sellaisilla ihmisillä, joilla on terve tunne-elämä.

Heidän positiiviset ajatukset motivoivat myös omia perheenjäseniäsi toimimaan positiivisella tavalla. Tulet huomaamaan, että pystyt muuttamaan koko olemuksesi täysin motivaation ja inspiraation puutteesta, tuntemaan olosi täynnä positiivista energiaa.

5. Elä tässä hetkessä

Älä ylikuormita itseäsi liikaa suunnittelemalla tulevaisuutta. Tällainen itsensä kiduttaminen on kaukana positiivisuudesta. Kun vähiten odotat sitä, tulet huomaamaan että oletkin täysin ymmälläsi kaikista niistä asioista, joita sinun tulisi tehdä. Lopulta putoat mielesi syövereihin, loputtoman murheiden listan armoille.

Pidä huomiosi aina niissä askeleissa, joita sinun tulee tehdä tänään, päästäksesi eteen päin tavoitteessasi. Pidä silmäsi auki, ja keskity tähän hetkeen, tässä ja nyt.

Jätä sisäinen kamppailu taaksesi, ja sen mukana ahdistuksen tuntemukset – elä tässä hetkessä. Et voi kontrolloida asioita joita tapahtuu tulevaisuudessa, mutta voit ottaa tarvittavia askelia nyt, jotka auttavat sinua saavuttamaan paremman huomisen. Ottamalla nämä askelet, auttavat sinua kiinnittämään ajatuksesti takaisin nykyhetkeen.

Muista, että lapsesi tarkkailevat ja imitoivat omaa käytöstä ja ajattelumalliasi. Joten, ajattele positiivisesti, ja lapsesi oppivat tekemään samoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.