Valkoinen kohina voi olla hyödyksi lapselle
Olet saattanut nähdä käytettävän englanninkielistä termiä white noise ja miettinyt, mistä on kyse. White noise kääntyy muotoon valkoinen kohina, ja tällä tarkoitetaan keinotekoista ääntä, joka on yhdistelmä kaikista niistä äänen taajuuksista, jotka ihminen pystyy havaitsemaan.
Tänään kerromme, millaisia terveysvaikutuksia valkoisella kohinalla on lapsiin ja aikuisiin.
Mitä valkoinen kohina on?
Melu voi tarkoittaa montaa asiaa; se voi olla häiriö, vääristymä tai epäselvä tuntemus kuuloelimissä. Englanninkielen sana noise on peräisin latinan kielen sanasta nausea, joka viittaa epämukavaan tunteeseen tai ärsytykseen.
Valkoinen kohina on signaali, jolla ei ole tiettyä kuviota. Se syntyy erilaisten taajuuksien yhdistyessä. Valkoista kohinaa määrittää se, että näillä taajuuksilla on keskenään sama värähdyslaajuus samaan aikaan.
Siinä missä valkoinen valo käsittää kaikki valon aallonpituudet, valkoinen kohina sisältää kaikki äänen taajuudet.
Valkoisen kohinan vaikutus terveyteen
Valkoisen kohinan terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, mutta tähän mennessä ne eivät ole tarjonneet luotettavaa tietoa siitä, mikä valkoisen kohinan vaikutus ihmisen kehoon on.
Valkoisen kohinan sanotaan hyödyttävän ihmisiä helpottamalla keskittymistä ja meditointia. Lisäksi sen rentouttava vaikutus auttaa nukahtamaan.
Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että muille äänille altistetut eläimet muistivat vähemmän asioita, kuin eläimet, jotka altistettiin valkoiselle kohinalle.
Eri melutyyppien suhde
Valkoinen kohina sisältää kaikki ihmiskorvan havaitsemat äänen taajuudet. Aivomme eivät pysty erottelemaan näitä taajuuksia.
Valkoista kohinaa voidaan käyttää epämiellyttävien äänten – esimerkiksi kadulta kantautuvan melun – mielestä pois sulkemiseen, mikä helpottaa esimerkiksi työskentelyä, opiskelua tai lepäämistä. Kohina katoaa taustalle ja hukuttaa ulkoiset äänet itseensä.
Tinnitus on korvan huminaa tai soimista tai huminaa, jolle ei ole elimellistä syytä. Etenkin krooninen tinnutus voi aiheuttaa unihäiriöitä, masennusta ja stressiä. Valkoisen kohinan avulla tätä tilaa voidaan lievittää merkittävästi.
Valkoinen kohina ja vauvat
Valkoisen kohinan sanotaan voivan parantaa myös vauvojen hyvinvointia. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan sillä on kyky rentouttaa lasta.
Valkoinen kohina hukuttaa alleen lasta mahdollisesti häiritsevät äänet, ja muutaman minuutin kuluttua vauva alkaa rentoutua ja rauhoittua. Rentouttavan vaikutuksensa ansiosta valkoinen kohina auttaa lasta nukkumaan pidempään.
Päivän aktiivisuuden tai liiallisen stimulaation aiheuttama uupumus voi stressata vauvaa, ja valkoisen kohinan positiiviset tekijät vähentävät tätä stressiä. Valkoinen kohina myös rauhoittaa vauvan itkua, mikä auttaa osaltaan vähentämään lapsen stressiä.
Eräs hypoteesi esittää, että valkoinen kohina muistuttaa paljon ääniympäristöä, johon vauva tottui kohdussa ollessaan. Tämän vuoksi kohina saa vauvassa aikaan mielihyvää, turvallisuuden tunnetta ja rauhallisuutta.
Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää, ettei lasta totuteta nukkumaan valkoisen kohinan avulla. Ääntä voidaan käyttää apuna silloin tällöin, mutta ei joka yö.
Valkoinen kohina ja aikuiset
Aikuisilla valkoinen kohina stimuloi aivoja REM-unen aikana. Se auttaa meitä saavuttamaan rentoutuneen tilan ja täten hyvät olosuhteet unelle.
Nykyisin on tarjolla monia valkoista kohinaa tuottavia laitteita. Tämän lisäksi puhelimiin ja muihin mobiililaitteisiin on ladattavissa sovelluksia, joissa käyttäjä voi valita, minkä tyyppistä valkoista kohinaa haluaa kuunnella. Tällä hetkellä kaikki valkoista kohinaa tuottavat innovaatiot tarjoavat lähinnä ratkaisuja nopeampaan unen saamiseen.
Asiantuntijat suosittelevat, että valkoista kohinaa ei kuunnella korkealla äänenvoimakkuudessa toistuvasti. Lapsilla melutason ei tulisi ylittää 50 desibeliä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Maqueda Blasco J., Ordaz Castillo E., Cortés Barragán R.A., Gamo González M.F., Bermejo García E., Silva Mato A., Asunsolo del Barco A. “Efectos extra-auditivos del ruido, salud, calidad de vida y rendimiento en el trabajo; actuación en vigilancia de la salud” Escuela Nacional de Medicina del Trabajo. Instituto de Salud Carlos III. Ministerio de Ciencia e Innovación. Madrid. 2010.
- Pantley, E. (2016). The no-cry sleep solution for newborns: amazing sleep from day one. McGraw-Hill.
- Spencer, John & J Moran, D & Lee, A & Talbert, David. (1990). White noise and sleep induction. Archives of disease in childhood. 65. 135-7. 10.1136/adc.65.1.135.